Ha azt vesszük észre, hogy felmosás után nem teljesen tiszta a padló, csíkokat hagyunk, maszatolunk, meglehet, hogy rosszul kevertük ki a felmosóvizet. Cikkünkben leírjuk a csíkmentes felmosás titkát és plusz tippeket is adunk a padló, parketta és csempe ápolásához.

Csíkmentes felmosás

Egyáltalán mitől lesz csíkos a felmosás? Általában akkor történik ez meg, ha habos a víz. Vagy túl gyorsan mosunk fel, vagy a tisztítószerből használtunk túl sokat. A bolti felmosószerek dobozán legtöbbször fel van tüntetve a jó keverési arány. Általános szabáéy, hogy egy egész vödör vízhez legfeljebb egy kupaknyit szert adunk. Megtehetjük azt is, hogy fél kupaknyit öntünk hozzá, és emellett ecetet is teszünk bele. Sőt, aki spórolni akar, használjon csak ecetet és illóolajat felmosáskor. Ezek a természetes anyagok nem károsak a környezetre és az emberi szervezetre, állatokra sincsenek rossz hatással.

Ecetes-illóolajos felmosóvíz:

  • meleg víz
  • 20 csepp illóolaj
  • 1 pohár ecet
  • 1 tk. mosogatószer

Ehhez meg kell tölteni meleg vízzel a felmosóvödröt, majd hozzá kell adni az ecetet és illóolajat (a teafaolaj például antibakteriális, gombaölő és penész ellen is jó). Ha valami ragacsosat, vagy makacsabb szennyeződést kell feltakarítani, akkor egy kis mosogatószert (1 teáskanálnyi) is tegyünk bele.

Tippek, hogy igazán tiszta legyen a padló

  1. Akkor lesz igazán alapos és csíkmentes a padló, a takarításhoz 2 vödröt használunk. Az egyikbe kerül a mosószeres víz, a másikba pedig a sima, tiszta öblítővíz. Ez azért nagyon hatékony, mert nem a használt, egyre koszosabb vízzel próbáljuk tisztává varázsolni a lakásunkat. A felmosórongyot először leöblítjük, és utána mártjuk a tisztítószeres vízbe – igen, macerásabb, cserébe viszont tényleg makulátlan lesz a padló.
  2. A spagetti mopnál sokkal higiénikusabb a lapos mop. Nem fognak belőle darabok kijönni, egyszerűbb tisztán tartani. Spórolunk is vele, hiszen ki lehet mosni, ezért sokkal tovább tudjuk használni.
  3. A faburkolatot, parkettát nem szabad eláztatni, csak kevés vizet használjunk. Havi 1-2 alkalommal pedig kezeljük padlóápolóval.
  4. A csempét legalább heti egyszer mossuk fel ecetes vízzel, hogy ne alakuljon ki rajta vízkő.

Csíkos lett a padló? És?

Teljesen rendben van, ha tisztán akarjuk tartani a lakásunkat, de ne csináljunk nagy ügyet abból, ha néha nem lesz 100%-osan tökéletes a takarítás. Ér annyit a dolog, hogy az értékes időből még egy fél órát szánjunk a felmosásra? Tölthetnénk azt a gyerekkel, kikapcsolódhatnánk, vagy letudhatnánk egy másik teendőt a sokból – igazából bármi jobb, még ugyanazt a munkát duplán elvégezni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...