Rizibizi ketchuppal, hernyó és fókabőrbe töltött madár. Amíg azon aggódunk, hogy biztos túl száraz lett a bejgli, nézzük mi minden kerülhet még az ünnepi asztalra. A legrosszabb karácsonyi menü itthon és világszerte – körkép arról, hogy milyen furcsaságok kerülhetnek terítékre.

KFC csirke

Japánban kifejezetten szeretik KFC csirkével ünnepelni a karácsonyt. Egyébként is egyre kevésbé szokás Japánban otthon főzni, sokkal inkább az éttermek kínálatából oldják meg a napi étkezést. Így nem meglepő, hogy kedvelt ünnepi menü a KFC csirke, amit egyébként az első japán KFC étterem vezetője talált ki. Azóta annyira bevált az ötlet, hogy hónapokkal az ünnepek előtt már le kell adni a rendelést, ha azt szeretnénk, hogy KFC csirke kerüljön az ünnepi asztalra.

Füstölt bárányfej

Mi ehhez képest a mi disznó füllel és körömmel készített karácsonyi kocsonyánk? A sózott és szárított bárányfejet Norvégiában fogyasztják előszeretettel karácsonykor. A bárányfejet kettéhasítják, az agyat kiveszik belőle, majd két napig áztatják vízben a darabokat. Ezután besózzák a fejet, kiszárítják és füstölik. Végül megfőzik vagy párolják. Ahogy vesszük, ez is csak egy füstölt hús, karácsonyi menünek nekünk talán kissé bizarr és nem annyira ünnepi.

Rizibizi ketchuppal

Ez sem mondható annyira ünnepinek, hiszen a rizibiziről inkább az iskolai menza jut eszünkbe, a ketchupot pedig hiába szereti mindenki, a hot-dogon és sült krumplin kívül komoly ételhez semmit nem ad hozzá, sőt. Nem szerencsés egy több órán át készülő ünnepi menü ízeit elnyomni egy édes-homogén ízű ketchuppal.

Ez egyébként egy hazai politikus híres-neves karácsonyi menüje volt egyik évben. Egészen pontosan libasült rizibizivel és ketchuppal. Erről az ételről utoljára jutna bárkinek eszébe a karácsonyi menü.

Nyers bálnabőr és fókabőrbe töltött madár

A nyers bálnabőr még hagyján, hiszen alatta jó vastag zsírréteg húzódik, a madárral töltött fókabőr ennél meghökkentőbb. Grönlandon a fókabőrt leszedik, majd megtöltik fókazsírral megkent madarakkal. A madarakat nem tisztítják meg, rajtuk hagyják a csőrüket, tollakat és úgy ahogy vannak összevarrják a töltött fókabőrt. Ezt hónapokon keresztül érlelik, majd kiszedik a madarakat és megpucolva fogyasztják.

Hernyó

Afrikában kedvelt ünnepi fogás a mopane hernyó, amelyet szabad tűzön, agyagedényben készítenek zsírral vagy pedig hamuban sütik meg. Hagymával, paradicsommal és chilivel tálalják.

Erjesztett rája

Izlandon december 23-án szokás erjesztett ráját fogyasztani, amelyet 6 hónapig erjesztenek homokba ásva, a jellegzetes halszagot sóval semlegesítik. Az ünnepi asztalra kerül mellé még fehér répa és főtt krumpli.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mit vegyek neki, valami bort? Na, azt ne! Böcskei Balázs írása

„ha nem kell neki, majd legfeljebb tovább ajándékozza”

Hóvége kvíz – Hány ember ellen folyik végrehajtás?

Az embernek sírhatnékja támad, ha meglátja, hány ember ellen folyik végrehajtás ma Magyarországon. Te tudnád a választ?

Felére csökkentheted a fűtési költséget, ha ezt csinálod: mutatjuk, mi jön ki 10.000 és 100.000 forintból

A fűtésszámla csökkentése érdekében nem mindig szükséges drága felújításokat végezni. Rendszeres karbantartással, egyszerű szigetelési megoldásokkal és zónás fűtés alkalmazásával jelentős energiát takaríthatunk meg. Ezen kívül,...