Sós kalács karácsonyra: a nagyi zsíros receptjét imádják a gyerekek is

Ki mondta, hogy a sós kalács csak húsvétra jó? Karácsonykor is tökéletes választás, akár reggelire, akár köret helyett mondjuk a maradék pörkölthöz.

Most egy foszlós változatot hoztunk, amit bárki könnyen el tud készíteni. Nem kell megijedni a hosszú elkészítési időtől, mert az csak a kétszeri kelesztés miatt ennyi, egyébként legföljebb fél órát kell ténylegesen dolgozni vele, és kész is a finom sós kalács.

A sós kalács nem reped meg a sütés közben, ha:

  • rendesen kidolgozzuk a dagasztáskor, akkor jó, ha már nem tapad,
  • meleg helyen kelesztjük, letakarva,
  • elég melegen sütjük (ahogy a receptben is írjuk),
  • elég ideig kelesztjük, de nem túl sokáig.

Sós foszlós kalács

Imádják a gyerekek is
egyszerű gyors húsvéti kalács
Recept nyomtatása
Fogás sós sütemény
Konyha magyar
Kulcsszavak kalács
Előkészítési idő 2 óra 10 perc
Elkészítési idő 30 perc
Teljes idő 2 óra 40 perc
Adag(ok) 4
Költség 1000 forint

Hozzávalók

  • 400 gramm BL55 liszt
  • 100 gramm BL80 liszt
  • 2 tk
  • 1 darab tojás
  • 1 ek zsír a tésztába (mangalica vagy liba)
  • 5 dkg zsír a kenéshez (mangalica vagy liba)
  • 3 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 20 gramm élesztő

Elkészítés

  • Langyos tejben elkeverem a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet, fél órát hagyom, hogy felfusson.
  • Egy nagy keverőtálba tálba szitálom a lisztet, a közepébe mélyedést készítek, amibe jöhet a só, a tojás, a többi langyos tej és a felfuttatott élesztőt.
  • Elkezdem dagasztani. Mikor már szépen kezd összeállni, jöhet a zsír, majd tovább dagasztom.
  • Akkor jó, ha már középkemény. Ezután háromnegyed óra alatt a duplájára kelesztem.
  • Enyhén lisztezett felületre borítom a tésztát, három egyforma részre osztom. Egyesével kinyújtom őket téglalap formára. Zsírral mindegyiket megkenem, feltekere, majd megfonom.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, újabb 45 percig hagyom kelni.
  • 180 fokra előmelegített sütőben, felvert tojással lekenve fél óra alatt sül meg.

A kalács egy hagyományos magyar péksütemény, amely lehet édes vagy sós, és mindkét változatnak megvan a maga varázsa. Az édes kalács puha, foszlós. Tésztája liszt, tojás, cukor, tej, élesztő és vaj keverékéből készül. Dagasztják és kelesztik, így egy könnyed félkemény tésztát kapnak. Gyakran ízesítik vaníliával, citromhéjjal, mazsolával. Húsvétkor nem hiányozhat az asztalról, de karácsonykor is jó választás. Reggelire lekvárral és/vagy vajjal fogyasztják, illetve húsvétkor sonkával és tormával, ami az édességét jól ellensúlyozza.

A sós kalács más ízvilágot képvisel: a tészta hasonló alapanyagokból készül, de a cukor helyett sót adnak hozzá és sokszor ízesítik is, például fokhagymával vagy borssal, sajttal vagy szalonnával. A sós kalács gyakran készül ünnepi asztalra, de szendvicshez is kiváló. És húsokhoz köret helyett is megállja a helyét.

A kalács különleges alkalmakra készül, és szimbolikus szerepe is van. A húsvéti kalács a keresztény hagyományokban az új életet és a feltámadást szimbolizálja, míg a karácsonyi kalács a család összetartozását fejezi ki.

További kérdésed van? Legyen az sós kalács vagy bármilyen más téma, mi válaszolunk rá, Keresd a Hóvéges ügyfélszolgálatát!
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Hogy lesznek nyitva a benzinkutak karácsonykor? Itt pontosan megnézheti

A jó hír, hogy az internet és a Google karácsonykor is barátunk.

Ne fizess egy vagyont a reptéri parkolásért, ingyen is megúszhatod

Nem egy változás történt a tavalyi szabályokkal szemben, de továbbra is van lehetőség ingyenes parkolásra, ha elég szemfülesek vagyunk.

Mégsem utazol? Így kaphatod vissza a vonatjegyed árát egyszerűen

Pénztárban vagy online vásároltad? A MÁV miatt nem utazol? Íme a visszaváltás szabályai.

Te is sokszor felébredsz éjjel 2-3 körül? A legtöbb embernél ez áll a háttérben

Akörnyezeted és bioritmusod is sokat számít: az optimális alvási hőmérséklettől az életmódig.

Nagyon finom zserbó recept Borbás Marcsi módra: omlós tészta, krémes töltelék

A nagyon finom zserbó omlós és jó sok töltelékkel készül.