Három lehetőség áll a kis- és középvállalkozások előtt: az elsőn rajtavesztenek, a másodikkal csak ideig-óráig húzzák, a harmadikkal viszont biztosan nyernek.

A cégóriásoknak sem egyszerű megbirkózni az idén elszabadult piaci energiaárakkal, de a kisebb, jellemzően 10-20 főt foglalkoztató kisvállalkozásoknak szinte lehetetlen. Nemcsak hogy állami támogatásokkal nincsenek elkényeztetve, akkora tartalékokkal, átcsoportosítási lehetőségekkel sem rendelkeznek, mint gigatársaik. Mi a teendő ilyenkor?

Segíts magadon!

Leitold David energiapiaci szakértő, a Vertigo Group alapító ügyvezetője szerint három lehetőség közül választhatnak a kis- és középvállalkozások vezetői: lehúzzák a rolót (átmenetileg vagy véglegesen), árat emelnek vagy beruháznak. Amíg nem ég a ház, addig az üzlet bezárása mindenképpen kerülendő, hiszen az sincs ingyen: a szünetelő üzleti tevékenységnek is vannak költségei, különösen akkor, ha a munkaerőt is meg akarják tartani.

Többen meglépték már az áremelést, pedig csak most jönnek a kemény téli hónapok, és velük a még durvább rezsiszámlák. Mi lesz ezután? A fogyasztói árakat a végtelenségig nem lehet emelni, mert előbb-utóbb csökken a kereslet. Pillanatnyi tűzoltás helyett érdemes tartós megoldást keresni. Ez a rezsi lefaragásánál kezdődik.

Így húzd ki a rezsidémon méregfogát

Háztartások ezrei döntöttek úgy az elmúlt szűk félévben, hogy napelemes rendszerbe fektetik a pénzüket. Ugyan a lakossági pályázat második körét lefújták, és a betáplálás felfüggesztése is sokak kedvét szegte, a kkv-k számára még mindig adott a lehetőség: kedvező pályázati feltételekkel és finanszírozási konstrukcióval térhetnek át erre a megújuló energiaforrásra, így csökkentve a költségeiket.

Ezért éri meg beruházni

Érdemes szem előtt tartani, hogy a mostani piaci árak mellett a beruházás megtérülési ideje a korábbi töredékére, a vállalkozás energiaigényétől függően néhány évre csökkent – írja a szakértő. Mint rámutat, a villamosenergia-hálózattól való függetlenedés versenyképesség szempontjából a legtudatosabb befektetés, hiszen onnantól az üzlet nincs kitéve egy esetleges újabb világpolitikai-világgazdasági felfordulásnak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...