Go Back

Karácsonyi zserbógolyó

Sütemény sütés nélkül
Karácsonyi zserbógolyó lila papíron
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha magyar
Kulcsszavak sütemény, sütés nélkül, ünnepi, zserbó

Felszerelés

  • hurkapálca

Hozzávalók

Hozzávalók a zserbógolyókhoz:

  • 250 gramm darált háztartási keksz
  • 250 gramm darált dió
  • 200 gramm baracklekvár
  • 0,5 darab citrom héja lereszelve
  • Porcukor (ízlés szerint)

Hozzávalók a zserbógolyó bevonathoz:

  • 150 gramm étcsokoládé
  • 1 ek vaj

Elkészítés

  • Keverjük össze egy nagy tálban a zserbógolyó hozzávalóit, a darált kekszet, a diót, a citromhéjat és a baracklekvárt. Adjunk hozzá ízlés szerint porcukrot, hiszen a baracklekvár is édes, illetve a darált keksz is tartalmaz cukrot. Így ezt mindenkinek az egyéni ízlése határozza meg, hogy mennyi cukrot bír el.
  • Amikor már jól formázható a massza és nem ragad, akkor csináljunk a keverékből kb. 3 cm méretű golyókat. Az elkészült golyókat tegyük be a hűtőszekrénybe legalább egy fél órára.
  • A csokit és vajat olvasszuk fel vízgőz felett. Vegyük ki a zserbógolyókat a hűtőből és mártsuk az olvasztott csokoládéba. Segítségképpen használjunk hurkapálcát: a golyókat szúrjuk rá és úgy könnyebb lesz a csokoládéba mártani. Hagyjuk őket teljesen megdermedni. Ha szorít az idő, tegyük egyből a hűtőszekrénybe a zserbógolyókat, ott hamarabb összeállnak.

Megjegyzések

Nem kell a fekete csokoládéhoz ragaszkodni. Nagyon jól néznek ki és a baracklekvárhoz is illenek ízben a fehér csokoládé bevonattal készült zserbógolyók. Darált dióba is márthatjuk a csokimázas golyókat, de akár tortadekorral is megszórhatjuk.