2010-ben majdnem feleannyiból megvolt egy tojásrántotta, mint ma

Ma már mindannyiunk megszenvedi a rekordmagas áremelkedést. Ott állunk a boltok polcainál és nem értjük, hogyan lett egyik pillanatról a másikra minden ilyen drága. Közben a fizetésünk nem nőtt. Így hát a legtöbb dolgot inkább a polcon hagyjuk.
Nem véletlen, hogy az egységes ellenzéknek kidolgozott programja van arra, hogyan kellene megállítani ezt a felfoghatatlan mértékű áremelkedést. Az ellenzéki pártok úgy gondolják, az infláció, az áremelkedés és az ingatag lábakon álló forint is annak az eredménye, hogy a Fidesz képtelen hatékonyan fellépni a magyar gazdaság érdekében.
De mennyi is az annyi? Korábban már megnéztük, 2010-hez képest mennyivel lett drágább megvásárolni a hozzávalókat egy pörkölthöz nokedlivel. Sőt, elkészítettünk egy kalkulátort is, amivel egyszerűen megnézheted, mennyivel drágult egyes ételek elkészítési költsége:
Most nézzük meg azt, mennyivel lett drágább az egyik leggyakrabban elkészített ételünk, reggelink, vacsoránk, a tojásrántotta. Az egyszerűség kedvéért most is abból indultunk ki, hogy üres a konyha, minden hozzávalót meg kell venni. A KSH adatait használtuk.
Az alapanyagok ára 2010-ben:
- Hagyma (1 kg): 205 Ft.
- Só (1 kg): 83 Ft.
- Tojás (10 db): 320 Ft.
- Napraforgó étolaj (1 liter): 405 Ft.
A rántotta mellé: - Paradicsom (1 kg): 541 Ft.
- Fehér kenyér (1kg): 244 Ft.
Összesen: 1798 Ft.
Az alapanyagok ára 2022 februárjában:
- Hagyma (1 kg): 281 Ft.
- Só (1 kg): 162 Ft.
- Tojás (10 db): 499 Ft.
- Napraforgó étolaj (1 liter): 720 Ft.
A rántotta mellé: - Paradicsom (1 kg): 1 090 Ft.
- Fehér kenyér (1 kg): 496 Ft.
Összesen: 3248 Ft.
A különbség egész pontosan: 1450 forint!
Ezek elképesztően szomorú adatok. Nem kérdés, hogy itt már nem segíthet más, csak a politikai változás!