A súlyos egészségi problémával élő, fogyatékos emberek részére nagy segítséget jelentenek azok a kedvezmények, amelyek kiadásaikat csökkenthetik. A kedvezmények egy része független az esetleges keresőtevékenységtől, más részük a munkajövedelemhez kötődik – írja az Adó.hu alapján a 24.hu.

Kinek és mi jár?

A fogyatékossági támogatásban részesülők kedvezményei

A személyi jövedelemadóból vehetnek igénybe személyi adókedvezményt a fogyatékossági támogatásban részesülők. Normatív alapon közgyógyellátásra lehetnek jogosultak. A súlyosan mozgáskorlátozott fogyatékossági támogatásban részesülő személy pedig közlekedési kedvezményt igényelhet. Ilyen például a személygépkocsi szerzési és az átalakítási támogatás. Mindemellett parkolási igazolványt is kaphat.

A rokkantsági járadékban részesülők kedvezményei

A hasonló egészségi állapotban lévő, rokkantsági járadékban részesülők is jogosultak az adókedvezményre, továbbá közlekedésüknél utazási kedvezményt, gyógyszereiknél alanyi jogon közgyógyellátást vehetnek igénybe.

Mi is az a személyi adókedvezmény?

A súlyos fogyatékosságnak számító betegségekkel élők vehetik igénybe. Súlyos fogyatékosságnak számít például a cukorbetegség, a hallási, látási fogyatékosságok, vagy éppen a rosszindulatú daganatok. Mivel az évek során lehet, hogy egy új betegség miatt jogosulttá váltunk a kedvezményre, érdemes időnként átnézni a listát.

A cikk rávilágít: 2021. január 1-jétől a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját csökkentheti személyi kedvezménnyel. A személyi adókedvezmény az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Ez az adókedvezmény orvosi igazoláshoz és minimálbérhez kötött. Annak köszönhetően, hogy minimálbérhez van kötve, évről évre nagyobb az adókedvezmény. Idén a 232 ezer forintos minimálbérből kiindulva havonta 11 600 forint, éves szinten pedig 139 200 forint az adókedvezmény.

Ami még fontos lehet, hogy amennyiben valaki a tárgyévre nem érvényesítette a személyi adókedvezményt (például azért, mert a szükséges orvosi igazolást csak később kapta meg), annak utólag is van lehetősége számolni vele az adóbevallásában, az öt éves elévülési időn belül.

Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll.

A fogyatékossági támogatás mellett korlátozás nélkül lehet keresőtevékenységet folytatni. A kereset utáni személyi jövedelemadó fizetésnél érvényesíthető a személyi kedvezmény.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Paulik János: a futballklub a srácok második családja

– A bajnoki címre és az első osztályba való feljutásra most még nincs esélyünk – nyilatkozta a Hóvége.hu tudósítójának Paulik János mester –, de...

Gyomirtó házilag: 8 olcsó és vegyszermentes megoldás, hogy ápolt kerted legyen

Nem könnyű feladat a gyomoktól megszabadulni, hiszen könnyen és gyorsan szaporodnak, elrontják a kert összképét. Sőt elveszik a helyet és a tápanyagokat a saját...

Mikor vannak ingyenes múzeumi napok? Mutatjuk, hová mehettek már most hétvégén

Kevesen tudják, hogy a múzeumok nem csak a nemzeti ünnepek alkalmával látogathatók ingyenesen. Azonban 2024-ben is érvényes az a szabályozás, miszerint minden múzeumban ingyenesen...