Maradék tojásfehérjéből készült sütemények: 4 habkönnyű és finom édesség

Ilyen tojásárak mellett már nem engedhetjük meg magunknak, hogy kárba vesszen a tojás bármelyik része is. Így ha egy recepthez csak a sárgáját kell használnunk, akkor találunk kell egy olyan receptet is, amihez a fehérjét használhatjuk fel. Mi most mutatunk néhányat!

A tojásfehérje hűtőben max. 1-2 napig tárolható, fagyasztva viszont akár 10 hónapig is felhasználható. Zsírtartalma alacsony, az egyik legjobb organikus fehérjeforrás, így vannak, akik a rántottát is fehérjéből eszik, leginkább azonban édességek készítésére használhatjuk fel.

A tojásfehérje könnyen habbá verhető, a piskótatészta például a tojásfehérjehabtól lesz laza és levegős állagú. Arról is gondoskodik, hogy a süteményekre szép aranybarna kéreg süljön, és ropogós legyen a külsejük.

Maradék tojásfehérjéből készült sütemények: habkönnyű édességek

Habcsók

Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 10 dkg porcukor

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Felverjük a tojásfehérjéket, majd belekeverjük a porcukor felét, és tovább verjük a habot. Belekeverjük a maradék cukrot, míg sűrű masszát nem kapunk. Habzsákba töltjük, és kis halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 10 percre a sütőbe tesszük, majd lekapcsoljuk a sütőt, de 10 percig még bent hagyjuk száradni.

Kókuszcsók

Hozzávalók 20 darabhoz: 4 tojásfehérje, 18 dkg kókuszreszelék, 17 dkg porcukor.

Elkészítés: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Habzsákba kanalazzuk, vagy kanál, esetleg fagyiadagoló segítségével szép halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsire. A kókuszcsókokat 180 fokos légkeveréses sütőben 10-18 perc alatt megsütjük.

Macaron

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 8 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor, 15 dkg mandulaliszt, ételfesték. A töltéshez: mogyorókrém, lekvár, csokikrém.

Elkészítés: Kézi habverővel kezdjünk habot verni a tojásfehérjéből. Ha már kezd habosodni, fokozatosan adagoljuk hozzá a kristálycukrot, és így készítsünk belőle kemény habot. Szitáljuk egy tálba a porcukrot, keverjük hozzá a mandulalisztet. Óvatosan adjuk hozzá a habhoz a cukros mandulát. Ha színezni szeretnénk, keverjük hozzá az ételfestéket. Tegyük habzsákba, béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, és óvatosan nyomjunk köröket a habzsákból. Ha egyforma köröket szeretnénk készíteni, akkor előre felrajzolhatjuk a sütőpapírra. Hagyjuk pihenni 45 percig. Tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe 5 percre. Csökkentsük 130 fokra a hőfokot és még 5 percig süssük. Vegyük ki a tepsit a sütőből, és hűtsük ki a macaronokat. A sütőlapról csak akkor vegyük le, ha már kihűltek. Ízlés szerint töltsük meg csokikrémmel, vagy lekvárral.

Málnás Pavlova torta

Hozzávalók a tésztához: 8 db tojásfehérje, 30 dkg kristálycukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 8 dkg darált mogyoró. A krémhez: 10 dkg málna, 25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 5 dkg porcukor.

Elkészítés: A sütőt 100 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, az étkezési keményítőt és a darált mogyorót. Én egy piteformában készítettem, beleöntöttem, és kb. 50-60 percig sütöttem. Miután megsült, hagyjuk kihűlni. A krémhez a tejszínt felverjük nagyon keményre, hozzáadjuk a mascarponét és a porcukrot. Rátesszük a málnát.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.