Luxuscikk lett az ünnep főszereplője: kilőtt a húsvéti sonka ára, sokan nem engedhetik meg maguknak

Húsvétra a csokoládé mellett a sonka is drágulni fog az élelmiszeripari szakértők szerint. Az elmúlt évek élelmiszerárainak emelkedése, az infláció és a sertéságazat gondjai mind arra mutatnak, hogy drága húsvét elé nézünk. Mire lehet számítani, mennyi lesz idén a húsvéti sonka ára?

A háború okozta durva infláció mellett a sertés ágazatban tapasztalható súlyos gondok is hatással vannak a húsvéti sonkához szükséges sertéscomb árára. Ez alapján a következő hetekben és hónapokban áremelkedésre kell számítanunk. Amelynek “a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett >>német jegyzés<< 7,5%-ot százalékot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel, így számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog”- nyilatkozta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a pénzcentrum.hu-nak.

Mi határozza meg, hogy mennyi lesz a húsvéti sonka ára?

Sajnos eleve rossz évet zárt a sertéshús ágazat tavaly. Ezzel kapcsolatban Éder Tamás elmondta, hogy: “Valószínűleg sok húsipari cég jelentős veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni a tavalyi évre vonatkozóan. 2007 óta nem fordult elő, hogy a sertéshús-ipar teljesítménye 15% körüli visszaesést mutasson éves szinten.“

Ennek legfőbb oka a 2,15 eurós német jegyzés, amely mellett a magyar húsipar csak akkor tud eredményt elérni, ha árakat emel.

A sertéshús és az abból készülő húsvéti sonka árát befolyásolják az ágazat egyéb költségei is. Emelkedtek például a feldolgozók munkabérei vagy a sertés termelői ára is. Ezek mind befolyásolják, hogy mennyi lesz a húsvéti sonka ára az üzletek polcain.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője azt is hozzátette, hogy akár a fogyasztás csökkenése is várható, ha olyan ára lesz a sonkának, amit már nem szeretnének kifizetni a vásárlók. 

A főszerkesztő összetettebben látja a helyzetet. Véleménye szerint érdemes külön választani a sertéstartást és a húsfeldolgozást, mivel a termelőknek például könnyebb volt a 2023-as év a csökkenő takarmányárak és a megnyugvó energiapiac miatt. Ebben a helyzetben a termelők magas áron tudták kínálni a sertéshúst, ami viszont  a másik oldalt érintette nagyon rosszul.

“Ez utóbbi, vagyis a drága sertés már nem volt jó hír a feldolgozóknak, amelyek ráadásul nehezen, vagy sehogy sem tudták megnövekedő költségeiket érvényesíteni az átadási árakban, hiszen a drágulás miatt a fogyasztók lényegesen kevesebbet vásároltak. Az élelmiszeripart ráadásul jelentős nehézségek is sújtják, mint például a csomagolóanyagok után fizetendő költségek az új EPR-rendelet értelmében, amely sokmilliárdos kiadást jelent az ágazatnak. A húsipar számára ezért minden bizonnyal nagyon nehéz év volt a 2023-as, pontos adatokat majd a mérlegbeszámolók ismeretében tudunk mondani, de várható, hogy sok szereplő komoly veszteségeket szenvedett el tavaly“– olvasható a Pénzcentrum vonatkozó írásában.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.