A napokban a Balaton hőmérséklete akár a 20 fokot is elérhette, így a bátrabbak már meg is mártózhattak a vízben. Sokan az előszezoni nyaralást választják a főszezoni helyett, hiszen a balatoni árak már ekkor is sokaknak a határon mozoghatnak. Az egyre erősödő infláció miatt idén is számíthatunk mind a szállás, mind az étkezés, mind a belépők területén áremelkedésre. Igen, belépők. Ugyanis egyre több strand válik fizetőssé, a déli parton is.

Szállás

2024. május utolsó napjaiban (úgy, hogy a hétvége már június) egy 4 fős család szállásra legalább 85 ezer forintot kell, hogy költsön, ha a Balatonnál szeretne kikapcsolódni. 6 éjszakáról van szó, 6 és 12 éves gyerekekkel. Ezek a szállások jellemzően hostelekben vannak, messze a parttól és boltoktól, valószínűleg nem családbarát vendégekkel teletömve. Hiszen ezek a legolcsóbb opciók, ami a fiatalok számára is vonzó lehet. Az idei évben a Balatonon a szállások várhatóan 10-15 %-kal emelnek áraikon. Sokan ezt már az előszezonban is megtették, de vannak olyan szálláshelyek is, akik ezt a főszezonra tartogatják.

Étkezés

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a különböző vendéglátóhelyeken csakugyan 8-10%-os áremeléssel kell számolnunk az infláció miatt. Sok étterem az előszezonban még próbálja tartani a 2023-as (amúgy is nagyon magas) rekordárakat, de feltehetőleg júniustól újabb drágulásra számíthatunk. Jelenleg egy sima lángos ára 1000 forintnál kezdődik. A sajtos-tejfölösért 1900 forintot számolnak fel, egy különlegesebb tonhalas lángosért pedig akár 3600 forintot is fizethetünk.

Egy négy fős család ebédje tehát a Balatonon, ha mindenki egy visszafogottabb sajot-tejfölös lángost választ, akkor bőven 10 000 forint feletti összegre jön ki üdítőkkel együtt. Ha minden nap csak egyszer étkezünk vendéglátóhelyen pl. a strandon, amiért valószínűleg szintén több ezer forintot kifizettünk, akkor is egy négy fős család heti fogyasztási költségei (a többi étkezést nem beleszámítva) a 100 ezer forintot is könnyen elérhetik. Főleg úgy, hogy a gombóc fagylaltok árában is jelentős emelkedésre számíthatunk, hiszen az elmúlt időszakban az infláció mellett jelentősen emelkedett a vaj, a tej és a csokoládé ára is. A főszezonban ezért valószínűleg 650 forint/gombóc árral kell majd kalkulálnunk.

Mindez kik számára megengedhető?

Ha visszafogott fogyasztással kalkulálunk csak, akkor is több százezer forintra jöhet ki egy előszezon i(!) balatoni nyaralás egy 4 fős család számára, és még az útiköltséget nem is vettük alapul, ha esetleg az ország másik feléből érkeznének autóval. Már az előszezoni árakról is elmondható, hogy rengeteg család nem engedheti meg magának, így valószínűleg idén is sok ember elesik attól, hogy a Balatonon próbáljon meg feltöltődni. A balatoni nyaralás úgy tűnik, hogy csupán a tehetősek kiváltságává kezd válni. Az átlagemberek számára sok szempontból egyre inkább elérhetetlen. A partvidéken egyre több magánvillát húznak fel, ezért fogyatkoznak a kihasználható szabad területek. Ezzel párhuzamosan a strandok túlnyomó része fizetőssé válik, ami fokozatosan ellehetetleníti, hogy a kevésbé tehetősek is élvezhessék az egyik legszebb magyar vidéket.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...