Luxuscikk lett az ünnep főszereplője: kilőtt a húsvéti sonka ára, sokan nem engedhetik meg maguknak

Húsvétra a csokoládé mellett a sonka is drágulni fog az élelmiszeripari szakértők szerint. Az elmúlt évek élelmiszerárainak emelkedése, az infláció és a sertéságazat gondjai mind arra mutatnak, hogy drága húsvét elé nézünk. Mire lehet számítani, mennyi lesz idén a húsvéti sonka ára?
A háború okozta durva infláció mellett a sertés ágazatban tapasztalható súlyos gondok is hatással vannak a húsvéti sonkához szükséges sertéscomb árára. Ez alapján a következő hetekben és hónapokban áremelkedésre kell számítanunk. Amelynek “a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett >>német jegyzés<< 7,5%-ot százalékot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel, így számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog”- nyilatkozta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a pénzcentrum.hu-nak.
Mi határozza meg, hogy mennyi lesz a húsvéti sonka ára?
Sajnos eleve rossz évet zárt a sertéshús ágazat tavaly. Ezzel kapcsolatban Éder Tamás elmondta, hogy: “Valószínűleg sok húsipari cég jelentős veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni a tavalyi évre vonatkozóan. 2007 óta nem fordult elő, hogy a sertéshús-ipar teljesítménye 15% körüli visszaesést mutasson éves szinten.“
Ennek legfőbb oka a 2,15 eurós német jegyzés, amely mellett a magyar húsipar csak akkor tud eredményt elérni, ha árakat emel.
A sertéshús és az abból készülő húsvéti sonka árát befolyásolják az ágazat egyéb költségei is. Emelkedtek például a feldolgozók munkabérei vagy a sertés termelői ára is. Ezek mind befolyásolják, hogy mennyi lesz a húsvéti sonka ára az üzletek polcain.
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője azt is hozzátette, hogy akár a fogyasztás csökkenése is várható, ha olyan ára lesz a sonkának, amit már nem szeretnének kifizetni a vásárlók.
A főszerkesztő összetettebben látja a helyzetet. Véleménye szerint érdemes külön választani a sertéstartást és a húsfeldolgozást, mivel a termelőknek például könnyebb volt a 2023-as év a csökkenő takarmányárak és a megnyugvó energiapiac miatt. Ebben a helyzetben a termelők magas áron tudták kínálni a sertéshúst, ami viszont a másik oldalt érintette nagyon rosszul.
“Ez utóbbi, vagyis a drága sertés már nem volt jó hír a feldolgozóknak, amelyek ráadásul nehezen, vagy sehogy sem tudták megnövekedő költségeiket érvényesíteni az átadási árakban, hiszen a drágulás miatt a fogyasztók lényegesen kevesebbet vásároltak. Az élelmiszeripart ráadásul jelentős nehézségek is sújtják, mint például a csomagolóanyagok után fizetendő költségek az új EPR-rendelet értelmében, amely sokmilliárdos kiadást jelent az ágazatnak. A húsipar számára ezért minden bizonnyal nagyon nehéz év volt a 2023-as, pontos adatokat majd a mérlegbeszámolók ismeretében tudunk mondani, de várható, hogy sok szereplő komoly veszteségeket szenvedett el tavaly“– olvasható a Pénzcentrum vonatkozó írásában.