Olcsó és jól kombinálható feltét: szardíniakonzerv

Nem gondolunk feltétként a szardíniára, pedig fenntartható, olcsó és gazdag fehérjeforrás, ráadásul intenzív íze miatt rendkívül jól kombinálható. Remekül feldob érdektelen és nagyon olcsó alapanyagokat.
Rizssaláta szardíniával
4 főre
- 200 g rizs (száraz tömeg) kétszeres mennyiségű vízben megfőzve
- 1 szardíniakonzerv (olívaolajos jobb)
- 1 fej vöröshagyma finomra szeletelve
- 200 g leveles spenót
- 1 ekanál cukor
- 2 citrom leve
- csilipaprika opcionális
A cukrot karamellizálom, rádobom a hagymát, pár percig kevergetve sütöm, felöntöm a citromlével, összeforralom.
Elkeverem a rizzsel, a hagymával/spenóttal, és a szardíniával, és az olajos magokkal tálalom.
Hüvelyesek majonézzel és szardíniával
4 főre
- 200 g lencse (száraz tömeg) de bab, csicseriborsó, sárgaborsó is tökéletes, vegyesen is
- 2 szardíniakonzerv
- 1 dl majonéz
- 2 citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt bors
- 2 db cékla, vagy sárgarépa lereszelve.
- só
A hüvelyest ressre főzöm. A majonézt kikeverem a citromlével, fokhagymával. A lencsét elkeverem a zöldséggel, fűszerezem, a majonézzel és a szardíniával tálalom.
Nagyon tömény.

Tészta paradicsommal és szardíniával
4 főre
- 500 g rövid tészta (penne, fusilli, masni)
- 2 dl paradicsomszósz
- 2 db szardíniakonzerv
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma finomra vágva
- csilipaprika opcionális
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 csokor újhagyma finomra vágva
- só
A szardínia olaján aranybarnára pirítom a hagymákat, felöntöm a paradicsommal, fűszerezem és 10 percig alacsony lángon összefőzöm.
Fogkeményre főzöm a tésztát, a szósszal és a haldarabokkal, újhagymával tálalom.
