A takarítás valakinek a kedvenc tevékenysége, mert kikapcsolódik közben és semmi másra nem kell figyelnie, csak a monoton tisztításra. Na, ebből a fajta emberből egyet sem ismerek. Több olyan embert viszont igen – magam is közéjük tartozom -, akik csak túl akarnak esni az egész procedúrán és szenvedésként élik meg a folyamatot. Minden szenvedés ellenére érdemes odafigyelni milyen eszközzel mit tisztítunk, milyen vegyszert hol használunk. Ha meggondolatlanul választunk, könnyen elcsúfíthatjuk a megtisztítandó felületet. Tönkrement kanapék, lemart üvegű étkezőasztalok, ragacsos lakkozású fa konyhapult, szétmart fakanál – és ezek még csak nem is a legnagyobb bakik. Mutatjuk, hogy mit ne csinálj: itt a 15 legdurvább takarítási hiba.

1. Erős vegyszert a WC-tartályba, ezt NE!

Nagyon durva takarítási hiba. Sokan bele sem gondolnak, hogy mi történhet, ha a WC-tartályba ilyesmiket öntenek. A hipó, fehérítő, egyéb durva, maró takarítószerek ugyan elbánnak a fürdőszobai baktériumokkal, de képesek a tartály műanyag részeit is tönkretenni. Egy nagyobb vakáció után elég kellemetlen, amikor szemközt találjuk magunkat az elromlott WC-vel, na meg a folyamatosan patakzó vízzel.

2. Erős, maró vegyszerek használata körültekintés nélkül

Az ilyen jellegű takarítószerek használatára minden esetben oda kell figyelnünk. Az egyik leggyakoribb takarítási hiba, hogy nem nyitunk ki MINDEN létező ablakot, hogy szellőzzön a lakás. Ha nem vagyunk elég körültekintők, a vegyszerek irritálhatják az orrunkat, torkunkat, egyszóval a nyálkahártyát – egy nagyobb „löketet” akár hetekig is érezhetünk. Tanulság: nyissunk ablakot és használjunk maszkot, ha erős tisztítószerekkel pucoljuk a lakást.

3. Citromolaj mindenre, mert jó illatú… Nem lesz jó vége!

A citromolajat sokféleképpen felhasználhatjuk otthonunkban, de bizonyos felületeknek nem barátja, legalábbis töményen. Kellemes illata miatt ártalmatlannak hisszük, de vigyázzunk: a speciális törődést igénylő anyagokkal még véletlenül se érintkezzen. Mire gondolunk? Kezeletlen, natúr fa, fém, bőr – ami egy kicsit is extrábbnak számít a lakásban, arra ne tegyünk citromolajat. Sőt, semmilyen illóolajat. A vinyl padlót sem ajánlatos lecsöpögtetni vele, mert a foltot hagyhat.

4. Festett felület sütőtisztítóval – inkább ne.

Aki használt már kifejezetten sütő tisztítására való szereket, az tudja, hogy mennyire jó az olajos, zsíros, odaégett ételdarabokat könnyedén, egy mozdulattal felszedni. Szörnyen kellemetlen viszont, amikor a festett felület sütőtisztítóval takarítjuk meg, és csak utána jövünk rá, hogy hibáztunk. Nem hiába szedi fel a legdurvább odaégett foltokat is, nagyon erős szer, így ha festett felületen használjuk, biztosan tönkreteszi festést.

5. A bútorápoló spray nem jó a hajópadlóra

Sokan megpróbálkoznak a bútorápoló spray bevetésével annak érdekében, hogy szép, fényes legyen a hajópadló otthon. Ez egy komoly takarítási hiba, hiszen lehet, hogy nagyon fényes lesz a padló, de ezt hamarosan nagyon közelről is megszemlélhetjük, hiszen fényessége mellett elképesztően fog csúszni is. A vendégeink hasra fognak esni, de nem a lakásunktól…

6. Mosogatószer a mosogatógépbe: hablavina a konyhában.

Elmész reggel dolgozni, de előtte gyorsan beindítasz egy mosogatást, hogy mire hazaérsz csillogó poharak várjanak. Na de nincs otthon mosogatókapszula, „nem baj, jó lesz a mosogatószer is” – gondolhatod. NE gondold így, hacsak nem akarsz habbal elárasztott konyhára hazaérni. Nem egy gyakori takarítási hiba, de megeshet, hogy lustaságból balul sül el egy mosogatás. A habot eltakarítani sokkal macerásabb, mint amennyi hasznot hajt a dolog.

7. Tisztítószerek keverése más tisztítószerekkel: a vegyészkesést hagyd meg a vegyészeknek!

A tisztítószereket leginkább semmivel sem ajánlatos keverni, pláne nem másik, hasonlóan erős takarítószerrel. Ez már szinte nem is takarítási hiba, hanem egy vegyi fegyver házi megalkotása. A vegyszerek kevergetésével számos káros anyag keletkezhetek, amelyek belélegzése vagy bőrrel való érintkezése veszélyes lehet. Ne csináld!

