2024. február 8. napján kisfarsangkor kezdődik a mohácsi busójárás, amely hagyományőrző programokkal zárja a farsangi időszakot. A busójárás február 13-án, húshagyókedden ér véget. Mutatjuk a mohácsi busójárás 2024 program kínálatát, összegyűjtöttük a gyerekek és felnőttek számára a legjobbakat.

Mi a közös a riói karneválban és a mohácsi busójárásban?

A busójárás a télbúcsúztató és egyben tavaszköszöntő ünnepek családjába tartozik, amelyhez szorosan kapcsolódik még a termékenységi varázslás is. Ez minden nép hiedelemvilágában megtalálható, erről szól a riói karnevál, a velencei karnevál és számos afrikai ünneppel is rokoníthatjuk a busójárást.

A régi népszokások szerint farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság, a farsang utolsó csütörtökjén pedig a gyermekek öltöznek maskarába. A régi farsangi hagyományok a nőket sem hagyták parlagon, a farsang csúcspontját (farkát) jelentő többnapos mulatságon a nők számára is megengedett volt, hogy “úgy mulassanak, mint a férfiak”.

De hogy miért pont Mohács? Ennek egyik lehetséges magyarázata a  török uralom alól való felszabadulással függ össze. “A város 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság nagy arányú betelepítése tíz évvel ezután kezdődött meg. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok” – olvashatjuk a mohácsi busójárás hivatalos programajánló oldalán.

Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és „bao-bao!”-t ordítozó busócsoportok tulajdonképpeni célja az volt, hogy házról-házra járva kifejezze jókívánságait, elvégezze varázslatait és részesüljön azokban az étel-ital adományokban, amiket sehol sem tagadtak meg tőlük.

Farsangvasárnap a Fő téren állított óriási máglya meggyújtásával és körbetáncolásával ér véget. A telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

Mohácsi busójárás 2024 program gyerekeknek és felnőtteknek

Február 8. kisfarsang

Február 8-án kisfarsang napján vehetünk részt a délelőtti nyitórendezvényen 9:30-tól, amelyet követően 14:45-kor kezdődik a farsangi felvonulás. Az egészen estig tartó nyitó rendezvényen lesz gyermek farsang, a Kanizsai Dorottya Múzeum kiállítás megnyitója, a busó csoportok bemutatkozása és táncház a főtéren.

Február 9. péntek

Pénteken a Budapesti Cervantes Intézet és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében “Alicante találkozik Moháccsal – A mohácsi busójárás és Alicante Tűzünnepe Szent Iván napján” címmel nyílik kiállítás Bruno Vigneron és Farkas-Mohi Balázs fotóiból a KultúrKikötőben. 

Ezen kívül egész nap láthatunk néptáncbemutatót és különféle zenekarok bemutatkozását, amelyhez a helyszíneket és a részletes programot itt érjük el.

Február 10. szombat

Szombaton népművészeti és kézműves vásár lesz a belvárosban. Délelőtt 10 órától a gyermekek számára Pinokkió kalandja zenés mesejáték a Mohácsi Teátrum színháztermében.

A Selyemgyár Kulturális Negyed színpadán 10 órától néptánc és népzenei bemutatók láthatók. A Szerb Templom udvarában pedig a szerb gasztronómiával ismerkedhetünk 11 órától.

Ebéd után indulnak a menetek: 14 órától a Botos busócsoport, egészen 18 óráig pedig farsangi játékok, szekérdíszítés, sokacbab látványfőzés és ételkóstoltatás a Síp utcai helyszínen.

Az estét délszláv táncház zárja a Piac téren 19 órától.

Február 11. vasárnap

Vasárnap délelőtt 10 órától Kalap Jakab bábkoncertje a Mohácsi Kossuth Teátrum színháztermében.

12:30-kor kezdődik a Busók csónakos átkelése a Dunán a Sokacrévbe.
14 órakor kezdődik a busófelvonulás a Kóló téren, amely szabad farsangolással, majd 16:30-kor a farsangi koporsó vízrebocsátásával folytatódik a kompkikötőnél.

A máglyagyújtás és tánc a busókkal a Széchenyi téren 17 órakor kezdődik.

Február 12. hétfő

Hétfőn egész délelőtt gyermekeknek szóló interaktív farsangi foglalkozásokon vehetünk részt a Kanizsai Dorottya Múzeumban.

Február 13. húshagyókedd, farsangtemetés

Húshagyókedden, a busójárás utolsó napján délelőtt busós kézműves játszóházon vehetünk részt a Busóudvarban.

14 órától pedig megkezdődik a busócsoportok gyülekezője, hogy 17:30-kor a Széchenyi térre érve megkezdődjön a máglyagyújtás és koporsóégetés.

A farsangot közös tánc a busókkal és délszláv táncház zárja.

A részletes programot itt érhetjük el.

Mohácsi busójárás 2024 program – “Busó-expressz” különjáratok és utazási információk

A Volánbusz Busó-expressz járatokat indít 1131-es jelzéssel Budapest és Mohács között a Népligetből Mohács Autóbuszállomásra. A menetrend itt érhető el.

Amennyiben autóval érkezünk a rendezvényre, itt érdemes megnézni, hogy honnan közelítsük meg a helyszínt és hol parkoljunk. A parkolókból ingyenes buszjáratokkal juthatunk el a rendezvényre.

Érdemes az Oszkár Telekocsit is igénybe venni az utazáshoz.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Zsebkendőnyi teraszon is lehet sok paradicsomod: ez a bombabiztos módszer

Még nem késő a paradicsom termesztése júliusban sem. Ha ilyenkor ültetünk, akár októberben is bőven hozhat termést a növény. Kis helyünk van rá vagy...

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...