Ne hagyd utolsó pillanatra a vásárlást, nézd meg, hogy mit és kitől veszel!
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolunk. Persze az sem, hogy mennyiért. A törvénytelen vásárlás sem ritka. Ebben szerepet játszik az is, hogy a tűzifa ára jelentősen drágult. Ilyenkor több hátrány is érheti a vásárlót. Az olcsó tűzifa sokszor végül drága lesz, mert a silány minőségű, túl nedves fa fűtőértéke sokkal alacsonyabb. Így jóval több kell belőle. Rosszabb esetben pedig még a kályha is károsodhat. A törvénytelen forrásból származó tűzifa lopott is lehet. Ez esetben a vásárló orgazdának minősül, amiért bajba kerülhet.
Tűzifát csakis biztos helyről!
Mára már fogalommá vált a „tűzifaátverés”. Sokszor nagyon magas víztartalmú, frissen vágott fát szárítottként kínálnak. Találkozhatunk korhadás vagy kártevők miatt csökkent fűtőértékű fával is, és a vegyszeres szennyezettség is gyakori.
Épp ezért megbízható eladótól szerezzük be a téli fűtőanyagunkat! Olyantól, akinek saját telephelye van, aki képes a tűzifa feldolgozására, szakszerű tárolására, számlát és szállítólevelet ad ki az eladott tűzifáról. Őrizzük meg a számlát az esetleges panasz esetére.
Milyet vásároljunk?
A különböző fajta fák eltérő hatásfokkal égnek. Ezért elsősorban keményfa fajtákat érdemes választani tüzelőként.
Legjobbak:
- Bükk
- Gyertyán
- Csertölgy
- Kőris
Bár igen elterjedt és kedvelt tüzelő az akác, mégsem ajánlott. Ennek fő oka, hogy fűtőértéke alacsonyabb a fentieknél.
Soha ne vásárolj súlyra (mázsa), csak térfogatra (köbméter)!
Egyrészt a tűzifa valós súlyát szinte lehetetlen lemérni. Jelentősen függ a víztartalmától. A száradás alatt jelentősen veszít a tömegéből, ez természetes.
Jó, ha tudod!
A tűzifa árát az is befolyásolja, hogy mennyire van feldolgozva. Lehet, hogy drágább, de mégis érdemes jó minőségű konyhakész tüzelőt vásárolni. Hiszen az tisztított, nincs felesleges hulladék, méretre vágott és alacsony (15% körüli) nedvességtartalma van. Ez jól ég és sok meleget ad.