8. Tisztítópárna, nem csak tisztít, pusztít is!

Takarítási hiba ez is, hiszen a tisztítópárna (csodaszivacs, falradír néven is ismerik) nem jó mindenre. Ugyan sok nem kívánatos szennyeződést, karcot eltávolíthat a falról, de figyelni kell, hogy hol használjuk, hiszen a fa bútorok és a fal festését is könnyen leszedheti ez a csodás eszköz.

9. Monitortisztító a konyhában: nem oda való, inkább ne!

A telefonunk vagy laptopunk képernyőjére kitalált nedves törlőkendőt tartsuk meg az elektronikai eszközeinknek. A konyhában lévő port, morzsákat ne ezzel töröljük fel, bármennyire is kényelmesnek tűnhet, hiszen nedves, fertőtlenítő hatású és eldobható. Az evőeszközöknek és az ételnek sem tesz jót az, ha olyan tisztítószerrel érintkeznek a konyhapulton, ami nem erre van kitalálva. Ha egy mód van rá, ezt a takarítási hibát kerüljük el.

10. Szivacs a rozsdamentes fémre: NE!

A szivacs, ha nem is tűnik egy nagyon érdes felületnek, a rozsdamentes acélt könnyen megkarcolhatja. Ez egy olyan takarítási hiba, amire kevesen figyelnek, azonban evőeszközeink hosszútávú jó állapotának megtartása érdekében ne kövessük el. A rozsdamentes fémeket csak a legfinomabb anyaggal töröljük!

11. Ecet a kő felületekre: nem fogunk örülni.

Az ecet tökéletes sokféle szennyeződés eltávolítására, azonban a kő felületeket ne ezzel tisztítsuk, hiszen egyszerűen tönkreteszi a finomra művelt felületet. Érdes, karcos lesz a kellemes kőből, ezt pedig nem lesz olcsó mulatság helyrehozni. Kő felület talán kevesek házában van a lakáson belül, de ez is egy olyan takarítási hiba, amiről nem is gondolnánk, mekkora károkat tud okozni.

12. Ne spriccelj üvegtisztítót elektronikus eszközökre!

Az üvegtisztító tökéletesen eltűntetheti az ujjlenyomatokat telefonunk, tabletünk vagy TV-nk képernyőjéről, azonban véssük az eszünkbe: sose fújjuk közvetlenül a vegyszert a képernyőre, hiszen ha befolyik a készülékünk alaplapjába könnyen tönkreteheti eszközünket. A takarítási hiba elkerülése érdekében egy szövetdarabra, rongyra fújjuk a tisztítószert és azzal töröljük tisztára a felületet, így biztos nem keletkezik kár!

13. Óvatosan a habkővel!

A habkő sok mindenre jó, de porcelánra például pont nem, ezért a WC-t vagy a mosdókagylót ne akarjuk tisztítani vele. Ilyenkor érdemes inkább a fogkefét használatba venni, hiszen a habkő még a gyengéd súrolás hatására is hagyhat karcokat, amik egy idő után egyre látványosabbak lesznek. Ez is egy olyan takarítási hiba, amit jobb megelőzni: inkább tartson kicsit több időbe a fogkefével kisikálni a mosdókagylót, mintsem újat szerezni.

14. Ne hajszárítózd a nedves kanapét, fotelt!

Hogyha véletlen ráömlött a takarítószer vagy a víz a kanapéra, vagy bármire, ami kárpitozva van, semmiképp ne kezdd el ezerrel hajszárítózni, mert csak ki fogod égetni. Inkább nyisd ki az ablakot, hagyd, hogy megszáradjon magától vagy kapcsold be a ventilátort. Ha pedig mindenképp gyorsítani akarsz a folyamaton, akkor csak hideget fújva hajszárítózd. Ez is egy olyan takarítási hiba, amit sokan a saját kárukon tanulnak meg, te ne legyél ilyen!

15. Ne tedd a tapadásmentes serpenyőt a mosogatógépbe!

Ha van tapadásmentes serpenyőd vagy lábasod, mindenképp szentelj pár percet a kézzel való elmosására. A mosogatógépben könnyen leszedheti a teflont a serpenyőről a nagy nyomású víz és mosogatószer. Inkább súrold el a kezeddel, így hosszabb ideig fogod tudni használni!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Zsebkendőnyi teraszon is lehet sok paradicsomod: ez a bombabiztos módszer

Még nem késő a paradicsom termesztése júliusban sem. Ha ilyenkor ültetünk, akár októberben is bőven hozhat termést a növény. Kis helyünk van rá vagy...

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...