Nyitólap Nyugdíj Idén már biztosan nem lesz nyugdíjprémium
HIRDETÉS

Idén már biztosan nem lesz nyugdíjprémium

nyugdíjas anyagi helyzete
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.

Biztosan nem lesz az idén nyugdíjprémium – így nyilatkozott Farkas András nyugdíjszakértő a Népszavának. A novemberi korrekció mértékéről szóló bejelentéssel pedig várhatóan október elejéig kell várni.

HIRDETÉS

Kiderült, hogy a pluszpénz feltétele az, hogy a GDP növekedése legalább 3,5 százalék legyen, ám a gazdaság most recesszióban van. A GDP növekedése a legoptimistább előrejelzések szerint sem haladhatja meg idén az 1,5 százalékot, már ha egyáltalán pozitív tartományban lesz ez a mutató.

Jövőre viszont a szakértő szerint már meghaladhatja a 3,5 százalékot a GDP. Ha ez tényleg így lesz, akkor 2024 novemberében 10 ezer forintot kaphatnak prémium jogcímen az idősek.

A nyugdíjprémium kiszámításához a novemberi nyugdíj összegének, de legfeljebb 80 ezer forintnak az egynegyedét szorozzák a tényleges GDP növekedés és a 3,5 százalék törvényi küszöbérték különbségével, de legfeljebb 4-gyel. Így annak maximális összege 80 ezer forint lehet.

A nyugdíjprémium elvesztette a jelentőségét?

Farkas András arról is beszélt, a nyugdíjprémium mára elvesztette a jelentőségét. Egyszeri juttatásról van szó, ami (a korrekcióval ellentétben) nem épül be az ellátásba, és amit a 2009-ben felfüggesztett 13. havi nyugdíj helyett vezettek be. Az adható összeget és a számítást a Fidesz nem tartotta karban, nem igazította például a változó átlagnyugdíjhoz.

Farkas kifogásolta azt is, hogy ha minden feltétel teljesül, akkor csaknem 2,5 millió jogosult részére kell kiosztani a prémiumot. Így az évek alatt minimálisra zsugorodott a juttatás vásárlóértéke.

HIRDETÉS

Szerinte célszerűbb és méltányosabb felhasználása lenne, ha ezt a pénzt csak a legszegényebb, körülbelül 220 ezer nyugdíjasnak osztanák el, ami így már érdemi segítséget jelentene. – olvasható a Népszavában.

Nyugdíjkorrekció:

Farkas András beszélt a novemberi nyugdíjkorrekcióról is. Noha a KSH inflációs adatai alapján megjelentek már számítások arról, hány százalék kiegészítést kaphatnak majd novemberben az idősek, az valójában még nem tudható. A szeptember 8-án közzétett augusztusi inflációs gyorstájékoztató szerint az általános infláció 16,4, a nyugdíjas infláció 17,2 százalék volt. Ezen adatok alapján kell a kormányzatnak megbecsülnie a 2023-as egész éves inflációt. Ha e becslés szerint akár az általános, akár a nyugdíjas infláció éves mértéke 15 százaléknál magasabb lenne, akkor indokolt a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés. Az MNB június végi becslése 16,5 – 18,5 százalék, a legutóbbi szakértői konszenzus 17-18 százalék közötti értékre számít.

Farkas András számításai szerint az éves nyugdíjas infláció az első nyolc havi tapasztalatok alapján ennél egy-másfél százalékkal magasabb lehet. Így elérheti a 18,7 – 19,2 százalékot. Egyetlen előzetes becslés sem köti a kormányt, de feltehetően legalább 2,5-, legfeljebb 3,5 százalék korrekcióra számítani lehet.

De még mindennek ellenére sem biztos, hogy lesz nyugdíjemelés.

Akár azt is mondhatja a kormány, hogy az idei 15 százalékos januári nyugdíjemelés önmagában lefedte a 2023. évre becsülhető éves inflációt, így nincs is szükség korrekcióra.

A végső válaszra októberig várni kell, ekkor jelenhet meg a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version