A tartalmas, húsos leveseket jól esik néha felváltani egy könnyedebb fogással. Szerencsére léteznek olyan egyszerű levesek hús nélkül, amelyek gyorsan elkészülnek, és nem kellenek hozzájuk különleges hozzávalók. Ráadásul variálhatók, tehát átalakíthatjuk a receptet aszerint, mit találunk otthon, mit szeret inkább a család. Nézzük a recepteket!
Hamis gulyás
A hamis gulyásban megvan a magyaros ízvilág, a gyerekek is nagyon szeretik, és ezt még azok a felnőttek is szívesen elfogyasztják, akik húst hússal esznek.
Hozzávalók:
- 4 db répa
- 3 db fehérrépa
- 4 db krumpli
- egy közepes vöröshagyma
- 3 db babérlevél
- 1 tk köménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 50g zeller
- 1 karalábé
- köménymag
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1/3 TV paprika
- só
- 1 ek pirospaprika
A zöldségeket aprítsuk fel, kivéve a zellert és a karalábét, mert azt majd egyben tesszük bele. Olajon pirítsuk meg a répákat 4-5 perc alatt. Szórjuk meg pirospaprikával és keverjük el. Mehet bele a krumpli, ezt is pirítjuk egy fél percig. Ezután felöntjük addig, amíg bőven el nem lepi a víz, majd mehet bele a hagyma, fokhagyma, zeller és a karalábé. Végül a köménymag a paradicsom, TV paprika és a só. Forraljuk 25 percig alacsony lángon. Kész is ez az egyszerű leves hús nélkül.
Medvehagymás krumplikrémleves
Ez egy nagyon gyors recept, és szinte bármilyen alapanyaggal el lehet készíteni.
Hozzávalók:
- krumpli (nem sok 2-3 darab)
- 1 db vöröshagyma
- 1 csokor medvehagyma
- 1 db zöldségleveskocka
- szerecsendió
- só
- 2 dl tejszín
- pár szelet kenyér
Pucoljuk meg a zöldségeket és aprítsuk fel őket. Próbáljuk kisebb méretre. Olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a medvehagymát, ezt is pároljuk egy percig, aztán mehet hozzá a krumpli. Alapos keverés után öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a leveskockát, egy késhegynyi szerecsendiót és ízlés szerinti sót. Főzzük puhára a zöldségeket. Ha ez kész, vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük. Tegyük vissza, és állandó keverés mellett öntsünk hozzá tejszínt, majd főzzük még 2 percig. A kenyereket pirítsuk meg és vágjuk kockákra. Ezzel szórjuk meg az elkészült levest tálaláskor.
Egyszerű levesek hús nélkül: sajtos gombaleves
Első hallásra valakinek meglepő lehet ez a kombináció, de tegyünk vele egy próbát, biztosan nem lesz csalódás a vége. A gomba nagyon tápláló, nem mellesleg alacsony a zsír és szénhidráttartalma, jól telít.
Hozzávalók:
- 1,3 l zöldség alaplé
- 300g krumpli
- 350g gomba
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 150 ml habtejszín
- 100g tömlős krémsajt
- só
- bors
- 1 ek kapor
A zöldségek meghámozása után aprítsuk fel a burgonyát kis kockákra, a gombát pedig fél szeletekre. A vöröshagymát apróra, a répát durvára reszeljük. Az alaplevest feltesszük főni, hozzáadjuk a burgonyát és 10 percig főzzük. Serpenyőben eközben kevés olajat felforrósítunk és megpirítjuk benne a gombát. Ezután hozzáadjuk a répát és a hagymát, 5 percig dinszteljük. Ha kész, hozzáadjuk a leveshez a tejszínnel együtt. Adjunk hozzá sót és borsot és főzzük fel egy 8-10 percig. Ezután mehet bele a sajt, amit állandó kavargatás mellett tudunk szépen feloldani. Levesszük a tűzről a levest, megszórjuk kaporral és utólag még ízesítjük, ha szükségét érezzük.