Tovább csökken a magyar reálbér. Nettó 311 400 forint a jellemző magyar kereset. Mivel sokkal gyorsabban drágul minden, mint, ahogy a fizetések nőnek, ezért egyre kevesebbet tudunk vásárolni a pénzünkből.

Júliusban tovább csökkent a magyarországi fizetések reálértéke, a reálbér. Tehát a bérek növekedése változatlanul elmaradt az inflációtól, derül ki a KSH kedden publikált adataiból, amit a 444 szemlézett. A reálbér-csökkenés tizenegy hónapja tart, de most volt a legkisebb, 2 százalékos.

Idén júliusban a bruttó mediánkereset 450 000 forint volt. 16,3 százalékkal több a tavaly júliusinál. Ennek kedvezményekkel számított nettója 311 400 forint volt, ami 15,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Mi az a medián kereset? Ez az a középérték, aminél ugyanannyian keresnek többet, mint kevesebbet.

A bruttó átlag fizetés 559 100. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint. Előbbi 15,2, utóbbi 15,1 százalékkal nőtt. Ezzel az átlagkeresetek ismét elmaradtak a tavaly decemberitől (ami 563 218 forint volt) és csökkentek az 566 824 forintos júniushoz képest is.

A bruttó mediánkereset nem változott júniusról júliusra (450 000 forint). A nettó viszont szintén csökkent: a kedvezményeket is figyelembe véve egy átlagos magyar 311 400 forintot vitt haza az előző havi 312 000 forint után.

Mindezek után már nem is meglepő, hogy a Fókusz korábbi beszámolója szerint lassan jobban megéri bármelyik szomszédos országban dolgozni, mint itthon. Nyugat-Európát pedig esélyünk sincs utolérni belátható időn belül.

Ha órabérben, fizetésben nem is, van valami, amiben EU-rekorderek vagyunk: az áremelkedés

Miközben nálunk az egyik legalacsonyabb a bérezés az EU-ban, addig nálunk a legmagasabb az infláció, az áremelkedés mértéke. 

Magyarországnak évtizedekre lenne szüksége a felzárkózáshoz, de erre is csak akkor van esély, ha változtat a stratégiáján.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...