Milyen lábas éri meg? Jó+olcsó

A válasz természetesen: attól függ. De van ennél konkrétabb is: az ilyen, mint a képen látható lábas, például kifejezetten igen.

Ilyenek a jó lábasok

Nézzük, mik a jó lábas követelményei! Minimumként az, hogy legyen:

  • sokoldalúan használható,
  • jó hővezető,
  • jól lefedhető,
  • minél tartósabb,
  • könnyen kezelhető és
  • gusztusos.

Ha ezt mind egyetlen edénybe sűrítjük össze, akkor minden abba az irányba mutat, hogy olyan rozsdamentes acél lábast kell venni, aminek vastag, többrétegű feneke és saját fedője van, a fülét pedig edényfogó kesztyű nélkül is meg lehet ragadni.

Kiemelt képünkön egy IKEA 365 acéledény szerepel, amit a cikk írója három éve használ napi szinten. Tervei szerint még legalább hét évig. Mosogatógépben is rendszeresen mossa, konyhaszekrényben tartja másokkal együtt, sőt egymáson – nem kíméli különösebben.

Nem mindig jobb a drágább

Hozzá kell tenni, hogy ez a fazék az olcsóbbik kiadás, bakelit füle van, a fedőre pedig csavarral rögzítette a fogót a (kínai) gyártó. Az ötliteres verzió jelenleg 5500 forint körül kapható.

Nem sokkal drágábban egyébként olyan fazekak is vannak, amik kicsit még tartósabbnak tűnnek (hegesztett acél fogantyúk) vagy szebbek (kerekdedebb forma), esetleg praktikusabbak (edzett üveg fedő).

Akik napi szinten főznek, de nem a dizájn számukra a legfontosabb, valamint nem akarnak különösebben vigyázni az edényre, inkább ne vegyenek mázas, öntött lábost, mert ezek sérülékenyek és nehezebb őket kezelni.

Lábas vagy fazék?

A köznyelvben rokonértelműként használjuk a két szót, de aki sokat főz, annak érdemes tudni a különbséget, hátha egyszer szüksége lesz az információra. Fazéknak azt az edényt nevezzük, aminek a fala magasabb, mint a fenekének átmérője, lábasnak pedig azt, ami ennek fordítottja, vagyis nagyobb az átmérője, mint a magassága.

A fazék lassabb főzéshez: például leves vagy tészta főzéséhez, a lábas nagyobb hőmérsékletet igénylő feladatokhoz való: például raguk készítéséhez. Természetesen mindenki úgy használja őket, ahogy jónak érzi – ahány ház, annyi szokás.

(Cikkünk nem promóció, kizárólag szerzőjének véleményét tükrözi egy általa tartósan használt termékről.)

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Black Friday 2025: akár 40%-ot spórolhatsz, ha így vásárolsz

A kedvezmények tengerében könnyű elveszni. Adunk pár tippet, hogy okosan költsd a pénzed.

Hamis aranygaluska – gyors, ropogós, krémes és tíz perc alatt elkészíthető

A hamis aranygaluska egy villámgyors, meglepően finom süti, amihez nem kell se robotgép, se végtelen türelem, csak egy kis levelestészta, puding és a gondolat, hogy ma valami édeset szeretnél.

Távol tartja az influenzát – így készül a gyömbér shot házilag

Citromos és narancsos gyömbér shot egy perc alatt, házilag készítve.

Hitelt vennék fel a nejem nélkül, megtehetem? Csakis ebben a 2 esetben

A bevett banki gyakorlat szerint a házastársakat általában adóstársként vagy adósként vonják be a hitelszerződésbe. Megkerülhető ez a szabály?

Milyen szárítógépet vegyek? 5 döntő szempont, ami segít, hogy jól költsd el a pénzed

Íme az öt legfontosabb szempont, amelyek segítenek jól választani a hőszivattyús vagy kondenzációs szárítógép között.