Tepsiben sült zöldségek: laktató fogások gyorsan és olajszag nélkül

A tepsiben sült zöldségek nemcsak azért jók, mert kevés macerával mutatós ételt készíthetünk az asztalra, de egészen más íze is lesz egy-egy zöldségnek. A sütőben lassabban készülő zöldségnek van ideje összesülni a fűszerekkel, a hozzáadott hagyma vagy fokhagyma pedig extra ízt ad. Különös munka sincs vele, hiszen elég összeállítani és mehet is a sütőbe. Amíg elkészül, bármi másra használhatjuk a ránk szakadt időt, ezek olyan fogások, amiket nem kell a tűzhely mellett őrizni.
3 laktató fogást mutatunk, amit egyébként bátran lehet variálni szárított vagy zöldfűszerekkel, többféle hagymával, sajttal vagy tejszínnel is.
Fokhagymával sült krémes cékla
Ezt a receptet még az is szeretni fogja, aki egyébként nem rajong a cékláért, maximum savanyúság formájában fogyasztja csak. Sütőben sütve a cékla édesre és krémesre sül, a végére pedig elveszíti a földes ízét, ha valaki emiatt nem kedveli.
Hozzávalók:
- 4 db cékla
- 2 evőkanál olívaolaj
- fokhagyma ízlés szerint
- rozmaring és só ízlés szerint
A céklákat hámozzuk meg, majd vágjuk negyedekbe. Ezután fektessük alufóliára és locsoljuk meg a szeleteket az olívaolajjal, végül sózzuk és fűszerezzük, majd tekerjük be az alufóliába. A fűszerezéshez természetesen bármit használhatunk, amit szeretünk.
Az alufóliába csomagolt céklát süssük fél órát 180 fokon, majd vegyük ki a sütőből. Csomagoljuk ki, tegyük egy tepsibe és tegyük mellé a megpucolt fokhagymákat is. Ezután süssük még a sütőben fél órán keresztül.
A sült céklához jól illenek a sós sajtok is, ha még laktatóbbá szeretnénk tenni ezt a fogást.
Tepsiben sült zöldségek sajttal és tejszínnel
Megfizethető és laktató tepsiben sült zöldségek sajttal és tejszínnel összesütve, akár önmagában is fogyasztható egytálétel. Persze sonkát is lehet bele kockázni.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb cukkini
- 3 közepes burgonya
- 1 szál újhagyma
- 1,5 dl tejszín
- 5 dkg reszelt sajt
- só, bors, szerencsendió a fűszerezéshez
A krumplit megpucoljuk és vékony karikákra szeleteljük, majd 7 percig főzzük sós vízben. A cukkinit megmossuk és felkarikázzuk. Egy jénai vagy tűzálló tál aljába fektetjük a burgonya szeleteket, majd mehet rá a cukkini is. A zöldségeket locsoljuk meg olívaolajjal, a cukkinit pedig sózzuk, borsozzuk. Az újhagymát apróra vágjuk és megszórjuk vele a zöldségek tetejét. A tejfölt kikeverjük egy teáskanál szerecsendióval, majd a cukkinis rétegre öntjük, végezetül rászórjuk a reszelt sajtot is.
180 fokos sütőben aranybarnára sütjük 20-25 perc alatt.
Tepsiben süt fűszeres répa
A répa hamar elkészül, a sokféle fűszertől pedig laktató és izgalmas a tepsiben sült zöldségek között. Magában diétás köretnek is fogyaszthatjuk, egyéb esetben pedig adhatunk mellé fokhagymás-oregánós tejfölt mártogatósnak.
Hozzávalók:
- fél kg sárgarépa
- fél dl olívaolaj
- só,bors
- fokhagymapor
- reszelt narancshéj
- 5 szál petrezselyem
- rozmaring
- 1 ek méz
A répákat meghámozzuk és negyedeljük. Elkészítjük a fűszeres pácot: az olívaolajat, a mézet, a felaprított fűszereket és a narancshéjat összekeverjük egy nagy tálban. A fűszeres olajba forgatjuk a répa szeleteket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
200 fokos sütőben 30 perc alatt el is készül.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: