Ettől a trükktől lesz igazán zamatos: így készül a rostos gyümölcslé házilag

A rostos gyümölcslé készítése házilag kétféleképpen is lehetséges: meleg és hideg eljárással. Mindkét módszernek megvannak az előnyei és hátrányai, így érdemes megfontolni, melyiket választjuk. A meleg eljárás során a hő hatására csökkenhet a gyümölcsök vitamintartalma, míg a hideg változatnál tartósítószer használata mindenképp szükséges. Bármelyik módszert is választjuk, fontos, hogy mindig érett, egészséges gyümölcsöt használjunk a legjobb eredmény elérése érdekében. Szükség lehet a rostos gyümölcslé készítésére házilag, hiszen a gyümölcslevek egyre csak drágulnak. Cikkünkben ennek a jelenségnek az okaira is visszautalunk.

A gyümölcslevek drágulnak: miért nem várható javulás?

Az utóbbi időszakban egyre többen tapasztalják, hogy a gyümölcslevek ára folyamatosan emelkedik, és sajnos nincs kilátás a helyzet javulására. Míg a nyári gyümölcsszezonban általában csökkenést várnánk az árakban, idén ennek az ellenkezője történt. A drágulás mögött számos tényező áll, amelyek közül kiemelendő az alapanyagok árának növekedése, a gyártási költségek emelkedése, valamint a kereskedelmet sújtó adók. Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. igazgatója szerint rövid- és középtávon sem várható enyhülés az árak tekintetében. Az árak már most is jelentősen megemelkedtek, és a helyzet további romlása várható, különösen a narancslé esetében, amelynek ára a világpiacon drasztikusan nőtt.

Rostos gyümölcslé készítése házilag

Meleg változat

A rostos gyümölcslé készítése házilag úgy történik, hogy első lépésként az üvegeket alaposan sterilizáljuk. Mossuk át őket tehát meleg vízzel, vagy forraljuk ki egy fazékban, hogy biztosan tiszták legyenek. A kupakokat is érdemes sterilizálni, vagy évente újakat vásárolni. A gyümölcsöket válogassuk át, mossuk meg többször, majd a nagyobb darabokat szeleteljük fel. Tegyük a gyümölcsöt egy fazékba, és adjunk hozzá egy kevés vizet, kilónként 1 dl-t. Főzzük 5-10 percig, majd hagyjuk lehűlni, és turmixoljuk össze. Ha sima levet szeretnénk, szűrjük át szűrőn. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük cukorral és vízzel. Ezután melegítsük fel újra a levet, adjunk hozzá kilónként 1 kávéskanál citromsavat, és töltsük sterilizált üvegekbe. Bár a megfelelően sterilizált üvegekben nem szükséges tartósítószert használni, a biztosabb eredmény érdekében celofánt és egy csipetnyi tartósítószert is tehetünk az üvegre, mielőtt lezárnánk. Az üvegeket dunsztba helyezzük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk.

Hideg változat

A hideg eljárásnál is fontos az üvegek sterilizálása, mivel itt nincs hőkezelés, ezért a tartósság érdekében szükséges tartósítószert adni a gyümölcsléhez. Miután megmostuk és feldaraboltuk a gyümölcsöt, turmixoljuk össze, majd ízesítsük és hígítsuk kevés vízzel. Adjunk hozzá nátrium-benzoátot vagy szalicilt, majd töltsük az üvegekbe, zárjuk le a kupakokat, és tegyük a kész gyümölcslevet a kamrába vagy a spájzba.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Éjszakai fürdőzés és szaunaszeánsz országszerte decemberben – mutatjuk az összes lehetőséget

Decemberben országszerte különleges hangulatú éjszakai fürdőzés és szaunaest várja a látogatókat.

Top 5 személyautó 3 millió forint körül: a legjobb vételnek számítanak

Itt a toplista: 2025 első felében ez az 5 autó volt a legkeresettebb

Így spórolhatja a legtöbbet a villanyszámlán: 50.000 forintot jelenthet évente egy átlagos családban

Sok család fizet többet, mint amennyit feltétlenül muszáj lenne.

Megszűnik a végrehajtás az adós halálával? Amit az örökösöknek tudniuk kell

A végrehajtási eljárás adós halála esetén csak akkor ér véget, ha nincs örökös vagy nincs fedezet, így a hagyaték és az örökös döntései határozzák meg a folytatást.

Budapest legünnepibb ingyenes programja: itt a Fényflotta menetrendje

Kevés hangulatosabb (és olcsóbb) program van Budapesten, mint felszállni valamelyik fénybe öltözött járműre.