5 kedvelt madárcsemege, ami igazából méreg

Tél van, kint süvít a szél, a madáretető viszont szorgosan gyűjti a vendégeket. Az emberek általában telepakolják mindenféle finomsággal, amiről úgy gondolják, hogy a madarak kedvenc csemegéje. De mi van, ha az a finomság valójában méreg? Gondoljunk csak a kenyérre, ami a kacsák kedvence lehet egy városi tavon, de a madarak gyomrának igazi ellenség. Teli has, de nulla tápérték – ez olyan, mintha mi csipszet vacsoráznánk, majd azt hinnénk, hogy egészségesek vagyunk. Mit (ne) adjunk a madaraknak télen? Például valami mást! Szuper tippeket adunk cikkünkben!
Cinkegolyó, házi kiadásban
Ha igazán spórolni szeretnénk, és közben még kézműveskedni is támad kedvünk, a cinkegolyó házi elkészítése remek opció. Fogjunk egy maréknyi olcsó magkeveréket (napraforgó, köles, zabpehely), és keverjük össze egy kis olvasztott, sótlan sertés- vagy marhafaggyúval. Formázzunk belőle golyókat, vagy töltsük WC-papír gurigákba, és hűtsük le, míg meg nem szilárdul. Egy erős madzag segítségével akasszuk ki a kertbe, és figyeljük, ahogy a madarak boldogan csemegéznek a filléres finomságból!

Mit ne adjunk a madaraknak? A csillogó, de halálos magvak
Ahogy közeledik a karácsony, a dió és a mogyoró megjelenik az ünnepi asztalokon, de mi van a madáretetőben? A kicsit már avas, ünnepek utáni vagy pirított magvak a madarak számára olyanok, mint az embernek egy rémes fogás a rokonoknál való étkezésnél – először csak furcsán néznek, utána meg szerencsések, ha nem betegszenek meg tőle. A dióban található toxinok különösen veszélyesek.
Mit adjunk a madaraknak télen? Natúr napraforgómagot, amit minden kis tollas barát imád.
A szalonnát inkább mi magunk fogyasszuk el
Van, aki a szalonnát is beveti, hiszen az egy csodálatos zsíros energiaforrás – vagy mégsem? A madárvilágban a szalonna olyan, mint egy hosszú nap utáni mekis vacsi: elsőre ínycsiklandó, de hosszú távon többet árt, mint használ. Bár zsírban gazdag, az emberi fogyasztásra készített szalonna sót és fűszereket tartalmaz, ami a madarak számára nem más, mint egy gasztronómiai csapda.
Mit adjunk a madaraknak télen? Inkább natúr, sótlan cinkegolyót.
A gyümölcs nem a legkedvezőbb
„Madáretető + almakarika = egészség!” gondolhatnánk, de várjunk csak! A túlérlelt vagy romlott gyümölcsök egyenesen a komposztból kerülnek sokszor a madarak elé, és ez nem épp madárbarát. Az erjedt gyümölcsök fermentált alkoholokat termelhetnek, és bár vicces lenne részeg cinkéket nézni, inkább hagyjuk ki ezt a show-t.
Helyette mit adjunk a madaraknak télen? Friss gyümölcsöt, de csak mértékkel.
A rizs és a tészta is tévedés
Talán egy esküvői szokás ihlette, de a nyers rizs és a tészta is gyakran landol a madáretetőben. Bár nem robbannak fel tőle, ahogy azt a városi legendák tartják, ezek az ételek nehezen emészthetők, és inkább gyomorpanaszokat okoznak, mint jóllakott madarakat.
Mit adjunk a madaraknak télen? Olyasmit, amit a természetben is megtalálnának, például bogyókat vagy gabonaféléket.

Amit igazán szeretnek, és ami igazán jó nekik
A legjobb, ha olyan eleséget kínálunk, amit a madarak természetes közegükben is fogyasztanának: napraforgómag, cinkegolyó, köles, vagy egy kis apróra vágott alma, szigorúan frissen. Az etetést élményként élhetjük meg, és a madarak hálásan csicseregnek majd, hogy gondoskodunk róluk – helyesen!