A nagymamám sütött mindig isteni zserbót, amit egyszerűen azóta sem tud senki utána csinálni a családból. Pedig nincs karácsony zserbó nélkül, csak hát nincs mindig időnk vagy türelmünk klasszikus zserbót készíteni.

Szerencsére az újragondolt klasszikus, a karácsonyi zserbógolyó tökéletesen megidézi az eredeti receptet, ráadásul villámgyorsan elkészíthető két fogás között és még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni.

Szóval, ha a nagyi zserbója utánozhatatlan, ezzel a zserbógolyóval biztosan sikert aratunk. Pont jó méretű, csodásan összeérnek benne az ízek és nagyon jól mutat az ünnepi asztalon. Csináljunk egyből dupla adagot, mert nagyjából a másnapot sem éri meg. 

Tipp: A kézzel készített ajándékok rajongóinak szép dobozba csomagolva tökéletes karácsonyi ajándék.

Hogyan készül a karácsonyi zserbógolyó?

Hozzávalók a zserbógolyókhoz:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg darált dió 
  • 20 dkg baracklekvár
  • porcukor ízlés szerint
  • fél citrom héja lereszelve

Hozzávalók a zserbógolyó bevonathoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

Keverjük össze egy nagy tálban a zserbógolyó hozzávalóit, a darált kekszet, a diót, a citromhéjat és a baracklekvárt. Adjunk hozzá ízlés szerint porcukrot, hiszen a baracklekvár is édes, illetve a darált keksz is tartalmaz cukrot. Így ezt mindenkinek az egyéni ízlése határozza meg, hogy mennyi cukrot bír el.

Amikor már jól formázható a massza és nem ragad, akkor csináljunk a keverékből kb. 3 cm méretű golyókat. Az elkészült golyókat tegyük be a hűtőszekrénybe legalább egy fél órára. 

A csokit és vajat olvasszuk fel vízgőz felett. Vegyük ki a zserbógolyókat a hűtőből és mártsuk az olvasztott csokoládéba. Segítségképpen használjunk hurkapálcát: a golyókat szúrjuk rá és úgy könnyebb lesz a csokoládéba mártani. Hagyjuk őket teljesen megdermedni. Ha szorít az idő, tegyük egyből a hűtőszekrénybe a zserbógolyókat, ott hamarabb összeállnak.

Extra tipp

Nem kell a fekete csokoládéhoz ragaszkodni. Nagyon jól néznek ki és a baracklekvárhoz is illenek ízben a fehér csokoládé bevonattal készült zserbógolyók. Darált dióba is márthatjuk a csokimázas golyókat, de akár tortadekorral is megszórhatjuk.

Napi Spúrtipp

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szuperolcsó ruhák, dísztárgyak háztartási eszközök: a Cseritiben minden is van

A Cseriti csapata olyan fenntartható világért dolgozik, ahol a tárgyak újrahasználata csökkenti a hulladék mennyiségét, és javítja a rászorulók életminőségét. De mi az a Cseriti?...

Nem tudod kivárni a várólistát? Van egy ötletünk!

Nem tudod kivárni a várólistát? Videónkból megtudhatod, milyen módszerrel kerülheted el a, hogy több hónapig kelljen várnod egy vizsgálatra. https://www.tiktok.com/@hovegeponthu/video/7377311002167119136?lang=en Nyár elején 47 ezer ember várt Magyarországon...

Előkerült a bezárt posták listája, szeptemberben jön a folytatás

Sorra zárják be a kistelepüléseken a postahivatalokat. Augusztusban nagyjából 100 postára került lakat, nem sokkal később még párra, hamarosan pedig újabbak jönnek. A Magyar...