Háromfogásos, négyfős ünnepi menük 5000 forint alatt

A hazai konyha beszűkülten gondolkodik az ünnepi asztalról, még a desszertbe is a legszívesebben húst raknánk, pedig egy kis átcsoportosítással gyönyörű, finom, és sokkal olcsóbb fogásokat lehet elkészíteni, mint a hagyományos vonalat követve. Következzen 3, relatíve olcsó ünnepi menü.
1. olcsó ünnepi menü 4 főre: 4703 Ft
Sütőtökkrémleves ropogós szalonnával
- 500 g sütőtök belseje 2×2 centiméteres kockákra vágva 200 Ft
- 1/2 l tejszín 800
- ½ l alaplé (kb. 300 Ft)
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva 25 Ft
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva 30 Ft
- 1 ek olaj 20 Ft
- só
- 100 g bacon 300 Ft
A tököt a 180 C fokos sütőben egy sütőpapírra terítve puhára sütöm, a baconcsíkokat melléterítem és azokat is megsütöm. A vöröshagymát és a fokhagymát az olajon aranybarnára pirítom. Az alapanyagokat összekeverem, turmixolom, ha túl sűrű, alaplével higítom, baconnel megszórva tálalom.

Csirkemell aszalt szilvával, fokhagymával és baconnel, burgonyával, répával
- 4 db csirkemell 2000 Ft
- 150 g aszalt szilva vízzel kenhetőre pürésítve 375 Ft
- 400 g burgonya legyalulva 140 Ft
- 400 g répa meghámozva, legyalulva 135 Ft
- 10 gerezd fokhagyma 100 Ft
- 1 dl olaj
- só
A melleket a hosszú oldalával párhuzamosan majdnem végig bevágom, szétnyitom, egyenletesre ütögetem. Megkenem a szilvapürével, sózom, feltekerem, megkötözöm.
Egy tűzálló tálat kiolajozok, rápakolom a zöldségeket, sózom, leolajozom. 150 C fokos sütőben 30 percig sütöm, ráfektetem a melleket és 180 fokos sütőben kb 30 percig sütöm, 40 percnél érdemes ellenőrizni, nehogy teljesen kiszáradjon.
Óvatosan szeletelem, hogy ne essen szét.

Karamellpuding
- 100 g cukor 28 Ft
- 50 g keményítő 100 Ft
- ½ liter tej 150 Ft
- só
A cukrot karamellizálom, felöntöm a tejjel, simára főzöm. A keményítőt fokozatosan egy habverő segítségével simára keverem a karamellás tejjel, beleöntöm a többi tejbe és alacsony lángon sűrűre főzöm, sózom. Poharakba töltöm, és behűtve tálalom.

2. olcsó ünnepi menü 4 főre: 5001 Ft
Zellerkrém leves
- 1 nagy zeller meghámozva, 2×2 centiméteres kockákra vágva 400 Ft
- 1/2 l tejszín 800
- ½ l alaplé (kb. 300 Ft)
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva 25 Ft
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva 30 Ft
- 1 ek olaj 20 Ft
- só
A zellert a 180 C fokos sütőben egy sütőpapírra terítve puhára sütöm. A vöröshagymát és a fokhagymát az olajon aranybarnára pirítom. Az alapanyagokat összekeverem, turmixolom, ha túl sűrű, alaplével higítom.

Sörben sült oldalas burgonyával
- 1/2 kg húsos oldalas 850 Ft
- 1 l barna sör 600 Ft
- 1 fej fokhagyma 200 Ft
- 1 db vöröshagyma 25 Ft
- 1 tkanál őrölt fekete bors 20 Ft
- 500 g burgonya puhára főzve 175 Ft
- 100 g vaj 400 Ft
- 1 tkanál szerecsendió 20 Ft
- só
A burgonyát melegen áttöröm, kikeverem a vajjal, fűszerezem, sózom.

