Most olcsó eltenni és sokáig eláll: ételízesítő házilag télire

Nem csak a gyümölcsök zamatát érdemes nyáron üvegbe zárni, és zöldségből sem csak savanyúság lehet, hanem pl. ételízesítő házilag télire. Az elkészítés pofonegyszerű, ami egyedül elrettentő lehet, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű alapanyagot kell szépen megmosni, megtisztítani, feldarabolni, ledarálni, kiadagolni. Azért csak vágjunk bele, az íz kárpótolni fog!

Pár évvel ezelőtt csináltak egy nagy ételízesítő tesztet, meglepő lett az eredmény. A dobogó 3. helyére egy Lidlben kapható, egészen olcsónak számító termék került, 2. lett a Vegeta natúr vonalas terméke, az 1. helyet pedig a Házi Arany közepes árkategóriájú ételízesítője kapta meg. Megnéztük, hogy ezekből mennyibe kerül manapság 1 kg, hogy kiderüljön, árban megéri-e a saját ízesítő elkészítése, de előbb jöjjön a recept:

Ételízesítő házilag télire

Ipari mennyiségben, olcsóbban
Recept nyomtatása
Fogás fűszer
Konyha magyar
Kulcsszavak ételízesítő, fűszer, olcsó, vegetáriánus
Adag(ok) 12 üveg

Felszerelés

  • 12 db 7 dl-es befőttes üveg
  • Húsdaráló

Hozzávalók

  • 3000 gramm sárgarépa
  • 1000 gramm petrezselyemgyökér
  • 500 gramm zeller
  • 1000 gramm karalábé
  • 1000 gramm kimagozott édespaprika
  • 500 gramm vöröshagyma
  • 250 gramm zöldpetrezselyem-zellerlevél
  • 1450 gramm darabos só (minden 1 kg zöldséghez 200 gramm)

Elkészítés

  • A zöldségeket megpucoljuk és húsdarálón ledaráljuk.
  • Egy nagy tálban rátesszük a sót és jól összekeverjük, másnapig állni hagyjuk.
  • Másnap újra összekeverjük, befőttes üvegekbe rakjuk, lezárjuk őket, majd bepakoljuk a kamrába.
  • Töltés során a zöldségkeveréket jól nyomkodjuk az üvegekben, hogy ne maradjon levegőbuborék. Ilyen mennyiséggel 12 db hét deciliteres üveggel lesz.
  • Felbontás után tároljuk hűtőben.

Megéri házilag elrakni az ételízesítőt?

Osztottunk-szoroztunk és kijött, hogy 1 kg házilag készült ételízesítő kb. 1100 forintba kerül, vagyis nagyjából harmadannyiba, mint 2. helyen végzett vegetás termék (3500 Ft/kg). Úgyhogy igen, szerintünk mindenképpen megéri, mert olcsóbb, nincs benne adalékanyag és sokkal gazdagabb lesz tőle az elkészült étel íze.

Nagyjából 1,5,-2 óra munka van az elkészítéssel, ezt ki lehet bírni. Az alapanyagok összesen kb. 9000 forintba kerülnek, ez kevesebb, mint egy nagy hétvégéi bevásárlás, de érthető, ha valaki húzza miatta a száját. Mivel ipari mennyiség keletkezik, össze lehet állni barátnővel, rokonnal, és közösen ügyeskedni.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Honnan tudod, hogy letiltottak-e Messengeren? 5 árulkodó jel, ami megmutatja

Honnan tudom, hogy le vagyok tiltva Messengeren? Cikkünkben összeszedtük a legbiztosabb jeleket, amiknek...

Így kell mentőt hívni, hogy gyorsan kiérjen: az 5 legfontosabb dolog

Egy váratlan vészhelyzetben nehéz megőrizni a nyugalmunkat, főleg, ha akár emberélet is múlhat azon, hogy mit mondunk a telefonban.

Akácszörp házilag: édes, nagyon finom és olcsóbb, mint a bolti

Bolti változatát ugyan meg lehet venni aranyáron, de igazából pár maréknyi virágból, kis odafigyeléssel sokkal finomabb és egészségesebb szörpöt tudsz főzni otthon.

Sajtos tallér házilag: így lesz igazán ropogós, omlós, hibátlan minden egyes darab

A sajtos tallér házilag nem véletlenül finomabb a boltinál. Ebben a receptben benne van minden: arány, idő, figyelem – és egy adag tapasztalat.

Te is így reagálsz, mikor meglátod, hogy utaltak fizetésnapon? És mi van, ha nem utalnak?

Tudjuk, hogyan reagálnak az emberek, amikor meglátják, hogy megjött az utalás. De mit tehetek, ha nem kaptam fizetést?

Kkv-k, figyelem! Több mint 2,5 millió forintba kerül, ha ezt a szabályt nem tartja be a vállalkozás

A hozzájárulás célja, hogy az állam motiválja a kis- és középvállalkozásokat, hogy megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztassanak..