Forró ázsiai kacsaszárnytő-leves – spórolós és gyors különlegesség vasárnapra

A vasárnapi húsleves igazai hazai hagyomány, de hol van az előírva, hogy a hagyomány időnként nem babrálható kicsit? Ennek a levesnek az alapja a kacsaszárnytő, egy méltatlanul mellőzött, pedig egyébként ízben, kollagénben gazdag húsféle, amit Ázsiában előszeretettel használnak levesekhez. A kacsaszárny leves a szójának és a csillagánizsnak köszönhetően kapja meg az ázsiai beütést, a sütéstől pedig a gyönyörű színét és a megszokottól jóval intenzívebb ízét. Ha hűvösre fordul az idő, a hagyományos húslevesnél sokkal gyorsabb, szívet-lelket melegítő fogás, ami egy kis chilivel vagy más erős paprikával még tüzesebbé tehetünk.

Ázsiai kacsaszárnytő-leves

Húsleves távol-keleti beütéssel
két tányér kacsaszánytő-leves asztalon, felülnézetből
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha ázsiai
Kulcsszavak gyors, húsleves, kacsa, leves
Előkészítési idő 20 perc
Elkészítési idő 1 óra 5 perc
Teljes idő 1 óra 25 perc
Adag(ok) 4

Hozzávalók

  • 1200 gramm kacsaszárnytő
  • 1 fej hagyma (nagyobb)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ujjnyi gyömbér
  • 1 darab sárgarépa (nagy, vastagabb)
  • 200 gramm csiperkegomba (lehetőleg apróbb)
  • 150 gramm ázsia tészta (rizs vagy búza, de akár az instant levesek tésztáit is felhasználhatjuk)
  • 2-3 ek szójaszósz
  • 1 darab csillagánizs
  • 1 csokor koriander
  • pár szál újhagyma zöld

Elkészítés

  • A kacsaszárnytöveket megmossuk, megtöröljük, és tepsire tesszük a megpucolt és félbevágott hagymával illetve répával együtt.
  • 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-40 perc alatt ropogósra-aranybarnára sütjük.
  • Félidőben egyszer megfordítjuk.
  • Közben 1,8-2 liter vizet felforralunk.
  • Ha kész a kacsaszárnytő, a zöldségekkel együtt egy lábosba szedjük, a víz felét ráöntjük, és a tűzre rakjuk. A víz másik felét a tepsibe öntjük, ha kell, picit felkaparjuk a lepirult részeket, és ezt is a fazékba öntjük.
  • Hozzáadjuk a csillagánizst, sózzuk, borsozzuk, kis lángon gyöngyöztetjük 15 percig, majd hozzáadjuk a megpucolt gombákat,
  • Ha kész, szójaszósszal még ízesítjük kicsit.
  • A tésztát az instrukcióknak megfelelően kifőzzük, a levest leszűrjük, a koriandert felaprítjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a szárnytőről leszedjük az értékes húscafatokat.
  • Ha kész egy nagyobb tányérba szedjük a tésztát, szétszálazott húst, a répát, és ha van kedvünk, a hagymát is.
  • Rámerjük a forró levest, és korianderral, újhagyma zölddel megszórva tálaljuk.

Megjegyzések

Tipp: a maradék hús kitűnően fagyasztható, később fel lehet használni melegszendvicshez, tésztához, sós pitékhez, hortobágyihoz.
két tányér kacsaszánytő-leves asztalon, felülnézetből
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

6 mesebeli karácsonyi vásár Budapesten, ahol nézelődni is élmény

A legszebb karácsonyi vásárok idén.

Így fogyasztja a legkevesebbet a hűtő, mégis friss marad minden

A hűtő optimális hőmérséklete kulcsfontosságú az energiafogyasztás csökkentéséhez és az ételek frissen tartásához.

Fél áron gyógyfürdőzhetnek a nyugdíjasok Budapest legszebb helyein:  belépőtől az olcsó bérletig – 6 lehetőség

Ott van pl. az 5 alkalmas nyugdíjas bérlet, ami nagyjából annyiba kerül, mint 2 belépő.

Brutál erős és villámgyors powerbankok utazáshoz: a három kedvencünk 2025-ben

A Xiaomi termékek verhetetlenek powerbankok terén, de hoztunk más lehetőségeket is, amelyek ár-érték arányban korrekt opciók lehetnek.

Hogyan űzzük el a dohos szagot a lakásból? Ez a megoldás, nem az illatosító

A penészgomba megtelepedése kellemetlen dohos szagot hoz. Nem kell vele megbékülni, tegyünk ellene!

70%-kal olcsóbb: karácsonyi dekorációk körképe

Karácsonyi dekorációk körképe óriási kedvezménnyel.