A ruhák, ágyneműk, törülközők mosásához a legtöbb magyar háztartásban használnak valamilyen textilöblítő folyadékot, hogy frissek és üde illatúak legyenek a ruhadarabok. Csakhogy ezekben a természetes illatanyagok helyett több száz bevizsgálatlan, a fogyasztók számára megismerhetetlen vegyületet alkalmaznak, amelyek allergiás reakciót is okozhatnak. Nem szeretnél lemondani a frissességről? Az illatos öblítő házilag is elkészíthető, és a textil így is puha lesz.

A minőségi bolti öblítők nem olcsók, némelyikért 1,5 literes kiszerelésben akár 1500-2000 Ft-ot is elkérhetnek, amellett, hogy használatuk sem mondható éppen környezetbarátnak. Az érzékenyebbek számára pedig akár bőrkiütések, a bőr szárazságát vagy egyéb allergiás reakciót is okozhat a benne lévő vegyszerek miatt.

Illatos öblítő készítése házilag

Szerencsére otthonunkban is könnyen tudjuk előállítani ezen mosáshoz szükséges segédanyagot. Ezzel nem csak spórolhatunk, de ahogy előbb említettük környezetünket is megkímélhetjük és a vegyszereket is elkerülhetjük. A környezetbarát házi öblítő előállításának számos módja ismert, ahány háztartás, annyiféle technika, annyiféle lehetséges hozzávaló.

Azoknak, akiknek az orra érzékeny a túl erős illatokra, célszerű almaecetet alapul venni. Ebből 1dl-t keverjünk össze 1 liter vízzel egy flakonban, ezt követően cseppentsünk bele narancsos illóolajból 7,  jázmin illóolajból 6, majd teafa illóolajból 2 cseppet, ezek arányai ízlés szerint változtatható. Azonban arra figyeljünk, hogy ezek is okozhatnak allergiát.

Készíthetünk öblítőt még mosóparfüm és citromsav hozzáadásával is. Ezeket a hozzávalókat azoknak ajánljuk inkább, akik szeretik, ha ruháik mosás után intenzív illatot árasztanak.

A folyamat itt is hasonlóképpen az alapanyagok összekeverésével kezdődik, mégpedig úgy, hogy a mosóparfümből 100 ml-t 5-6 kanál citromsavval összekeverünk 1,5 liter vízben. Az így elkészült vegyületet alaposan összerázzuk, majd kicsit állni hagyjuk, nem sokkal később már használhatjuk is a mosáshoz.

Egyik megismert módszer sem túl bonyolult, nem kell kémikusnak lennünk ahhoz, hogy el tudjuk sajátítani folyamatát. Azonban kijelenthetjük, hogy az így kapott öblítőnk környezetbarát, általunk jól ismert alapanyagokból készül, kevesebb műanyag használatával, illatának intenzitását is mi határozhatjuk meg a hozzávaló anyagok adagolásával, és végül, de nem utolsósorban egy vagyont sem kell érte otthagynunk a boltban.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...