Mielőtt elutazunk nyaralni, gyakran olyan, mintha a nyaralás előtti tennivalók listája egyre csak hosszabb lenne napról napra. Tegyünk be egy extra töltőt, hozzunk el még egy csomag gyógyszert a patikából, ne felejtsünk el időben becsekkolni a járatra… Annyi minden eszünkbe jut, hogy könnyen elfeledkezhetünk azokról a dolgokról, amiket muszáj lenne megcsinálni lakásunkban, mielőtt elindulunk. Mutatjuk az 5 legfontosabbat, amit nyaralás előtt csinálj meg otthon, ha törik, ha szakad!

Mielőtt elindulunk nyaralni kulcsfontosságú, hogy otthonunk biztonságban legyen, se külső, se belső veszélyforrások ne legyenek. Amit tudunk, azt előzzük meg! Szerencsére ez amennyire fontos, annyira egyszerű is: csak egy kis odafigyelés kell az indulás előtti percekben és jók vagyunk!

Húzz ki minden kis elektronikai eszközt!

A TV-t húzzuk ki a konnektorból, és minden más kis elektromos eszközünket is áramtalanítsuk. Ne feledkezzünk meg a vízforralóról, kávéfőzőről, indukciós főzőlapról, telefontöltőről, légtisztítóról, mikróról. A további energiamegtakarítás céljából érdemes lecsavarni a termosztátot, így nem kapcsol be és fűti fel fölöslegesen az egész házat a rendszer teljesen fölöslegesen, hiszen senki nincs otthon, aki fázna.

Szerezz be egy kamerát!

Ma már akár Kínából is lehet rendelni pár ezer forintért egy IP-kamerát, amit a világ bármely pontjáról használhatunk. Ezek a kis kamerák egy alkalmazáson keresztül mutatják nekünk valós időben a képet; mozgásérzékelővel, éjjellátóval, sőt, mikrofonnal és hangszóróval is fel vannak szerelve. Így mindent láthatunk, hallhatunk, rögzíthetünk online tárhelybe, de még beszélhetünk is a kamerán keresztül. Sosem árt nyaralás előtt megcsinálni egy – akár rejtett – kamerás megfigyelést otthonunkban, hiszen az ördög sosem alszik. Egy IP-kamerával mi is nyugodtabban fogunk pihenni nyaralásunk alatt.

Állítsd le a postai kézbesítést!

Amikor több napra, akár hetekre megyünk el otthonról kikapcsolódni, semmi sem csábítja jobban a betörőket és üzeni azt: „Nincs itthon senki”, mint egy túlcsorduló, teletömött postaláda. Akár lakásban élünk, akár kertes házban, a betörők ezeket a jeleket figyelik, úgyhogy nekünk is érdemes kicsit jobban észnél lenni.

Amellett, hogy nem feltűnő, ha nem vagyunk otthon, azért is érdemes leállítani a kézbesítést, mert így nem károsodnak a levelek. Egy napokig tartó vihar, de akár egy zivatar is eláztathatja a fontos leveleinket, rossz esetben pedig teljesen tönkreteszi azokat. Így nyaralás előtt célszerű a postai kézbesítést is leállíttatni.

Ne feledkezz meg a növényeidről!

Legyünk őszinték! Mindannyian feledkeztünk meg már a szobanövényekről, mikor elmentük kikapcsolódni, majd amikor hazaértünk súlyos lelkiismeret furdalással kellett kidobnunk a teljesen elszáradt, összeocsoffadt – egykor a szoba díszének számító – növényünket. A növényekről való gondoskodás is egy olyan dolog, amit nyaralás előtt csinálj meg otthon: mielőtt elmész, locsold meg őket, ha pedig hosszabb időre utazol, kérj meg egy ismerőst, családtagot, aki pár naponta meg tudja locsolni a növényeket.

Gondolj a levegőre, legyen tiszta, mikor hazaérsz!

4 szó, amit nem akarsz kimondani, amikor hazaérsz életed nyaralásából: „Mi ez a szag?”. Mielőtt elmész otthonról, mindenképp dobd ki azokat a zöldségeket, gyümölcsöket a konyhából és a hűtőből, amik megrohadnak és szörnyen kellemetlen szaguk lesz, mire visszaérsz a pihenésből. A lakás összes szemetesét ürítsd ki. Ha van komposztáló is a konyhában, azt feltétlenül vidd ki a házból, ha nem akarsz trágya szagban aludni napokig. A friss virágokat se kíméld meg a kidobástól, ezek is pont ugyanolyan büdösek lesznek pár nap után, mint a rothadó paradicsom a hűtő mélyén!

Kapcsolódó

Legfrissebb

2020 óta lejtmenetben a magyar adórendszer – Mutatjuk az okait

Komoly kritikát kapott a kormány 2020 óta folytatott adópolitikája, ami miatt kiszámíthatatlan a magyar adórendszer. A kormány visszamenőleges hatállyal alkot adójogszabályokat, adótörvények helyett rendeleti...

Zsebkendőnyi teraszon is lehet sok paradicsomod: ez a bombabiztos módszer

Még nem késő a paradicsom termesztése júliusban sem. Ha ilyenkor ültetünk, akár októberben is bőven hozhat termést a növény. Kis helyünk van rá vagy...

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...