Milyen támogatás jár cukorbetegeknek 2024-ben? Megemlíthetjük az adóalapkedvezményt, de a TB támogatást is érdemes részletesen átnézni, hogy pontosan tudjuk, mire vagyunk jogosultak.

Az adóalapkedvezmény

Az adóalapkedvezmény nem a klasszikus értelemben vett támogatás, de ez segítséget jelent a betegeknek. Ez igazából egy engedmény: aki jogosult rá, az kevesebb adót fizet. A kedvezmény értékét a minimálbér alapján számítják ki és bizonyos, a törvény által súlyos fogyatékosságként meghatározott betegséggel rendelkezők igényelhetik. A betegségek között található például a cukorbetegség is. Nem sokan ismerik a vonatkozó kormányrendeletet, ezért több beteg is lemarad a támogatásról.

Az adókedvezmény évről évre nagyobb, mert a minimálbérhez van kötve. 2024-ben a minimálbér (266.800 forint) egyharmadának száz forintra kerekített összegével (88.900 forint) lehet csökkenteni az adóalapot és ennek a 15%-a az adó összege: 13.335 forint havonta, ami éves szinten 160.020 forint adókedvezményt jelent.

TB támogatás cukorbetegeknek 2024

Először is nézzük meg, hogy milyen támogatások járnak gyógyászati segédeszközökre:

 • javítási díjhoz nyújtott támogatás
 • ártámogatás
 • közgyógyellátás
 • kölcsönzési díjhoz nyújtott támogatás
 • utazási költségtérítés

Hogyan kell igényelni a kedvezményt?

Ahhoz, hogy cukorbetegként kedvezményhez jussunk, szükség van egy szakorvosi igazolásra a betegségről. A kedvezmény megállapítását ezután a NAV-tól kell kérni. Az igazolásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

 • igénylő személyazonosító adatai
 • adóazonosító jele
 • lakóhelye
 • a betegség ideiglenességének, véglegességének megállapítása
 • a szakorvosi igazolás kiadásának dátuma
 • az igazolást kiállító háziorvos vagy szakorvos aláírása

Milyen eszközökre, gyógyászati segédeszközre jár a támogatás cukorbetegeknek?

Vércukormérők, ketonmérő: kezelési módtól függetlenül, minden inzulinkezelésre szoruló diabéteszes jogosult támogatott vércukormérőre. A receptre felírható eszközökhöz a TB 50 százalékos támogatást nyújt. A kihordási idő 6 év, tehát csak végleges meghibásodás vagy elvesztés esetén lehet újra igényelni vércukormérőt, egyedi méltányossági kérelemmel, amit a NEAK-nak kell benyújtani, különben ez idő alatt nem írhat fel a jogosult szakorvos új eszközt.

Ketonmérő készülék azoknak rendelhető, akik 18 év alatti inzulinnal kezelt betegek vagy legfeljebb 24 éves korú nappali tagozatos középiskolai vagy felsőfokú tanulmányt folytató betegek. Itt is 50 százalékos támogatást ad a TB és a kihordási idő is 6 év.

Tesztcsík: azoknak jár támogatottan tesztcsík, akik napi kettő vagy többszöri inzulinkezelésben részesülnek. A diabetológiai szakrendelés szakorvosának, illetve a szakorvos javaslatára (melynek maximális érvényességi ideje 12 hónap) a beteg háziorvosának van felírási jogosultsága. A tesztcsíkra 80 százalékos támogatás jár.

Szenzorok, távadók: felnőttkorban csak 1-es típusú diabétesz vagy cisztás fibrózishoz társuló inzulinkezelést igénylőknek írhatnak fel vércukormérő eszközt, és legfeljebb 6 hónapra.

Penek: aki legalább napi háromszori inzulinadásban részesül, vagy 18 év alatti, vagy terhes, vagy vak, gyengénlátó, vagy felső végtagjaira mozgáskorlátozott, annak írható fel az inzulinadagoló pen. A támogatás 80 százalékos és az eszközök kihordási ideje 3 év.

Inzulinpumpák: felnőttkorban a legalább 3 éve 1-es típusú diabéteszben szenvedőknek jár, de akkor is csak bizonyos esetekben. 3 hónapos próbakezelési időszakot követően rendelhető, 80 százalékos támogatással, 4 éves kihordási idővel. Gyerekkorban az inzulinpumpa támogatása emelt szintű, 98%-os.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...