Meg tud romlani a hipó? Ezért nézd meg mindig a gyártási időt

Lehet szeretni és nem szeretni, de a hipó még mindig az egyik legolcsóbb fertőtlenítő. Érdemes-e belőle egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolni? Hacsak nem ipari komplexumot fertőtlenítünk, márpedig többnyire nem erről van szó, akkor nem. A tisztítószereknek is van szavatossági idejük, és bár vitatkozhatunk azon, hogy a hipó annak számít-e vagy sem, attól még ugyanúgy lejár, vagyis bizonyos idő után csökken a hatékonysága. Tényleg meg tud romlani a hipó?Mennyi az a bizonyos idő? Számít, hogy hogyan tároljuk? Válaszolunk.

A hipó, azaz a nátrium-hipoklorit (NaOCl) vizes oldata megbízható fertőtlenítőszer. Könnyen beszerezhető, olcsó, azonban nem ajánlatos minden felületen használni. Töményen nem locsoljuk, hanem hígítjuk, mégpedig hideg vízzel, semmi mással! Kiválóan fertőtleníthetjük vele a nem porózus felületeket (munkalapot, WC-t, szanitert), viszont a fa, kő, márvány, bőrrel bevont stb. felületekben kárt tesz, ezeken sose használjuk.

És akkor a hipó hígításáról:

A boltokban jellemzően 4%-os és 1,5%-os hipót lehet vásárolni, mindkettő teljesen megfelel otthoni használatra. A százalék az aktív klór mennyiségét határozza meg; az alacsonyabb koncentrációjúban kevesebb a klór, viszont hosszabb idő alatt bomlik. 5 liter vízhez kb. 3 dl 4%-os hipót kell keverni, ha kisebb mennyiséget készítenénk, akkor 1 liter vízhez 5 evőkanálnyit adjunk.

Tényleg meg tud romlani a hipó?

Ahogy írtuk, a hipó a nátrium-hipokloritnak nevezett vegyület vizes oldata. A benne lévő klór elbánik a baktériumokkal, gombákkal és a vírusokkal, azonban a klórtartalom az idő múlásával rohamosan csökken. A dobozon fel is tüntetik a szavatossági időt: ez 3 hónap a gyártástól számítva. Minél hosszabb a kereskedelmi lánc, annál több idő telik el a gyártás és a felhasználás között és annál nagyobb lehet a különbség a gyártott és az általunk megvásárolt termék hatékonysága között. Célszerű tehát vásárlásnál megnézni a gyártási időt: 2 hónapnál „öregebb” hipót ne vegyünk!

Nem tart örökké

A hipó bomlása természetes folyamat, azonban ennek sebességét a megfelelő tárolással csökkenthetjük. A bomlás folyamata miatt csökken a fertőtlenítő hatás és nemkívánatos melléktermékeket hoz létre. A meleg felgyorsítja a bomlást: elég mindössze 10 °C növekedés, hogy 3-4× nagyobb legyen a bomlás mértéke.

Jó tudni: A hipó hígított formájában jóval instabilabb, így hatékonysága viszonylag rövid időn belül csökken. Értsd: megromlik, ezért felhasználás előtt (felmosás, csapok, kilincsek fertőtlenítése, WC takarítása stb.) mindig frissen keverjük be hideg vízzel.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: hideg vízen kívül semmi mással nem mixelhetjük, mert heves reakció közben veszélyes, vagy mérgező gázok szabadulhatnak fel. Különösen veszélyes keverni pl. sósavval, mert mérgező klórgáz szabadul fel.

Mire figyeljünk a tárolásnál?

Igyekezzünk napfénytől és közvetlen hőtől védett, hűvös, száraz helyen tárolni! Első a biztonság: ha gyerek, kisállat van a háznál, akkor a hipót (és más potenciálisan veszélyes vegyszert) magas vagy zárt szekrényben tartsuk.

Jó tudni: A klórtartalmú tisztítószerek nagyon hamar veszítenek hatékonyságukból. A hipó minőségmegőrzési ideje mindössze néhány hónap, sokan mégis évekig használnak egy-egy flakont. Érdemes ellenőrizni, hogy biztonságos és fehérítésre, fertőtlenítésre még mindig alkalmas terméket tartunk-e otthon.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.