Korábban már írtunk arról, milyen összegű pénzbírságokat kaphatsz pontosan közúti szabálysértésekért. Arról is részletesen írtunk, milyen büntetésekre számíthatsz gyorshajtásért. Most azt vesézzük ki, mikor évülnek el a büntetőpontok, illetve, hogy hol tudjuk megnézni, mennyi gyűlt össze eddig.

Ha el akarod kerülni a pénzbírságot, érdemes naprakésznek lenned a KRESZ szabályai kapcsán. Készítettünk is egy kvízt, amivel letesztelheted, van-e félnivalód. Itt tudod kipróbálni. 

Nem csak pénzbírságot kaphatunk közúti szabálysértésért, bűncselekményért. Sok esetben büntetőpont is jár. Ezek gyűjtögetése pedig akár a jogsinkba is kerülhet. Ha ugyanis elérjük, vagy meghaladjuk a 18 pontot, akkor bizony bevonják a jogosítványunkat. Ez az elvonás fél évig tart és utánképzésre is köteleznek.

Mikor évülnek el a büntetőpontok?

A Belügyminisztérium Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály Közlekedési Igazgatási Osztálya tartja számon az előéleti pontokat. Valójában egész gyorsan elévülnek: A pontokat legfeljebb három évig lehet figyelembe venni az összesítésnél.

Három évvel a szabálysértést követően a sofőrnek elvesznek az azért kapott büntetőpontjai. Egész pontosan a három évet a pontszám alapját képező szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától kell számítani. Utánképzés elvégzése nem csak bevont jogosítvány esetén lehetséges, csökkenthetők is vele a büntetőpontok, 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között pedig 6 ponttal.

Honnan tudom, hány pontom van?

Mostmár ingyenesen lekérdezhető, pontosan hány büntetőpontunk van. A Magyarország.hu-n egy egyszerű lekérdezéssel megnézhetjük, milyen szabálysértésekért, bűncselekményekért, pontosan hány büntetőpontot kaptunk.

Nem kell mást tenni, mint a magyarország.hu-n a „Közigazgatás, Jog” témacsoportban az „Adatkezelés, adatszolgáltatás” lehetőséget kiválasztani. Kattints a „Tájékoztatás a közúti közlekedési előéleti pontokról” ügytípusra, majd elektronikus azonosítás után az „Ügyintézés indítása” gombra kattintva máris megjelenik a lekért szám. De még ennél is egyszerűbb lehet: Kattints erre a linkre. Ez egyből a kért felületre visz, ahol ügyfélkapus bejelentkezés után már kapod is az adatokat.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...