A legjobb ingyenes zöldség: a csalán

Már kibújtak az első zsenge csalánlevelek, amelyekből egy kiránduláson több kosárral lehet szedni és aki nem ismeri, el se hiszi milyen sokoldalú, ízletes, fantasztikus alapanyag. A gyűjtésre és a felhasználásra adunk tippeket.
Hol lehet gyűjteni?
A nagy csalán nem védett növény, könnyen felismerhető, és elég közönséges is ahhoz, hogy szinte mindenhol. Kivéve a természetvédelmi területek, ott minden leszedése tilos.
Forgalmas, kutyajárta helyen nem érdemes összeszedni, maradjatok az érintetlen területeken.
Szedés
Fontos a gumikesztyű, a csalán ugyanis piszkosul csíp. Mindig csak a felső, zsenge hajtásokat szedjétek, a szára túl rostos, szálas.
Előkészítés
A csalánleveleket kesztyűben, bő vízben megmosom, pont ahogy a spenóttal járok el, rengeteg vizet engedek, beledobom a leveleket, megforgatom, kiemelem és kinyomkodom.
Egy nagy lábosban vizet forralok, és amikor lobog, beleborítom a csalánleveleket, pár perc után leszűröm, kinyomkodom. Így akár fagyasztható is.
Minek van?
Mindenhez egy az egyben felhasználható, amihez spenótot használnál. Főzelék, töltelék, tészta. Hasonló ízvilág, ám sokkal karakteresebb, ízletesebb kiadásban, simán jobb.
De keverheted tetszőleges hüvelyesből készült mustáros főzelékbe is, itt még pirított gomba is van mellé. Pontos leírás itt.

Ebben a spenótos tőkehalropogósban egyenesen jobb, mintha spenótot vennétek drága pénzért.

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: