Egészen más kihívásokkal találkozhatunk akkor, ha esős időben kell vezetnünk, mint száraz időben. A legfontosabb dolog, hogy ilyenkor csökkenteni kell a sebességet, hiszen romlanak a látási viszonyok, a pocsolyán áthajtás, vagy hirtelen nagyobb széllökés oldalról pedig ellenkormányzást igényelhet. De vannak még bőven olyan szabályok, amiket betartva sokkal biztonságosabb lesz az esőben vezetés. Mutatjuk:

Sebesség csökkentés, követési távolság növelés – Az esőben vezetés aranyszabályai

Ha ezt a két dolgot betartod, már sokkal biztonságosabban vezetsz. Egy balesetet sokkal nagyobb eséllyel úszol meg, vagy ha be is következne, kisebb kárral járhat.

Vannak viszont még tippek, trükkök, praktikák, amik nagyban segíthetnek elkerülni a baleseteket.

Erős esőben ne hagyd elterelni a figyelmed. Nem telefonozz még kihangosítóról se. Ne ilyen időben üvöltessétek a kedvenc számotokat, és lehetőleg a mély beszélgetéseket se ilyen időben tudjátok le. Koncentrálj az útra teljes figyelmeddel.

Ennek értelmében a hőmérséklet-szabályozót is érdemes még indulás előtt beállítani. Esőben a szélvédő és az ablakok pillanatok alatt bepárásodnak. Vezetés közben pedig jobb nem a kapcsolókkal babrálni.

Többször is gondold meg, hogy előzöl-e! Nagyon óvatosan előzz, főleg pótkocsis teherautót, kamiont vagy hosszabb kocsisort. Kamionok mellett különösen figyelmesen kell elhaladni, mert egy, amikor elhaladunk mellette, hirtelen széllökés érheti a kocsinkat.

A világítás is mindig legyen felkapcsolva, nagyon fontos, hogy látható legyen a kocsink a rossz látási viszonyok között is.

Óvatosan a pocsolyákkal, elöntött útszakaszokkal. Szinte észrevehetetlenné válhatnak a nagyobb kátyúk is, ha megtelnek esővízzel.

Kerüld a hirtelen fékezést, nehogy megcsússzon a kocsi, elveszítsd az uralmad felette. Fokozatosan lassíts, használj motorféket és hajts lassabban.

Kapcsold ki a tempomatot! Nem biztonságos nagy esőben, nagy szélben temopomattal haladni. Az emberi sebességszabályozást egyszerűen nem tudják még helyettesíteni ezek az eszközök.

A gumikat rendszeresen ellenőrizd, hiszen a megfelelő guminyomás az esős aszfalton haladáskor és megálláskor is sokat segíthet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...