Forró ázsiai kacsaszárnytő-leves – spórolós és gyors különlegesség vasárnapra
                                    A vasárnapi húsleves igazai hazai hagyomány, de hol van az előírva, hogy a hagyomány időnként nem babrálható kicsit? Ennek a levesnek az alapja a kacsaszárnytő, egy méltatlanul mellőzött, pedig egyébként ízben, kollagénben gazdag húsféle, amit Ázsiában előszeretettel használnak levesekhez. A kacsaszárny leves a szójának és a csillagánizsnak köszönhetően kapja meg az ázsiai beütést, a sütéstől pedig a gyönyörű színét és a megszokottól jóval intenzívebb ízét. Ha hűvösre fordul az idő, a hagyományos húslevesnél sokkal gyorsabb, szívet-lelket melegítő fogás, ami egy kis chilivel vagy más erős paprikával még tüzesebbé tehetünk.
Ázsiai kacsaszárnytő-leves

Hozzávalók
- 1200 gramm kacsaszárnytő
 - 1 fej hagyma (nagyobb)
 - 4-5 gerezd fokhagyma
 - 2 ek olívaolaj
 - 2 ujjnyi gyömbér
 - 1 darab sárgarépa (nagy, vastagabb)
 - 200 gramm csiperkegomba (lehetőleg apróbb)
 - 150 gramm ázsia tészta (rizs vagy búza, de akár az instant levesek tésztáit is felhasználhatjuk)
 - 2-3 ek szójaszósz
 - 1 darab csillagánizs
 - 1 csokor koriander
 - pár szál újhagyma zöld
 
Elkészítés
- A kacsaszárnytöveket megmossuk, megtöröljük, és tepsire tesszük a megpucolt és félbevágott hagymával illetve répával együtt.
 - 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-40 perc alatt ropogósra-aranybarnára sütjük.
 - Félidőben egyszer megfordítjuk.
 - Közben 1,8-2 liter vizet felforralunk.
 - Ha kész a kacsaszárnytő, a zöldségekkel együtt egy lábosba szedjük, a víz felét ráöntjük, és a tűzre rakjuk. A víz másik felét a tepsibe öntjük, ha kell, picit felkaparjuk a lepirult részeket, és ezt is a fazékba öntjük.
 - Hozzáadjuk a csillagánizst, sózzuk, borsozzuk, kis lángon gyöngyöztetjük 15 percig, majd hozzáadjuk a megpucolt gombákat,
 - Ha kész, szójaszósszal még ízesítjük kicsit.
 - A tésztát az instrukcióknak megfelelően kifőzzük, a levest leszűrjük, a koriandert felaprítjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a szárnytőről leszedjük az értékes húscafatokat.
 - Ha kész egy nagyobb tányérba szedjük a tésztát, szétszálazott húst, a répát, és ha van kedvünk, a hagymát is.
 - Rámerjük a forró levest, és korianderral, újhagyma zölddel megszórva tálaljuk.
 
Megjegyzések




