Hiába hebeg kifogásokat és mutogat a „brüsszeli bürokratákra”, a kormányt egyetlen tényező akadályozza abban, hogy fizetésemelést adjon a pedagógusoknak: saját maga. A GKI szerint igenis meg lehetne lépni a béremelést, és még csak a költségvetést sem borítaná fejre.

Csütörtökön újra tüntettek a diákok a tanárokért. Olvassa el a részleteket!

A többi foglalkozáshoz képest jelentős kereseti hátrányba kerültek a pedagógusbérek az elmúlt években – írja a GKI Gazdaságkutató elemzése alapján a HVG. A kormányt ez nemigen zavarja, hiszen a belengetett majdani fizetésemelés után sem keresnének a tanárok annyit, mint a diplomások átlagban.

„Rendőrállamban a rendőr fizetése magasabb a tanárénál, jogállamban fordítva”

hirdette táblán Kövér László sok évvel ezelőtt. Nézzük, mi a helyzet manapság: a fegyveres testületek diplomásai 1,8–2,1-szer többet keresnek, mint az alap- és középfokú oktatásban foglalkoztatott diplomások, de a (sok érettségizettet is foglalkoztató) rendőrségi átlag is 22–42%-kal magasabb. A különbség életkor szerint nő: a 30 év alatti rendőrök keresete 24–43%-kal haladja meg a pedagógusukét, ami 50 év felett 45–66%-ra emelkedik.

Ami a mézes-mázos ígéret mögött van

A kormány 2025-ig 77%-kal emelné a pedagógusok keresetét, ami várakozásaik szerint akkorra a diplomás átlagbér 80%-át érné el. Ekkora emelés önmagában is leértékeli a pedagógusi hivatást, hiszen ugyanannyi idejű tanulást 20%-kal kevesebbre értékel – jegyzi meg a GKI. Ha ezekkel a (kormányzati) értékekkel számolunk, és figyelembe vesszük, hogy közben a diplomások bére is nő, akkor az intézet becslése alapján a tanárok bére az egyetemi diplomás bér 74%-át,a tanítóké a főiskolai végzettségűek 61%-át fogja elérni 2025-ben.

Mennyibe kerülne a pedagógusok béremelése?

A vizsgált pedagógus körben a diplomás bérek 2023-as elérése összesen bruttó 2000, nettó 1177 milliárd forintba kerülne 2025-ig (akkor a kiadások bruttó 770, nettó 450 milliárd forinttal lennének magasabbak, mint 2022-ben). A lap szerint ez a 450 milliárd forint a büdzsében egyáltalán nem kigazdálkodhatatlan összeg, főleg úgy, hogy ennek 80%-át az EU állná. (A kormány a pedagógusok béremelését uniós forrásból tervezi megvalósítani. Abból a forrásból, amiért jelenleg is kuncsorog, több-kevesebb sikerrel.)

A HVG emlékeztet: Varga Mihály pénzügyminiszter nemrégiben beszélt arról, hogy a kifizetési stoppal a kormány csak októberben 300 milliárd forint kiadást tud megfogni. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a Vodafone meg nem vásárlásával ennek több, mint dupláját, legalább 700 milliárdot takarítanának meg. A listát persze még nem lehetne a folytatni, de a lényeg így is látszik: pénz van, csak akarat nincs.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mi lesz a lakáshitellel válás esetén? Vigyázz, a CSOK-nál és a Babavárónál más szabályok érvényesek

A tavalyi évben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 50 150 házasság köttetett és 16 700 válás véglegesítődött. Habár ez az adat nem azt...

Pálcikás illatosító házilag: tartós, dekoratív és fillérekből kijön

Munka után jó érzés egy kellemesen illatozó lakásba hazatérni. Mit használjunk? Vannak illatgyertyák paraffinból, szójaviaszból, repceolajból, találunk automata légfrissítő spray-t, és illóolajakat, pálcikás illatosítókat...

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...