Sokak szeretnék tudni, van-e lehetőségük a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba vonulni. Hogyan lehet elmenni előnyugdíjba? Előnyugdíjat, azaz hivatalos nevén előrehozott öregségi nyugdíjat 2024-ben már nem igényelhetünk. Igazából már 2012. január 1-től nem igényelhető azok számára sem, akik a korábbi jogszabályok szerint jogosultak lettek volna rá.

De miért volt szükség eltörölni az előnyugdíjat?

2011 decembere előtt rengetegen tartoztak bele a korhatár előtti ellátásra jogosultak körébe. Nők és férfiak tízezreiről beszélünk. A népesség fogy, a kormány pedig igyekszik egyensúlyban tartani a dolgozó korosztályt az eltartott korosztállyal. Ezért emelték pl. a nyugdíjkorhatárt és törölték el az előrehozott öregségi nyugdíjat.

Tudni kell, hogy a nyugdíjat az éppen aktív munkavállalók járulékaiból fizetik. Amíg van elegendő aktív dolgozó, addig a befizetéseik eltartják az időseket. Ha nincs, mert pl. sokan elvándorolnak az országból, külföldön vállalnak munkát vagy csak egyszerűen a népesség fogyása miatt, akkor a rendszer omladozni kezd. A repedések már most is jól láthatók.

Hogyan és hány éves kortól lehet elmenni előnyugdíjba?

Hatvan évesen járt férfiaknak és nőknek egyaránt. Hogy mennyi az előnyugdíj összege? Az öregségi nyugdíj és a sima nyugdíj nem különbözött ebben a szempontban.  Illetve, előrehozott öregségi nyugdíjra például azok a nők voltak jogosultak még 2012. december 31-ig, akik 1953-ban születtek, betöltötték 59. életévüket és legalább 37 év szolgálati időt szereztek.

A nyugdíjkorhatár 2024-ben 65 év.

Mik az előnyugdíj feltételei 2024-ben?

Ha valaki 2012. január. 1-jét megelőzően betöltötte a szükséges életkort, szolgálati idejébe beletartozott a baleseti rokkantsági nyugdíj és a rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartama is, akkor ellátásra volt jogosult.

Milyen opciók vannak?

Szerencsére vannak bizonyos nyugdíjkedvezmények, amiket még lehet kérvényezni. Maga a nyugdíjba vonulás feltétele: az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése és a legalább 20 évnyi szolgálati idő teljesítése.

  • A nyugdíjba vonulást bárki későbbre halaszthatja, és nyugdíjasként dolgozhat tovább. Ekkor keresetéből csak 15% szja-t vonnak le. Emellett öregségi résznyugdíjat is igényelhetnek azok, akik 15 évnyi szolgálati idővel rendelkeznek.
  • A nők nyugdíjba vonulási kedvezménye is jelentős előny, ez azoknak jár, akik legalább 40 évnyi jogosító időt szereztek, amiből 32 évet munkával töltöttek el, 8-at pedig gyermekneveléssel. A gyermekek száma nem számít ebben az esetben.
  • Aki legalább 5 gyermeket nevelt fel, egy évvel kevesebb szolgálati időt kell csak teljesítenie. Ha valakinek pedig 5-nél több gyermeke van, minden gyerek után kap plusz 1 évnyi szolgálati idő kedvezményt.
  • A szolgálati idő akkor is csökkenthető nőknél, ha gyermeküket otthon nevelik, vagy ha súlyosan fogyatékos gyermeket neveltek fel.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...