Most olcsó eltenni és sokáig eláll: ételízesítő házilag télire

Nem csak a gyümölcsök zamatát érdemes nyáron üvegbe zárni, és zöldségből sem csak savanyúság lehet, hanem pl. ételízesítő házilag télire. Az elkészítés pofonegyszerű, ami egyedül elrettentő lehet, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű alapanyagot kell szépen megmosni, megtisztítani, feldarabolni, ledarálni, kiadagolni. Azért csak vágjunk bele, az íz kárpótolni fog!

Pár évvel ezelőtt csináltak egy nagy ételízesítő tesztet, meglepő lett az eredmény. A dobogó 3. helyére egy Lidlben kapható, egészen olcsónak számító termék került, 2. lett a Vegeta natúr vonalas terméke, az 1. helyet pedig a Házi Arany közepes árkategóriájú ételízesítője kapta meg. Megnéztük, hogy ezekből mennyibe kerül manapság 1 kg, hogy kiderüljön, árban megéri-e a saját ízesítő elkészítése, de előbb jöjjön a recept:

Ételízesítő házilag télire

Ipari mennyiségben, olcsóbban
Recept nyomtatása
Fogás fűszer
Konyha magyar
Kulcsszavak ételízesítő, fűszer, olcsó, vegetáriánus
Adag(ok) 12 üveg

Felszerelés

  • 12 db 7 dl-es befőttes üveg
  • Húsdaráló

Hozzávalók

  • 3000 gramm sárgarépa
  • 1000 gramm petrezselyemgyökér
  • 500 gramm zeller
  • 1000 gramm karalábé
  • 1000 gramm kimagozott édespaprika
  • 500 gramm vöröshagyma
  • 250 gramm zöldpetrezselyem-zellerlevél
  • 1450 gramm darabos só (minden 1 kg zöldséghez 200 gramm)

Elkészítés

  • A zöldségeket megpucoljuk és húsdarálón ledaráljuk.
  • Egy nagy tálban rátesszük a sót és jól összekeverjük, másnapig állni hagyjuk.
  • Másnap újra összekeverjük, befőttes üvegekbe rakjuk, lezárjuk őket, majd bepakoljuk a kamrába.
  • Töltés során a zöldségkeveréket jól nyomkodjuk az üvegekben, hogy ne maradjon levegőbuborék. Ilyen mennyiséggel 12 db hét deciliteres üveggel lesz.
  • Felbontás után tároljuk hűtőben.

Megéri házilag elrakni az ételízesítőt?

Osztottunk-szoroztunk és kijött, hogy 1 kg házilag készült ételízesítő kb. 1100 forintba kerül, vagyis nagyjából harmadannyiba, mint 2. helyen végzett vegetás termék (3500 Ft/kg). Úgyhogy igen, szerintünk mindenképpen megéri, mert olcsóbb, nincs benne adalékanyag és sokkal gazdagabb lesz tőle az elkészült étel íze.

Nagyjából 1,5,-2 óra munka van az elkészítéssel, ezt ki lehet bírni. Az alapanyagok összesen kb. 9000 forintba kerülnek, ez kevesebb, mint egy nagy hétvégéi bevásárlás, de érthető, ha valaki húzza miatta a száját. Mivel ipari mennyiség keletkezik, össze lehet állni barátnővel, rokonnal, és közösen ügyeskedni.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ezt a rejtett szabályt sokan nem tudják a nők 40 nyugdíj kapcsán – Ezért nem vásárolhatsz szolgálati időt

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a nők 40 nyugdíj esetén nem lehet szolgálati időt vásárolni. Mutatjuk, miért és mire kell figyelni.

Ha így viselkedsz a játszótéren, százezrekre büntethetnek

Játszótéri szabályok: ismerd őket meg cikkünkből, ne kockáztass bírságot!

Hol a legolcsóbb és a legfinomabb a párizsi? Leteszteltük, ez a nyertes!

Nagyon szeretem a párizsit. Ha te is, akkor ezt a cikket neked írtam!

Ezért ne használd a vízforralót a szállodában – pokol, ami abban benne van

A szállodai vízforraló veszély nem csak a legionella szaporodásában, hanem a műanyagból oldódó BPA- és ftalát-maradványokban, valamint az elhanyagolt tisztítás miatt felhalmozódó szerves szennyeződésekben rejlik.

A tökéletes pásztortarhonya titkai: ez a legolcsóbb bográcsos fogás, ha unod a paprikás krumplit

Régi nagy kedvenc, ami jó minőségű alapanyagokból és egy kis hozzáértéssel igazi nyári lakoma lesz.