Mától előrendelhető és szeptember 22-étől kapható az Apple új okostelefonja, az iPhone 15, ami sokak szerint kevés újítást tartalmaz azon kívül, hogy immár USB-C csatlakozót kapott, de most nem ez a lényeg. Hanem az ára.

Az új iPhone Amerikában 799 dollárról indul. Ez a mi pénzünkre átszámolva 287 300 forint. Németországban 949 euró az alapára a legegyszerűbb 15-ösnek, ami forintban nagyjából 363 800. Na de most jön a lényeg: a magyar kereskedőknél ugyanez a készülék 399 990 forintért előrendelhető!

Magyarországon sokkal drágább!

Ennél is durvább a különbség, ha a készülékárakat úgy nézzük, hogy mennyit kell dolgozni ennyi pénzért az adott országban. Számoljunk most az egyszerűség kedvéért a nettó minimálbérrel. Az Egyesült államokban ez 7,25 dollár, Németországban 9,53 euró, hazánkban 887 forint.

Ez alapján kiszámítható, hogy míg Amerikában 110 órát kell dolgozni egy iPhone 15-ért, Németországban csak 100 órát. Magyarországon viszont nagyon durva szám jön ki: hazánkban 450 órát kell dolgozni az Apple új készülékéért annak, aki a minimumot keresi. (A hitelesség kedvéért megjegyezzük, hogy az amerikai előrendelési ár áfa nélkül értendő. Ennek oka, hogy az USA államonként szabályozza a forgalmi adó mértékét. A legtöbb államban az ÁFA 10 százalék, de vannak olyanok is, ahol nincs ilyen adó.)

Ki vesz minimálbérből iPhone készüléket?

Magyarországon valószínűleg senki, hiszen a havi nettó minimálbér adókedvezmények nélkül 154 280 forint. Vagyis kéthavi fizetésből sem tudná megvenni a telefont az, aki ennyit keres.

A fenti kép forrásához katt ide (új ablakban nyílik meg).

A borítókép forrása: Shutterstock.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...