Sokak szeretnék tudni, van-e lehetőségük a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba vonulni. Hogyan lehet elmenni előnyugdíjba? Előnyugdíjat, azaz hivatalos nevén előrehozott öregségi nyugdíjat 2024-ben már nem igényelhetünk. Igazából már 2012. január 1-től nem igényelhető azok számára sem, akik a korábbi jogszabályok szerint jogosultak lettek volna rá.

De miért volt szükség eltörölni az előnyugdíjat?

2011 decembere előtt rengetegen tartoztak bele a korhatár előtti ellátásra jogosultak körébe. Nők és férfiak tízezreiről beszélünk. A népesség fogy, a kormány pedig igyekszik egyensúlyban tartani a dolgozó korosztályt az eltartott korosztállyal. Ezért emelték pl. a nyugdíjkorhatárt és törölték el az előrehozott öregségi nyugdíjat.

Tudni kell, hogy a nyugdíjat az éppen aktív munkavállalók járulékaiból fizetik. Amíg van elegendő aktív dolgozó, addig a befizetéseik eltartják az időseket. Ha nincs, mert pl. sokan elvándorolnak az országból, külföldön vállalnak munkát vagy csak egyszerűen a népesség fogyása miatt, akkor a rendszer omladozni kezd. A repedések már most is jól láthatók.

Hogyan és hány éves kortól lehet elmenni előnyugdíjba?

Hatvan évesen járt férfiaknak és nőknek egyaránt. Hogy mennyi az előnyugdíj összege? Az öregségi nyugdíj és a sima nyugdíj nem különbözött ebben a szempontban.  Illetve, előrehozott öregségi nyugdíjra például azok a nők voltak jogosultak még 2012. december 31-ig, akik 1953-ban születtek, betöltötték 59. életévüket és legalább 37 év szolgálati időt szereztek.

A nyugdíjkorhatár 2024-ben 65 év.

Mik az előnyugdíj feltételei 2024-ben?

Ha valaki 2012. január. 1-jét megelőzően betöltötte a szükséges életkort, szolgálati idejébe beletartozott a baleseti rokkantsági nyugdíj és a rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartama is, akkor ellátásra volt jogosult.

Milyen opciók vannak?

Szerencsére vannak bizonyos nyugdíjkedvezmények, amiket még lehet kérvényezni. Maga a nyugdíjba vonulás feltétele: az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése és a legalább 20 évnyi szolgálati idő teljesítése.

  • A nyugdíjba vonulást bárki későbbre halaszthatja, és nyugdíjasként dolgozhat tovább. Ekkor keresetéből csak 15% szja-t vonnak le. Emellett öregségi résznyugdíjat is igényelhetnek azok, akik 15 évnyi szolgálati idővel rendelkeznek.
  • A nők nyugdíjba vonulási kedvezménye is jelentős előny, ez azoknak jár, akik legalább 40 évnyi jogosító időt szereztek, amiből 32 évet munkával töltöttek el, 8-at pedig gyermekneveléssel. A gyermekek száma nem számít ebben az esetben.
  • Aki legalább 5 gyermeket nevelt fel, egy évvel kevesebb szolgálati időt kell csak teljesítenie. Ha valakinek pedig 5-nél több gyermeke van, minden gyerek után kap plusz 1 évnyi szolgálati idő kedvezményt.
  • A szolgálati idő akkor is csökkenthető nőknél, ha gyermeküket otthon nevelik, vagy ha súlyosan fogyatékos gyermeket neveltek fel.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...