Ha Horvátország, akkor a legtöbben autóval vágnak neki az útnak, bár sokféle olcsó buszos út is elérhető, illetve a romantikus éjszakai vonatozás is lehet egy opció. Autóval utazva nemcsak az számít, hogy mennyibe kerül az út cakk-pakk benzinnel, autópálya díjakkal, de magas büntetéssel is számolhatunk, ha megszegjük a helyi közlekedési szabályokat. Horvátország közlekedési szabályok? Mutatjuk a legfontosabbakat, amelyek ismerete nélkül nem érdemes útnak indulni.

Horvátország: közlekedési szabályok autóval utazóknak

Érvényes úti okmányok

Indulás előtt valószínűleg átnézzük a saját papírjainkat: meddig érvényes a személyi igazolvány, az útlevél. Autós utazásnál azonban azt is fontos ellenőrizni, hogy nem járt-e le a jogosítvány, az autó műszakija és a forgalmit se felejtsük otthon! És persze érvényes kötelező felelősségbiztosítása is legyen az autónak.

Sebességhatárok

A horvát autóutakon érvényes sebességhatárok megegyeznek a Magyarországon érvényes szabályozással. Vagyis: autópályán 130 kilométer/óra, autóúton 110 kilométer/óra, egyéb úton 90 kilométer/óra, lakott területen belül 50 kilométer/óra a megengedett sebesség.

Horvátország: gyorshajtás? Büntetés befizetése és a sebességtúllépés ára

Horvátországban az utóbbi években felszerelt sebességmérő eszközök nem csak a gyorshajtások rögzítésére hivatottak, de a tilosban áthajtást, és a követési távolság be nem tartását is kiszúrják.

„Horvátországban 10 km/h-ás sebesség túllépésig 40 euro, azaz kb. 14 800 forint a büntetés; ha a megengedettnél 50 km/h-nál is gyorsabban halad valaki lakott területen belül, 666 és 1997 euro közötti, átszámítva nagyjából 250 ezer és 740 ezer forint közötti bírságot kaphat. Tűréshatár van, 100 km/h alatt 10 km/h a hibahatár, afelett 10%-ot vonnak le a mért sebességből”- derül ki az rtl.hu videójából.

Egy tilos áthajtás akár 250 eurós bírságot is jelenthet, egy szabálytalan előzés 90 eurót, de a kézben tartott mobiltelefon miatt is fizethetünk 65 eurót.

A büntetést helyben is befizethetjük vagy 8 napon belül átutalással.

Kötelező a láthatósági mellény

Míg itthon csupán ajánlott tartozék a láthatósági mellény, Horvátországban kötelező autós tartozéknak számít és büntetnek érte, ha hiányzik az autóból. Horvátországban és itthon is kötelező felvenni, ha lakott területen kívül, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok közepette szállunk ki az autóból és az úttesten tartózkodunk.

Alkoholfogyasztás

A 24 év alattiakra és a két évnél fiatalabb jogosítvánnyal rendelkezőkre más szabályok vonatkoznak az alkoholfogyasztással kapcsolatban. A megengedett véralkoholszint maximum 0,05% lehet Horvátországban, viszont a 24 év alattiak és a friss jogosítvánnyal rendelkezők számára teljes az alkoholtilalom.

Horvátország: közlekedési szabályok baleset esetén

Baleset esetén mindenképpen rendőrt kell hívni és meg kell várni a kiérkezését. A baleseti helyszín elhagyása szabálysértésnek minősül, ennek megfelelően büntetést von maga után. A rendőrség által készített baleseti jegyzőkönyvre szüksége lehet a biztosítónak, azon túl, hogy a baleseti bejelentőt is kitöltjük. Ez az ún. kék-sárga, amit az európai baleseti bejelentőként is emlegetnek.

Hogyan utazhat a gyermek az autóban?

12 éves kor alatt a gyermekek nem utazhatnak elől, az anyósülésen. A hátsó ülésen 5 éves korig gyerekülés használata kötelező. 2 éves kor alatt, a gyermek méretének megfelelő biztonsági ülésben utazhat az első ülésen is, de szigorúan menetiránynek háttal és kikapcsolt légzsákok mellett. 

További kérdéseid vannak az utazással kapcsolatban? Információra van szükséged? Ügyfélszolgálatunk két napon belül segít, keress minket!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...