A farsangi időszak kötelező eleme a szalagos fánk. Nagy különbség van a régi, hagyományos és az új receptek között, és bár mindegyik fánk, nem mindegyik olyan, mint az emlékeinkben. Mindenki fel tudja idézni a nagymamája által készített ételek csodás ízvilágát, amihez foghatót nehéz találni. Miben rejlik nagyszüleink süteményeinek sikere? Szerencsére vannak, akik megőrizték a régi recepteket és mindenki számára elérhetővé tették, pontos mennyiségekkel és egyszerű utasításokkal. Mutatunk egy kipróbált receptet.

Habár azt gondolhatjuk, a fánk készítés időigényes, bonyolult feladat, ne hátráljunk meg tőle. Az alábbi tuti recepttel biztosan sikerélményünk lesz!

A szalagos fánk

Kelt tésztáról beszélünk, amelynek a formázásában és a liszt minőségében rejlik a titka. Tehát ha tehetjük, inkább ne a szupermarketes finomliszttel készítsük el a tésztát. Keressünk egy kicsit jobb minőségűt.

Szalagos fánk hozzávalói (30 db):

  • 500 g liszt
  • 200 ml tej
  • 60 g vaj
  • 5 tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • 40 g élesztő (friss)
  • egy csipet só
  • 1 liter olaj (a sütéshez)

Langyosítsuk fel a tejet, keverjük hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. 10-15 perc elteltével fog valószínűleg felfutni.

Amíg az élesztőt állni hagyjuk, szitáljuk át a lisztet, ettől még lágyabb lesz a fánk. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a már felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, végül pedig a sót. Ezután jól dagasszuk meg, akár robotgéppel, akár kézzel. Onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy elválik az edény falától és hólyagos.

Kelesszük lefedve, körülbelül 40-50 percen keresztül, 24-25 fokon.

Amikor duplájára nőtt, nyújtsuk ki lisztezett felületen 1 cm vastagra, majd szaggassunk belőle tetszőleges méretű köröket. Rakjuk lisztezett tálcára és kelesszük még 15 percen át.

Az olajat forrósítsuk fel és helyezzük bele a tésztát. Mindkét oldalát át kell sütnünk. A láng ne legyen túl nagy alatta, nehogy nyers maradjon a belseje, illetve ne pakoljuk tele a lábost, hogy sütés közben szépen megnőhessenek a fánkok. A sütés módja sem mindegy: süssük 3 percen át fedő alatt az egyik, majd a másik oldalon.

Ha átsültek a fánkok, helyezzük őket papírtörlőre, hogy lecsöpöghessenek.

Ezután már csak rajtunk múlik, hogy frissen megszórjuk-e porcukorral, vagy úgy hagyjuk ahogy van. A baracklekvárt se felejtsük el mellőle!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...