Nyitólap Nyugdíj Nyugdíj újraszámítása 2024-ben: magasabb összegű ellátás járhat, ezek a feltételek
HIRDETÉS

Nyugdíj újraszámítása 2024-ben: magasabb összegű ellátás járhat, ezek a feltételek

nyugdíj újraszámítás 2024

Megjelentek a 2024-es évre vonatkozó valorizációs szorzószámok, amelyek a 2024-ben induló új nyugdíjak összegeit fogják meghatározni. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon érdemes lehet-e kérni a nyugdíj újraszámítását az új, magasabb szorzók alapján? Nyugdíj újraszámítása 2024: elmondjuk, hogy kik és milyen esetekben kérhetik a nyugdíj újraszámítását 2024-ben.

HIRDETÉS

Nyugdíj újraszámítása 2024: kik kérhetik?

Azok a személyek kérhetik az ismételt megállapítást a magasabb összegű ellátás folyósítása érdekében, akik korhatár előtti ellátásban részesülve dolgoztak, és a nyugdíj korhatárt elérve korhatár előtti ellátásuk ettől kezdve öregségi nyugdíjjá vált. – összegzi Molnárné Dr. Balogh Márta adószakértő.

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mire fontos figyelni a nyugdíj újraszámítással kapcsolatban. Idén azok töltik be a nyugdíj korhatárt, akik 1959-ben születtek. Amennyiben valaki korhatár előtti ellátásban részesült, és dolgozott is az ellátása mellett, az alábbiakra kell figyelnie.

A korhatár előtti ellátás esetében fontos azt megérteni, hogy 2012. előtt többféle okból, jogcímen lehetett a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba menni. Ilyen volt például a hosszú szolgálati idő alapján előrehozott öregségi nyugdíj vagy a hivatásos szolgálati jogviszony alapján a szolgálati nyugdíj.

Ezek az ellátások azután 2012-től korhatár előtti ellátásként kerültek tovább folyósításra az érintett személyeknek, amíg el nem érték a nyugdíj korhatárt.

HIRDETÉS

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől az ellátás összege nem változik és az öregségi nyugdíjként kerül tovább folyósításra.

Ha valaki korhatár előtti ellátásban részesül, akkor mellette meghatározott összeghatárig folytathat keresőtevékenységet, amelynek határa a minimálbér tizennyolcszorosa.

A korhatár előtti ellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel az érintett személy szolgálati időt szerez járulék fizetése alapján. Mivel a korhatár előtti ellátás nem nyugdíj, ezért az ellátásban részesülő nem nyugdíjas. Emiatt szerezhet további szolgálati időt, szemben az öregségi nyugdíjban részesülő munkavállalókkal.

Nyugdíj újraszámítása 2024: így kérhető

Ha valaki korhatár előtti ellátásban részesül és az alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez;  az öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását.

Az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása a nyugdíjkorhatár betöltését követően ma már határidő nélkül kérhető, míg korábban ez a lehetőség csak a nyugdíj korhatár betöltését követő hat hónapon belül állt rendelkezésre.

Mely szolgálati időt számítják be?

A nyugdíj újraszámítása 2024 évben történő ismételt megállapításhoz szükséges szolgálati idő 2012. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető.

Mekkora összegre lehet számítani?

Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, akkor ezután a magasabb összeget kapjuk.

Az öregségi nyugdíj ismételt megállapítása esetén a különbözet visszamenőlegesen járó összegét is folyósítják a kérelem benyújtását megelőző hat hónapra.

Nyugdíj újraszámítása 2024: ki nem kérheti?

Nem jogosultak a nyugdíj összegének újraszámítására azok, akik öregségi nyugdíjuk mellett- ide tartozik a nők 40 év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása is- folytatnak keresőtevékenységet.

Ez azért van így, mert a nyugdíj melletti keresetből nem történik társadalombiztosítási járulék fizetés, a nyugdíjas nem szerez további szolgálati időt a nyugdíj melletti keresőtevékenységgel, nettó jövedelme lesz magasabb.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version