Így menthető meg az odaégett étel: ezek az egyszerű trükkök segítenek

Helyrehozható az odaégett étel? Milyen praktikákkal sikerülhet a kozmás íz megszüntetése? Jó, ha tudjuk, hogy nem érdemes minden odaégett ételt megmenteni, mert nagy részük rákkeltő lehet és nem érdemes az egészségünket kockáztatni. Hasznosabb, ha tudjuk, hogy mi az, ami menthető és milyen ételtől búcsúzzunk inkább könnyű szívvel, ha odakapott.
Menthető az odaégett étel?
Csak egy percre hagytuk magára, máris odaégett az egész főzelék alja vagy mégis leragadt a puding? Elvileg menthetők a krémes ételek a következő módszerrel. Semmiképp se öntsük ki a fazékból, mert így fog összekeveredni az égett alja a még menthető résszel. Fogjunk egy merőkanalat és kanalazzuk ki az étel felső részét, az égett alját pedig hagyjuk a fazékban és áztassuk be.
Ha például a tejet égettük oda, akkor egy kis só és fahéj segítségével még menthető. Öntsük át egy másik lábosba, adjunk hozzá egy csipet sót és egy kiskanál vagy rúd fahéjat.
Ezzel a trükkel működik a kozmás íz megszüntetése
Amennyiben nem égett szénné az étel és van egy kis kozmás íze, öntsük fel némi folyadékkal és dobjunk bele egy egész, hámozott nyers krumplit. Főzzük tovább az ételt, a nyers krumpli magába szívja az égett ízt – ugyanilyen jól működik akkor is, ha elsóztuk a levest, a főételt, stb.
Sült hús vagy odaégett sütemény esetén bevethetjük az alábbi trükköt, de szigorúan csak akkor, ha láthatóan nem égett meg teljesen a hús vagy a piskóta, csak odakapott a széle. Ilyen esetben elég levágni az égett részeket és, ha a belseje jó ízű, akkor fogyasszuk bátran.
Odaégett étel? Ezeket ne együk már meg
Az odaégett pirítós elég gyakori. Ha kicsit odakapott a széle, azt késsel le lehet kaparni. De, ha a kenyér elég nagy felülete megégett, akkor inkább dobjuk ki, mert valószínűleg tele van karcinogén anyagokkal.
És ez érvényes bármire: húsra, süteményre, rakott ételekre. Egy nagyon vastag, égett réteggel ne kísérletezzünk – ha maradt is menthető belső rész -, valószínűleg az egész étel átvette az égett ízt és szagot.
Leégett pörkölt javítása
Valószínűleg egy pirítóst vagy két deci tejet könnyebb szívvel dobunk ki, mint mondjuk egy kiló húsból készített, órákon át főzött pörköltet. Ráadásul a pörköltnek még jó ízt is adhat, ha kicsit odakapott.
Mi legyen, ha nagy tételben játszunk és az odaégett étel a pörkölt? Hogyan döntsük el, hogy még a menthető kategóriában van-e?
A leégett pörkölt javítása egy kis plusz munkát igényel, de megéri a fáradságot. A menthető részeket kanalazzuk ki a lábosból nagyon figyelve arra, hogy a leégett részeket ne keverjük fel. Azt majd később kiszedjük és beáztatjuk.
Azokból a húsokból, amelyek nem égtek le javítsuk fel hagyma, krumpli és esetleg vörösbor segítségével. Dinszteljünk hagymát, adjuk hozzá a maradék pörköltet és karikázzunk bele nyers krumplit. Adhatunk hozzá egy deci vörösbort is, majd főzzük addig, amíg a burgonya beszívja az égett ízt, a hús pedig már nem is emlékeztet az előző pörköltre.