Nyitólap Spórolj! Autó Megduplázták sok közlekedési bírság összegét – mutatjuk, mi drágul
HIRDETÉS

Megduplázták sok közlekedési bírság összegét – mutatjuk, mi drágul

közlekedési bírság
közlekedési bírság

Emelkedik a közlekedési szabálysértésekért kiszabható bíráságok összege. Lényegében a duplájukra emelkednek. Ez augusztustól lép életbe. Legutóbb tavaly szeptemberben növelték meg sok közlekedési bírság összegét.

HIRDETÉS

Augusztus 1-jétől mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, akit közlekedési szabálysértésen kapnak, az eddiginél ugyanis kétszer annyit kell fizetni a bírságokért – írja a Portfolio. A szabályozás erről hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben.

Sok közlekedési bírság emelkedik a duplájára

Kiderült például, hogy a korábbi 15 600 forintos bírság helyett augusztus 1-jétől 31 200 forintot kell fizetni a tilosban parkolásért. Nem csak a tilosban parkolásért büntetnek dupla akkorát, mint eddig. Kétszeresére emelkedik a büntetés mértéke akkor is, ha jogosulatlanul parkolunk mozgáskorlátozott parkolóhelyre. Ez eddig 65 ezer forint volt, mostantól 156 ezer forint lesz.

Konkrétan egy minimálbér ára lesz a mozgáskorlátozott parkoló elfoglalása

A pénztárcája mélyére kell nyúlnia annak is, aki indokolatlanul áll megg az autópálya leállósávjában. Azért 32 500 forint helyett 65 ezer forintot kell majd fizetni.

Ha az úttest metszéspontjától 5 méteren belüli megállásért bírságolnak meg valakit, az eddigi 24 ezer forint helyett 46 800 forintos bírságra számíthat.

HIRDETÉS

Nem ússzák meg olcsón azok az autósok sem, akik kijelölt gyalogátkelőhelyen vagy attól nem megfelelő távolságra állnak meg: a szabálysértésük ezúttal már nem 39 600, hanem 78 ezer forintot ér majd.

Nem lesz érdemes lejárt műszakival sem elindulni. Akinek a műszakija 3-6 hónapon belül járt le 31 200 forint helyett mostantól majd 62 400 forintot fizet, 6 és 12 hónap között a bírság 39 600 forint helyett 78 ezer forint lesz, egy év után 46 800 helyett 93 600 lesz a bírság.

Durván megemelkedik a közlekedési bírság ittas vezetésért is

24-46 800 forintos büntetést kaphat, az a vasúti, légi vagy gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, valamint nem gépi meghajtású vízi járművet vezető is akinek a vérében nem haladja meg az alkoholkoncentráció a 0,30 gramm/litert, vagy a kilélegzett levegőben a 0,15 milligramm/litert.

31 200 és 62 400 forint közötti is lehet a büntetése azoknak, akik ennél is több alkoholt fogyasztottak. Vagyis azoknak, akiknek a vérében 0,30 gramm/litert meghaladó mennyiséget találnak. Illetve akinek a levegőalkohol-szintje több mint 0,15 milligramm/liter, de nem éri el a bűncselekmény szintjét.

Aki átengedi a járművét olyannak, akinek a szervezetében alkohol van, szintén szabálysértést követ el. Őrá ugyancsak 39 600 és 78 000 forint közötti pénzbírság vár.

Aki a szmogriadó alatt olyan járművel közlekedik, amellyel nem lehet 46 800 forintot fizet augusztustól. Eddig ez a bírságtétel 24 ezer forint volt.

Ha pedig valaki jogosulatlanul megkülönböztető hang és fényjelzéssel szereli fel az autóját 62 400 forintot fizet az eddigi 31 200 forint helyett. Ha csak ilyen készüléket birtokol közterületen, akkor 46 800 forint lesz a büntetése az eddigi 240 ezer helyett.

További kérdéseid vannak a közúti bírságokkal kapcsolatban? Információra van szükséged? Ügyfélszolgálatunk segít, keress minket!
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version