Rengeteg család számára jelenthet kihívást fűtési szezonban megteremteni az elégséges pénzt a rezsi számlákra, és sokaknak valóban ezen múlik a megélhetésük. A május végi, 30 fok közeli hőmérséklettel ugyan vége van a fűtési szezonnak, de nem árt az elérhető rezsitámogatásokkal kapcsolatosan résen lenni, hiszen elképzelhető, hogy idén nyáron két év után újra belenyúl a kormány a rezsiszabályozás rendszerébe. Mutatjuk, hogy milyen elérhető és aktuális önkormányzati támogatásokról tudunk, és azokat kik igényelhetik.

Az orosz-ukrán háború kitörése után a kormány 2022 augusztusában bevezette azt az általános elvet, miszerint az átlagfogyasztásig jár mindenki számára a rezsicsökkentett áram- és gázár, és az e feletti fogyasztásért piaci árat kell fizetni. Ez lerántotta a leplet arról az állításról, hogy az olcsó orosz gáz és az azzal kapcsolatosan kötött gázszerződés adja a rezsicsökkentés fenntarthatóságának alapját. Hiszen ekkor a kormány kénytelen volt elismerni, hogy a tőzsdei magas árak mellett jutott az orosz gázhoz, így elkerülve a több ezer milliárdos veszteség felhalmozódását.

Ezt követően 2023-ban a piaci árak folyamatos esése ellenére sem csökkentette a gázdíjakat a kormány. Ez azért lehet, mert az MVM az orosz gázt jócskán drágábban vásárolta a tőzsdei ártól, így a magyarok átlagosan kevesebbet fizettek érte, mint amennyiért a gázszolgáltató hozzájutott. Az orosz gát tehát drágább, mint amennyiért a tőzsdén kapható lenne. Ez a helyzet hosszútávon valószínűleg tarthatatlan, ezért készülhetünk változtatásokra. Addig is mutatjuk, milyen támogatásokat lehet igényelni, ha nehezen jövünk ki a fűtési szezonban hó végén.

Önkormányzati rezsitámogatás

Budavár

Budavár esetében ugyan lehet számítani változásokra a lakhatási támogatásokat tekintve, azonban érdemes kiindulni a tavalyi támogatási rendszerből. A fűtési idényben havi rendszerességű támogatás volt, amire az volt jogosult, akinek 2022. augusztus 1-jét követően az áramdíja és a gázdíja együttesen 50 ezer forinttal emelkedett. Továbbá egyedülélő esetében a havi jövedelme meghaladja a 196 650 forintit, de nem haladja meg a 320 625 forintot. Valamint háztartásban élő esetében az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a 161 025 forintot, de nem haladja meg a 285 ezer forintot. A támogatás összege havi 10 vagy 20 ezer forint volt.

Pesterzsébet

A XX. kerület esetében a lakásfenntartási támogatást a rendszeres kiadások (pl. rezsi) megtámogatásához is lehet igényelni. A támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át (85 500 forint), és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

A települési lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert költség 450 forint. Az elismert lakásnagyság, ha a háztartásban 1 személy lakik, 35 négyzetméter; ha a háztartásban 2 személy lakik, 45 négyzetméter stb. A települési lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összegét a lakásfenntartás elismert havi költségét alapul véve nem lehet kevesebb, mint háromezer forint és nem lehet több, mint hat ezer forint.

Kispest

2024-ben is lehet igényelni lakhatási támogatást Kispesten. A támogatás egy évig jár, és a szolgáltató pl. MVM felé kerül átutalásra. Az igénylés feltételei a 19. kerületi bejelentett lakcím és életvitelszerű tartózkodás, valamint az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a következőket:

JövedelemsávokEgyszemélyes vagy egyszülős háztartás esetén a támogatás összegeTöbbszemélyes
háztartás esetén a támogatás összege
62 700 Ft alatt10 000 Ft8 000 Ft
62 701 Ft – 76 950 Ft8 000 Ft6 000 Ft
76 951 Ft – 91 200 Ft6 000 Ft5 000 Ft
91 201 Ft – 105 450 Ft5 000 Ft4 000 Ft

Józsefváros

A fűtési- és rezsi támogatás összege hat ezer forint/hó, amely a kérelmező által megjelölt szolgáltató felé kerül folyósításra. A támogatást október elejétől március végéig lehet kapni. További részletek: itt. Emellett rendszerint rendkívüli települési támogatást is lehet igényelni a lakhatással kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez. Összege az utolsó frissítés alapján havi 3 és 50 ezer forint között változik. Részletes tájékoztatót Józsefváros honlapján találhatunk.

Óbuda, Békásmegyer

A rezsitámogatás itt öt hónapra igényelhető, október 1-jétől kezdődően. A támogatás összege havonta 10 ezer forint. Az igénylés feltétele, hogy egyedül élő személy esetében az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a havi 180 ezer forintot. Valamint nem egyedül élő személy esetében az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 140 ezer forintot. Továbbá az igénylők nem rendelkeznek 2 millió forint feletti vagyonnal. A pályázás további követelményei itt találhatók meg.

Budapest

A fővárosi lakásrezsi-támogatás keretében a rászoruló családok és a 125 ezer forint nyugdíjnál nem többet kapó budapestiek összesen 48 ezer forint támogatásra jogosultak. A maximum 214 ezer forint nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők pedig 24 ezer forintot. A rászorultság feltételei megtekinthetők a város honlapján.

Szeged

Szeged önkormányzata lakásfenntartást segítő rezsi hozzájárulás keretében nyújt segítséget. Az idei pályázati anyag alapján a támogatásokból azon szegedi lakosok részesülhetnek, akiknek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 125 ezer forintot. Egyszemélyes háztartás esetén a 155 ezer forintot, illetve a háztartás nem rendelkezik vagyonnal. A támogatás hat hónapig jár, és összege öt és nyolc ezer forint között változik – önkormányzati bérlakások esetében ez az összeg legfeljebb 13 ezer forinttal emelhető.

Békéscsaba

Idén május elsején a békéscsabai önkormányzat is kiadta a települési lakhatási támogatás, illetve a szociális célú tüzelőtámogatás igényléséhez szükséges kérelmet és tájékoztatót. Azokat a megnevezések linkjeire kattintva lehet elérni.

Szombathely

A szombathelyi önkormányzat is rendszerint nyújt fűtési, illetve villamosenergia támogatást a rászorulók részére. Valószínűleg idén sem lesz másképp, a pályázati anyagra (tavalyhoz hasonlóan ősz elején/közepén lehet majd számítani.

Segítséget kérnél?

Kérdésed van? Elindult a Hóvége ügyfélszolgálata: kérj tőlünk online segítséget! 

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...