Mit csináljak gombából? 5 recept

Most vagyunk a gombaszezon kellős közepén, egyre több fajta gombából választhatunk a piacon és az üzletekben. Ha mi magunk is szeretünk gombászni és a hivatalos bevizsgálás szerint is ehető gombákat szedtünk, akkor jöhet a főzés: 5 könnyen elkészíthető recepttel adunk ötletet, hogy mit csinálj gombából.

Mitől lesz ízletes a gomba?

A gombát soha ne hámozzuk meg, mert a tápanyagok és a legintenzívebb ízanyagok is a kalapja alatt találhatóak. A földet puha kefével távolítsuk el a gombáról, majd folyóvíz alatt mossuk meg. Áztatni sem szabad, mert szivacsossá válik és tönkremegy a gomba állaga.

Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, aromás és izgalmas ételeket készíthetünk. Otthoni fine dining-ra fel!

Mit csináljak a gombából reggelire?

“Mindenmentes” gombapástétom

Hozzávalók: 

  • 50 dkg gomba
  • 6 dkg dió vagy kesudió
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors 1 kk kakukkfű
  • fűszerek ízlés szerint, illik hozzá a petrezselyem, kakukkfű és a szerecsendió, ki milyen ízvilágot szeret
  • 1 kk kókuszzsír

A diót vagy kesudiót pirítsuk meg serpenyőben, ez kb. 10 percet vesz igénybe. Ezalatt a hagymát és fokhagymát aprítsuk fel. Elsőként a vöröshagymát dinszteljük meg a kókuszzsíron, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. A fokhagyma gyorsan megég, ezért ahogy betettük a hagyma mellé, adhatjuk is hozzá a felszeletelt gombát. Amíg a gomba párolódik, daráljuk le a megpirított magokat. Végül az összes hozzávalót a fűszerek hozzáadásával turmixgépben pépesítsük.

Az alábbi gombás egytál könnyű és elegáns fogás: 

Vargányás rizottó

Hozzávalók:

  • 150 g vargánya gomba
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 260 g rizottó rizs
  • fél deci száraz fehérbor
  • másfél liter zöldség alaplé
  • 20 g petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 g vaj
  • 30 g parmezán sajt
  • só,bors

Az apróra vágott hagymát egy serpenyőben olajon pirítsuk meg. Ha megpirult, adjuk hozzá a rizst, főzzük együtt 2-3 percig, majd öntsük hozzá a fehérbort. Amikor a bor elpárolgott, adjuk a rizshez a zöldség alaplevet. Eközben szeleteljük fel a gombát, a fokhagymát és a petrezselymet, majd adjuk hozzá a rizshez és főzzük össze. Amikor megfőtt (kb. 18 perc a rizs főzési ideje) adjuk hozzá a vajat és a parmezánt majd sózzuk, borsozzuk. Akkor jó az állaga, ha krémes.

Mit csináljak gombából vacsorára? Gyors és laktató tésztaétel

Tejszínes gombás tészta csirkével 

  • 250 g barna csiperke gomba
  • 200 g tészta
  • 300 g csirkemellfilé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 ml tejszín
  • 30 g parmezán sajt
  • 20 g vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors, rozmaring vagy szerecsendió

A tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Vajon megpirítjuk a kockára vágott csirkemellet, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ha megpirult a csirke, felöntjük a fehérborral és elpárologtatjuk. A gombát külön serpenyőben pirítsuk meg és mielőtt a csirkéhez adnánk a tejszínt, keverjük bele a pirított gombát. A csirkét és a gombát forraljuk össze a tejszínnel, majd ebbe jöhet a tészta, a parmezán és ízlés szerint rozmaring vagy szerecsendió.

Az enoki gomba (téli fülőke) a japán és kínai konyha népszerű alapeleme, de nálunk is begyűjthető egészen kora tavaszig. Levesek egyik fő alkotóeleme. Mi most egy gyors és ízletes receptet mutatunk:

Enoki gomba tempurában fűszeres majonézzel

Hozzávalók: 

  • 600 g enoki gomba
  • 200g liszt
  • 200 g kukoricakeményítő
  • 4 dl jeges, szénsavas víz
  • só, bors, friss bazsalikom, citrom

Első lépésként az enoki gomba szálait a tönkje felett kétujjnyival vágjuk le, ezután öblítsük le víz alatt, majd egy papírtörlőn szárítsuk meg. A tempurához egy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a keményítőt és a vizet. Sózzuk, borsozzuk és tegyük bele az aprított bazsalikomot. A tempura állaga akkor jó, ha kicsit hígabb, mint a palacsinta tészta. Ebbe a masszába mártsuk bele a gombákat és forró olajban süssük ropogósra. A fűszeres majonézhez keverjünk össze majonézt paradicsom szósszal, reszelt gyömbérrel és fokhagymával. A tempura bundás enoki gombát citrommal és majonézzel tálaljuk. 

Egyszerű és jól variálható gombaleves recept

Klasszikus gombaleves

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olaj
  • fél fej vöröshagyma apróra vágva
  • 25 dkg gomba
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 szál sárgarépa
  • só, bors, majoranna, babérlevél
  • piros paprika
  • két evőkanál tejföl
  • egy evőkanál liszt

A répákat karikázzuk fel, a hagymát vágjuk apróra, a gombát vágjuk tetszőleges szeletekre. Az olajon dinszteljük meg a hagymát, majd szórjuk rá a pirospaprikát. Ha úgy látjuk, hogy kezd odapirulni, adhatunk hozzá egy kis vizet is. Ezután jöhet a répa és a gomba, majd adjuk hozzá a fűszereket. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Amikor megfőttek a zöldségek, a lisztből és tejfölből habarást készítünk. Készíthetünk hozzá vajgaluskát is, ha szeretnénk.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.

Érdemes-e vakon követni a skandináv modellt? Meglepő dolgokat mondott egy szakértő

Sokan követnék a dán nevelési módszert, de egy szakértő most árnyalta a képet. Vajon tényleg boldogabbak a skandináv gyerekek?

Debreceniek, figyelem! Tízezreket spórolhatsz az utazáson és a szórakozáson – mutatjuk, mi kell hozzá

Egy városi kedvezménykártya, amitől minden helyi lakos VIP-nek érezheti magát.

Szomorú hónapok várhatnak a nyugdíjasokra: 3,6%-os nyugdíjemelésre számíthatnak csupán januárban?

A z időseknek hónapokat kell várniuk, mire a nekik járó pénzeket végre megkapják