Jövőre még drágább lehet a húsvéti sonka?

A Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke a sertéshús további jelentős drágulására számít. Jövőre akár még drágább is lehet a húsvéti sonka, pedig sokan már most sem tudják megfizetni.

A legfontosabb, legkeresettebb élelmiszerek kínálatában nőtt a magyar termékek aránya tavaly – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) osztályvezetője a Magyar Húsiparosok Szövetségének rendezvényén, az MTI beszámolója szerint. A Nébih vizsgálata szerint 2020-ban 70,5 százalék, 2021-ben 71,3 százalék volt az üzletekben a belföldi beszállítók termékeinek aránya.

A rendezvényen bemutatott adatok a 10 legnagyobb üzletláncra kiterjedő, 2021 szeptembere és novembere közötti vizsgálat eredményei voltak. A Nébih 60 kiskereskedelmi egységben vizsgálta a legalapvetőbb élelmiszereket, többek között a csirke- és sertéshúst, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket, tojást, mézet, zöldségeket, gyümölcsöket, konzerveket, befőtteket. Az ellenőrzött termékeket a hivatal szakemberei úgy válogatták össze, hogy a lehető legjobban reprezentálják a magyar élelmiszeripar kibocsátását. A hivatal az idén is tervez hasonló vizsgálatot.

Az ünnepi kínálat még más lehet

A GfK szintén a rendezvényen bemutatott összesítése szerint 2021 húsvétjára 3,2 millió háztartás 17,1 milliárd forint értékben összesen 7992 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt, ami háztartásonként 2,5 kilogrammot, illetve 5400 forintot jelent. Úgy tűnik, nem csak ezt, hanem az ennél sokkal magasabb árat is megismerhetik majd a magyar vevők.

A rendezvényen ugyanis az is kiderült, hogy a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke a sertéshús további jelentős drágulására számít. Éder Tamás szerint nehéz lesz a következő hónapokban elfogadtatni az üzletláncokkal és a vevőkkel az áremelkedést, de mást nem lehet tenni, mert tönkremennének a húsfeldolgozók. A takarmánygabona, az energia, a logisztika, a csomagolás, a munkaerő tavaly is sokat drágult, az év első hónapjaiban pedig ismét nagyot ugrottak a költségek – sorolta a szakember.

Az érdekképviseleti vezető nem tartja kizártnak, hogy a drágulás miatt visszaesik a forgalom, illetve sokan az olcsóbb termékeket keresik majd, ezért egyre gyakrabban jelenhetnek meg a kínálatban a helyettesítő termékutánzatok, a külföldről behozott olcsó tömegáruk. Megjegyezte viszont, hogy most még más a helyzet. Mint kifejtette: a jobb minőségű húsvéti termékek a hosszabb érlelés miatt olyan sertésből készülhetnek, amelyet az év eleji drágulás előtt dolgoztak fel, így az ünnepi kínálatból még lehet viszonylag jó áron válogatni.

(Forrás: AzÉnPénzem.hu)

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ez volt vajon az utolsó nyarad, ami megint nem úgy sikerült?

Nyarak tudnak elmúlni úgy, hogy abban nagyon sok lehetőség benne ragad.

Ennyit vesz el tőled az állam: pár kattintás, és rögtön láthatod – online bérkalkulátor

Megnyugtató, ha pontosan tudjuk, mennyi pénz érkezik majd a számlánkra.

Nagyszülők, figyelem! 5 évvel tovább élnek, akik sokat unokáznak: 5 meglepő kutatási eredmény

Unokázni a világ egyik legjobb érzése és most a kutatások is számos előnyét mutatták ki.

Soha nem volt ilyen egyszerű a repedt sarok kezelése házilag: napi 10 perc a vonzó lábakért

Napi pár perces, célzott rutinnal tartósan rendben tartható a sarok bőre, de mély, gyulladt repedésnél már szakemberre van szükség.

Még mindig zöld a paradicsomod? Így gyorsíthatod fel az érés folyamatát

Ezt tedd, ha még mindig nem érik a paradicsom!