Mit csináljak gombából? 5 recept

Most vagyunk a gombaszezon kellős közepén, egyre több fajta gombából választhatunk a piacon és az üzletekben. Ha mi magunk is szeretünk gombászni és a hivatalos bevizsgálás szerint is ehető gombákat szedtünk, akkor jöhet a főzés: 5 könnyen elkészíthető recepttel adunk ötletet, hogy mit csinálj gombából.
Mitől lesz ízletes a gomba?
A gombát soha ne hámozzuk meg, mert a tápanyagok és a legintenzívebb ízanyagok is a kalapja alatt találhatóak. A földet puha kefével távolítsuk el a gombáról, majd folyóvíz alatt mossuk meg. Áztatni sem szabad, mert szivacsossá válik és tönkremegy a gomba állaga.
Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, aromás és izgalmas ételeket készíthetünk. Otthoni fine dining-ra fel!
Mit csináljak a gombából reggelire?
“Mindenmentes” gombapástétom

Hozzávalók:
- 50 dkg gomba
- 6 dkg dió vagy kesudió
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors 1 kk kakukkfű
- fűszerek ízlés szerint, illik hozzá a petrezselyem, kakukkfű és a szerecsendió, ki milyen ízvilágot szeret
- 1 kk kókuszzsír
A diót vagy kesudiót pirítsuk meg serpenyőben, ez kb. 10 percet vesz igénybe. Ezalatt a hagymát és fokhagymát aprítsuk fel. Elsőként a vöröshagymát dinszteljük meg a kókuszzsíron, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. A fokhagyma gyorsan megég, ezért ahogy betettük a hagyma mellé, adhatjuk is hozzá a felszeletelt gombát. Amíg a gomba párolódik, daráljuk le a megpirított magokat. Végül az összes hozzávalót a fűszerek hozzáadásával turmixgépben pépesítsük.
Az alábbi gombás egytál könnyű és elegáns fogás:
Vargányás rizottó
Hozzávalók:
- 150 g vargánya gomba
- 1 kisebb vöröshagyma
- 260 g rizottó rizs
- fél deci száraz fehérbor
- másfél liter zöldség alaplé
- 20 g petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 g vaj
- 30 g parmezán sajt
- só,bors
Az apróra vágott hagymát egy serpenyőben olajon pirítsuk meg. Ha megpirult, adjuk hozzá a rizst, főzzük együtt 2-3 percig, majd öntsük hozzá a fehérbort. Amikor a bor elpárolgott, adjuk a rizshez a zöldség alaplevet. Eközben szeleteljük fel a gombát, a fokhagymát és a petrezselymet, majd adjuk hozzá a rizshez és főzzük össze. Amikor megfőtt (kb. 18 perc a rizs főzési ideje) adjuk hozzá a vajat és a parmezánt majd sózzuk, borsozzuk. Akkor jó az állaga, ha krémes.
Mit csináljak gombából vacsorára? Gyors és laktató tésztaétel
Tejszínes gombás tészta csirkével
- 250 g barna csiperke gomba
- 200 g tészta
- 300 g csirkemellfilé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 500 ml tejszín
- 30 g parmezán sajt
- 20 g vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors, rozmaring vagy szerecsendió
A tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Vajon megpirítjuk a kockára vágott csirkemellet, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ha megpirult a csirke, felöntjük a fehérborral és elpárologtatjuk. A gombát külön serpenyőben pirítsuk meg és mielőtt a csirkéhez adnánk a tejszínt, keverjük bele a pirított gombát. A csirkét és a gombát forraljuk össze a tejszínnel, majd ebbe jöhet a tészta, a parmezán és ízlés szerint rozmaring vagy szerecsendió.
Az enoki gomba (téli fülőke) a japán és kínai konyha népszerű alapeleme, de nálunk is begyűjthető egészen kora tavaszig. Levesek egyik fő alkotóeleme. Mi most egy gyors és ízletes receptet mutatunk:
Enoki gomba tempurában fűszeres majonézzel

Hozzávalók:
- 600 g enoki gomba
- 200g liszt
- 200 g kukoricakeményítő
- 4 dl jeges, szénsavas víz
- só, bors, friss bazsalikom, citrom
Első lépésként az enoki gomba szálait a tönkje felett kétujjnyival vágjuk le, ezután öblítsük le víz alatt, majd egy papírtörlőn szárítsuk meg. A tempurához egy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a keményítőt és a vizet. Sózzuk, borsozzuk és tegyük bele az aprított bazsalikomot. A tempura állaga akkor jó, ha kicsit hígabb, mint a palacsinta tészta. Ebbe a masszába mártsuk bele a gombákat és forró olajban süssük ropogósra. A fűszeres majonézhez keverjünk össze majonézt paradicsom szósszal, reszelt gyömbérrel és fokhagymával. A tempura bundás enoki gombát citrommal és majonézzel tálaljuk.
Egyszerű és jól variálható gombaleves recept
Klasszikus gombaleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- fél fej vöröshagyma apróra vágva
- 25 dkg gomba
- 1 szál fehérrépa
- 1 szál sárgarépa
- só, bors, majoranna, babérlevél
- piros paprika
- két evőkanál tejföl
- egy evőkanál liszt
A répákat karikázzuk fel, a hagymát vágjuk apróra, a gombát vágjuk tetszőleges szeletekre. Az olajon dinszteljük meg a hagymát, majd szórjuk rá a pirospaprikát. Ha úgy látjuk, hogy kezd odapirulni, adhatunk hozzá egy kis vizet is. Ezután jöhet a répa és a gomba, majd adjuk hozzá a fűszereket. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Amikor megfőttek a zöldségek, a lisztből és tejfölből habarást készítünk. Készíthetünk hozzá vajgaluskát is, ha szeretnénk.