Nagyobb biztonságban van a pénzünk a bankban, mint otthon – de tényleg? Amikor az ember tönkrement bankról, takarékszövetkezetről hall, önkéntelenül is felmerül benne a kétely. Mi garantálja, hogy az ügyfelek visszakapják a pénzüket, ha megtörténik a baj? Mikor várható bankcsőd esetén kifizetés? Mit tud az OBA? Válaszolunk.

Rengeteg tévhit kering arról, hogy mi lesz számlatulajdonosok pénzével, ha a bank csődbe megy. Sokan aggódnak amiatt, hogy ilyen esetben hetekig, hónapokig kell várni a kifizetésre, sőt, többen attól tartanak, hogy a pénz jelentős része odavész. Ez nem így működik: létezik egy biztosítási alap, ami bankcsőd esetén kártalanít.

Az OBA-garancia, avagy ezért nem kell futni a pénzed után

Természetes igény, hogy szeretnénk biztonságban tudni a megtakarításunk. Nem volt ez másként évtizedekkel ezelőtt sem: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 1993-ban azért jött létre, hogy kártalanítsák a számlatulajdonosokat, ha a bankjuk nem tudná visszafizetni a pénzüket.

Mikor kerül egy bank csődbe?

Ha az ügyfelek (betétesek) ki akarják venni a pénzüket, és a bank nem tudja őket kifizetni, mert nincs hozzá elég tőkéje, akkor az intézet fizetésképtelenné válik, vagyis csődbe megy. Az OBA-garancia megvédi az ügyfeleket:

bankcsőd esetén a biztosítási alap 10 munkanapon belül visszafizeti a számlatulajdonosok megtakarításait. Nem is kell kérelmezni, automatikusan jár.

Magyarországon minden hitelintézetnél elhelyezett betét OBA-, vagyis betétbiztosítási védelem alatt áll, a teljes lista itt található. Az 100 000 eurós védelem betétesenként és hitelintézetenként külön-külön érvényes. (Akinek ennél több megtakarítása van, célszerű több bankban tartania a pénzt, hiszen az mindenütt biztosítottá válik 100 000 euróig.)

Kikre terjed ki az OBA védelme?

Magánszemélyekre, vállalkozásokra, egyesületekre, alapítványokra, ügyvédi letéti számlákra, külföldön élőkre és külföldiekre is. Ha pl. magánszemélyként és vállalkozóként is volt valakinek pénze a csődbe ment banknál, akkor az külön-külön is jogosult a kártérítésre.

Hogyan történik bankcsőd esetén a kifizetés?

Az OBA kártalanításnak is vannak feltételei, ezek közül a legfontosabb az, hogy becsődölt intézetnek OBA-tagsággal kell rendelkeznie. Ezen kívül az ügyfélnek (a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvényben előírt módon) beazonosítottnak kell lenni. Gyakorlatilag ez annyit tesz, hogy a banknak tudnia kell a számlatulajdonosról legalább 3 személyes adatot (név, lakcím, személyi igazolvány száma, vagy anyja neve, vagy születési idő).

A kártalanítást forintban fizetik ki 10 munkanapon belül. Az eurót a kártalanítást megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon számítják át forintra. A betétesek a folyósítást követően legfeljebb 5 évig vehetik a kártalanítási összeget. Pénznemtől függetlenül a devizában elhelyezett betétet is védi az OBA-garancia, viszont ezt is forintban fizetik ki.

További, legfeljebb 50.000 eurónak megfelelő kártalanításra jogosultak azok a természetes személyek, akiknek az elkülönített számlán elhelyezett betétje:

 • lakáseladás vételárából,
 • lakásbérleti jog vagy lakáshasználati jog eladásából származó vételárból,
 • munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból,
 • biztosítási összegből
 • vagy bűncselekmény áldozatainak vagy tévesen elítélteknek járó kártérítésből áll.

Az OBA-garancia nemcsak a betétekre (tőkére), hanem azok kamatára is vonatkozik. Az 100 000 eurós kártérítési határ ennek a kettőnek, a betéteknek és a kamatoknak az összességére vonatkozik, nem pedig külön-külön értendő.

Mire vonatkozik az OBA-garancia?

 • A fizetési számlára befizetett tőkeösszegre (folyószámla-egyenleg),
 • a lekötött betétekre,
 • a bank által kínált egyéb megtakarításokra, pl. megtakarítási számla,
 • a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokra.

Mire nem?

 • Az egészségpénztárakra,
 • az önkéntes nyugdíjpénztárakra,
 • a nyugdíjbiztosításokra,
 • a nyugdíj-előtakarékossági számlákra (NYESZ).

Elfogyhat az OBA pénze?

Jogosan merül fel a kérdés, hiszen miután tönkrement az orosz Sberbank, mintegy 65 ezer ember várt a pénzére. A magyar ügyfeleknek 146,8 milliárd forint kártalanítási összeget fizetett ki az OBA, ami a teljes tartalékot felemésztette volna, és még úgy sem lett volna elég. Ezért folyamodtak más megoldáshoz: a kárpótlást a Magyar Nemzeti Banktól felvett áthidaló kölcsönből fizették.

Az Alapot a tagintézmények, azaz a bankok töltik fel pénzzel kötelező tagdíj formájában. Hogyha szükséges, az OBA is vehet fel hitelt kormányzati garanciával, tehát nincs olyan, hogy elfogy a pénz.

Mi van akkor, ha valaki 100 000 eurónál nagyobb összeget tart egy számlán?

Ha a bank tönkremegy, akkor bizony baj van. Az OBA csak 100 000 eurós összeghatárig kártalanít (tőkével és kamattal együtt), a fennmaradó összeget nem kapja meg a számlatulajdonos, azt csak követelésként tarthatja nyilván a tönkrement bank ellen. Hogy ezt visszakapja-e valaha, arra nincs garancia.

Így bankolj, hogy spórolj!

Problémád akadt a bankoddal? Könnyebb lesz megoldani!

Forrás: BiztosDöntés.hu, Money.hu

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...