Almás pite karamellöntettel
- 100 g liszt 20 Ft
- ½ tasak sütőpor 15 Ft
- 1 kg alma 300 Ft
- 2 db egész tojás 140 Ft
- 150 g cukor 42 Ft
- 1 tasak vaníliás cukor 115 Ft
- 100 g vaj 400 Ft
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. Egy tortaformát kivajazok.
Összekeverem a száraz alapanyagokat. Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházukat és felszeletelem.
A tojásokat felverem, elkeverem a száraz alapanyagokkal és az almával.
1 órát sütöm.
Karamellöntet
- 50 g cukor 14 Ft
- 10 g keményítő 10 Ft
- 3 dl liter tej 90 Ft
- só
A cukrot karamellizálom, felöntöm a tejjel, simára főzöm. A keményítőt fokozatosan egy habverő segítségével simára keverem a karamellás tejjel, beleöntöm a többi tejbe és alacsony lángon sűrűre főzöm, sózom. Poharakba töltöm, és behűtve tálalom.
Vagy süss fánkot, azt is olcsón kihozod házilag, egy megbízható receptet itt találsz.

3. olcsó ünnepi menü 4 főre: 2808 Ft
Narancsos lencseleves
4 főre
- 200 g lencse (száraz súly) 260 Ft
- 1 db narancs meghámozva, a fele leve kinyomkodva, a másik feléből a gerezdek kihámozva a hártyából 150 Ft
- 1 ekanál cukor 20 Ft
- 2 ekanál mustár 20 Ft
- só
A cukrot karamellizálom, ráborítom a lencsét, felöntöm annyi vízzel, ami bőven ellepi, sózom, ressre főzöm. Mustárral, narancslével ízesítem, belerakom a narancsdarabokat és összemelegítem.
Itt vannak még szuper és olcsó receptünk lencsével.

Májpástétom tepsis burgonyával
- 300 g máj (bármilyen máj alkalmas) kisujjnyi csíkokra vágva 240 Ft
- 300 g darált hús 300 Ft
- 100 g füstölt szalonna 1×1 centis kockákra vágva 200 Ft
- 10 szelet bacon kb, 100 g 300 Ft
- 2 gerezd fokhagyma pépesítve 20 Ft
- 1 tkanál őrölt bors 20 Ft
- 1 tkanál kakukkfű 20 Ft
- só
A baconnel kibélelek egy kis sütőformát úgy, hogy a pástétom tetejét is be lehessen borítani. Az alapanyagokat elkeverem, beletömködöm, a tetejét beborítom a baconnel.
150 C fokos sütőben másfél órát sütöm, kihűtöm. Hidegen is jó, de szeletben még rá lehet pirítani.
- 800 g burgonya 280 Ft
- 50 g zsír 80 Ft
- só
A burgonyát egy gyaluval leszeletelem, kizsírozott tepsiben, a zsírral meglocsolva, sózva a pástétom mellett megsütöm.

Burgonyát és a májpástétomot is kiválthatod ezzel a gyönyörű lencseterrine-nel, olcsó is, a vegák is boldogok lesznek, recept a linken, és az étel ilyen szép.:

Banánkenyér
- 100 g cukor 28 Ft
- 400 g érett banán 200 Ft
- 100 g puha vaj 400 Ft
- 1 dl tej 30 Ft
- 200 g liszt 40 Ft
- 50 g kakaópor 200 Ft
- só
A cukrot karamellizálom, beledobom a vajat, a tejet és összeforralom. Elkeverem a pépesített banánnal és a többi alapanyaggal, de egy evőkanál vajat félreteszek, amivel kivajazok egy sütőformát. Legyen krémes, kenhető, ne folyós, és ne száraz. Ha túl tömör,m egy kis tejjel lehet higítani.
A masszából kiveszek 3 evőkanállal, elkeverem a kakaóval. A nem kakaór masszát a kivajazott formába öntöm, a tetejére spirált, vagy csíkokat húzok a kakaós masszával, és a csíkokra merőlegesen egy késsel pár centinként keresztbe húzom. Ez a mintázás el is maradhat.
150 C fokos sütőben 80 perc alatt megsütöm.
