Így készül a karácsonyi zserbógolyó: mennyei ünnepi desszert megúszósan

A nagymamám sütött mindig isteni zserbót, amit egyszerűen azóta sem tud senki utána csinálni a családból. Pedig nincs karácsony zserbó nélkül, csak hát nincs mindig időnk vagy türelmünk klasszikus zserbót készíteni.
Szerencsére az újragondolt klasszikus, a karácsonyi zserbógolyó tökéletesen megidézi az eredeti receptet, ráadásul villámgyorsan elkészíthető két fogás között és még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni.
Szóval, ha a nagyi zserbója utánozhatatlan, ezzel a zserbógolyóval biztosan sikert aratunk. Pont jó méretű, csodásan összeérnek benne az ízek és nagyon jól mutat az ünnepi asztalon. Csináljunk egyből dupla adagot, mert nagyjából a másnapot sem éri meg.
Tipp: A kézzel készített ajándékok rajongóinak szép dobozba csomagolva tökéletes karácsonyi ajándék.
Karácsonyi zserbógolyó
Felszerelés
- hurkapálca
Hozzávalók
Hozzávalók a zserbógolyókhoz:
- 250 gramm darált háztartási keksz
- 250 gramm darált dió
- 200 gramm baracklekvár
- 0,5 darab citrom héja lereszelve
- Porcukor (ízlés szerint)
Hozzávalók a zserbógolyó bevonathoz:
- 150 gramm étcsokoládé
- 1 ek vaj
Elkészítés
- Keverjük össze egy nagy tálban a zserbógolyó hozzávalóit, a darált kekszet, a diót, a citromhéjat és a baracklekvárt. Adjunk hozzá ízlés szerint porcukrot, hiszen a baracklekvár is édes, illetve a darált keksz is tartalmaz cukrot. Így ezt mindenkinek az egyéni ízlése határozza meg, hogy mennyi cukrot bír el.
- Amikor már jól formázható a massza és nem ragad, akkor csináljunk a keverékből kb. 3 cm méretű golyókat. Az elkészült golyókat tegyük be a hűtőszekrénybe legalább egy fél órára.
- A csokit és vajat olvasszuk fel vízgőz felett. Vegyük ki a zserbógolyókat a hűtőből és mártsuk az olvasztott csokoládéba. Segítségképpen használjunk hurkapálcát: a golyókat szúrjuk rá és úgy könnyebb lesz a csokoládéba mártani. Hagyjuk őket teljesen megdermedni. Ha szorít az idő, tegyük egyből a hűtőszekrénybe a zserbógolyókat, ott hamarabb összeállnak.
Megjegyzések
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: