Ha így tárolod a krumplit, 6-8 hónapig is friss marad: a 4 legfontosabb szabály

Krumpli tárolása – A krumpli az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer, amit szinte minden magyar háztartásban megtalálunk. Bár az ára időnként ingadozik, nagyobb mennyiségben történő vásárlásával sokat spórolhatunk. De hogyan tárolhatjuk a burgonyát hosszú távon úgy, hogy ne romoljon meg, ne rügyezzen, és megőrizze frissességét? A megfelelő tárolással akár 6-8 hónapig is fogyasztható marad. Nézzük meg a négy legfontosabb szabályt, amelyeket érdemes betartani!

1. A krumpli tárolása hűvös, sötét helyen ideális!

A krumpli tárolása közben ellenségünk a fény és a meleg. Ha napfény éri, zöldes foltok alakulhatnak ki rajta, amit a szolanin nevű anyag okoz. Ez nemcsak keserű ízűvé teszi a burgonyát, de nagyobb mennyiségben mérgező. Persze a burgonya érett gumói csak kevés szolanint tartalmaznak, ami az emberre és az állatokra alapvetően veszélytelen.

burgonya kosarakban tárolva

Ennek ellenére a legideálisabb hely a krumpli tárolásra egy hűvös, sötét pince vagy kamra, ahol a hőmérséklet 4-10 Celsius-fok között van. Ha nincs ilyen helyed, akkor egy szekrény mélye vagy a hűtőszekrény alsó része is jó alternatíva lehet, bár hűtőben való tárolás esetén a krumpli keményítője gyorsabban cukorrá alakulhat, ami édesebb ízt eredményez.

2. Fontos a megfelelő szellőzés biztosítása

A krumpli tárolása kapcsán ügyeljünk arra, hogy megfelelően szellőző helyre tegyük. Ha zárt műanyag zacskóban haggyuk, könnyen megpenészedhet vagy megrothadhat, mivel a burgonya is „lélegzik”. Érdemes inkább vászonzsákban, fonott kosárban vagy lyukacsos papírzsákban tartani, hogy a levegő megfelelően áramolhasson körülötte. Ha lehet, ne rakjuk túl szorosan egymásra a krumplit, mert a nyomás is roncsolhatja a gumókat, ami gyorsabb romlást eredményez.

3. Rendszeres ellenőrzés

Még a legideálisabb körülmények között is előfordulhat, hogy egy-egy krumpli hamarabb elkezd romlani. Fontos, hogy időnként átvizsgáljuk a tárolt burgonyát, és ha találunk közöttük puha, ráncos vagy penészes gumókat, azokat azonnal távolítsd el. Egyetlen rossz krumpli is képes megfertőzni a többit, így ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy minél tovább megőrizhessük a többi frissességét.

4. A krumpli tárolása ne legyen együtt hagymával!

A hagyma és a krumpli remek páros a konyhában, de a tárolásuk során nem szeretik egymást. A hagyma ugyanis olyan gázokat bocsát ki, amelyek gyorsítják a burgonya romlását és rügyezését. Éppen ezért érdemes külön helyet találni nekik. Továbbá, a burgonya csírázásának megakadályozása érdekében egy alma elhelyezése a burgonyák között segíthet, mivel az alma etiléngáza gátolja a csírázást. Azonban ezzel is óvatosan bánjunk, mert az alma is gyorsíthatja a túlérést.

A krumpli hosszú távú frissen tartása nem igényel bonyolult trükköket, csupán néhány alapvető szabályt kell betartani. A hűvös, sötét hely, a megfelelő szellőzés, a rendszeres ellenőrzés és a külön tárolás a hagymától garantálja, hogy a burgonya akár fél évig is megőrizze frissességét. Ha ezeket a tippeket követjük, nemcsak a burgonya lesz tovább eltartható, de pénzt is spórolhatunk azzal, hogy elkerüljük a kidobást.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.