Kulcsszavak sütemény, sütés nélkül, ünnepi, zserbó
Felszerelés
hurkapálca
Hozzávalók
Hozzávalók a zserbógolyókhoz:
250grammdarált háztartási keksz
250grammdarált dió
200grammbaracklekvár
0,5darabcitrom héja lereszelve
Porcukor (ízlés szerint)
Hozzávalók a zserbógolyó bevonathoz:
150grammétcsokoládé
1ekvaj
Elkészítés
Keverjük össze egy nagy tálban a zserbógolyó hozzávalóit, a darált kekszet, a diót, a citromhéjat és a baracklekvárt. Adjunk hozzá ízlés szerint porcukrot, hiszen a baracklekvár is édes, illetve a darált keksz is tartalmaz cukrot. Így ezt mindenkinek az egyéni ízlése határozza meg, hogy mennyi cukrot bír el.
Amikor már jól formázható a massza és nem ragad, akkor csináljunk a keverékből kb. 3 cm méretű golyókat. Az elkészült golyókat tegyük be a hűtőszekrénybe legalább egy fél órára.
A csokit és vajat olvasszuk fel vízgőz felett. Vegyük ki a zserbógolyókat a hűtőből és mártsuk az olvasztott csokoládéba. Segítségképpen használjunk hurkapálcát: a golyókat szúrjuk rá és úgy könnyebb lesz a csokoládéba mártani. Hagyjuk őket teljesen megdermedni. Ha szorít az idő, tegyük egyből a hűtőszekrénybe a zserbógolyókat, ott hamarabb összeállnak.
Megjegyzések
Nem kell a fekete csokoládéhoz ragaszkodni. Nagyon jól néznek ki és a baracklekvárhoz is illenek ízben a fehér csokoládé bevonattal készült zserbógolyók. Darált dióba is márthatjuk a csokimázas golyókat, de akár tortadekorral is megszórhatjuk.