Hogyan kell jól gyógyteát főzni? Így csináld, hogy hatásos legyen

A gyógyteák elkészítése nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt sokan gondolják. Nem feltétlenül úgy kell csinálni, mint a zöld vagy fekete teákat. Mivel a gyógyteák bizonyos mértékű hatóanyagtartalommal rendelkeznek, ezért előfordulhat, ha rosszul készítjük el őket, akár még pórul is járhatunk velük, vagy csupán hatástalanok lesznek. Bár utóbbi esetben az ízélmény még megmaradhat. Nem mindegy, hogy milyen növényi részeket használunk fel, és az sem, hogy hogyan készítjük el őket. Előfordulhat, hogy az adott gyógyteát is a hagyományos teafőzési (forrázási) módszert alkalmazva tudjuk elkészíteni, de az egyes gyógyteákhoz specifikus technika kell. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan zajlik a gyógytea készítése házilag úgy, hogy az valóban hatásos legyen.

Gyógytea készítése házilag helyesen

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a gyógynövényekből készült teákat ugyanúgy főzik, mint a hagyományos teákat: forró vízzel leöntik, pár percig állni hagyják, majd leszűrik. Ez a módszer azonban nem mindig eredményezi a kívánt hatást. Gyógyászati célra gyakran a növények keményebb részeit – mint például a gyökereket vagy kérgeket – használjuk fel, amelyekhez hosszabb áztatási idő lehet szükséges.

Három alapvető módszer létezik a gyógyteák elkészítésére: forrázat, főzet és hidegvizes áztatás. Minden gyógynövényhez a neki legmegfelelőbb eljárást kell választani. Azt, amelyik a legtöbb hatóanyagot vonja ki belőlük, illetve megakadályozza a káros anyagok kioldódását.

Gyógytea forrázat készítése házilag

A forrázat olyan növények esetén ajánlott, amelyek hőre érzékeny hatóanyagokat tartalmaznak, például illóolajokat. Ilyen növények közé tartozik a menta, a kakukkfű vagy a kamilla. Ezeknél a teáknál a gyógynövényt forrásban lévő vízzel kell leönteni, majd az előírt ideig – általában 5-10 percig – áztatni. Általában egy csapott evőkanálhoz adjunk hozzá 2-2,5 dl vizet. Ezután a teát leszűrjük, és fogyaszthatjuk. Fontos, hogy kerüljük a fém eszközök használatát a gyógyteák készítésekor, így ha pl. teatojást használunk, akkor fa anyagút vásároljunk belőle. A fémek ugyanis ronthatják a kioldódó gyógyhatású anyagok hatékonyságát.

Gyógytea főzet készítése

Keményebb növényi részekből, mint például gyökerekből vagy kérgekből, főzetet kell készíteni. Ilyen például az édesgyökér vagy a tölgyfakéreg. A főzet készítése során a növényt vízben felfőzzük, majd az előírt ideig forraljuk (általában 10-15 percig). Ezt követően leszűrjük, és így kész is a hatásos gyógytea.

Hidegvizes áztatás

Vannak olyan növények, amelyekből meleg víz hatására nem kívánt anyagok oldódhatnak ki. Ezeknél érdemes a hideg áztatást alkalmazni, amikor gyógyteát készítünk házilag. Ilyen például az orvosi ziliz gyökere, amely sok nyálkát tartalmaz. A gyógynövényt több órán keresztül hideg vízben áztatjuk, majd a kapott folyadékot leszűrjük. Ezt követően mikroorganizmusok elpusztítása érdekében érdemes néhány percig felforralni a kész teát. Tipikusan hidegvizes áztatós tea a csipkebogyó is. Legalább 6 óráig érdemes áztatni. Azért így kell elkészíteni, mert máskülönben 60 Celsius-fok felett elbomlana a C-vitamin tartalma.

Gyógynövénykeverékek

Ha többféle gyógynövényt keverünk össze, fontos figyelembe venni, hogy mindegyiknek más elkészítési módja lehet. Ilyen esetekben a leggyakrabban forrázatot készítünk, de ha keményebb részek (pl. gyökerek vagy kérgek) is vannak a keverékben, érdemes hosszabb ideig áztatni vagy főzni.

Gyógyteák hatásai és fogyasztásuk

Ha nem csak élvezeti célból, hanem gyógyhatása miatt fogyasztjuk a teát, akkor figyeljünk oda az alkalmazott mennyiségre. Általában egy csésze teához egy evőkanálnyi gyógynövényt érdemes használni, és naponta 2-3 alkalommal is ihatjuk a tünetek enyhítésére.

A teák ízesítése körül is sok tévhit kering. Bár gyakran hallani, hogy csak mézzel szabad ízesíteni a gyógyteákat, ez nem igaz. A cukor vagy édesítőszer nem befolyásolja a gyógyteák hatását.

A gyógyteákat legjobban éhgyomorra érdemes fogyasztani, mert ilyenkor szívódnak fel a hatóanyagok a legjobban. Reggel vagy étkezések után kb. 3 órával, amikor a gyomor ismét üres, ajánlott egy-egy csésze gyógytea elfogyasztása. A vízhajtó és méregtelenítő teákat reggel, míg a nyugtató hatásúakat lefekvés előtt ajánlott fogyasztani.

  • Kamilla: Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatása van.
  • Csipkebogyó: Magas C-vitamin-tartalma miatt immunerősítő, gyulladáscsökkentő.
  • Citromfű: Nyugtató hatása miatt ideális, ha feszültek vagyunk.
  • Hársfa: Kiváló megfázásos betegségek kezelésére, izzasztásra és köhögéscsillapításra.
  • Csalán: Vízhajtó és méregtelenítő hatású, segít az anyagcsere fokozásában.
  • Kakukkfű: Kiváló köhögéscsillapító, torokfájás enyhítésére használható.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Melyik magyar rendező filmje: Az ötödik pecsét? Műveltségi kvíz

Tedd próbára a tudásod, játssz velünk!

Heti akciók: 99 Ft‑os fahéjas csiga, féláras laktózmentes kakaós tej – Ez a pöpec reggeli? Van más is…

A heti akciók most gyorsuló óraként ketyegnek: sok ár épp ma fordul vissza teljesre.

Ízletesebb lesz a gomba, ha a tisztításnál erre odafigyelsz – nem mindegy, hogyan csinálod

Te is úgy tudod, hogy a gombát meg kell pucolni? Pedig a profik egészen máshogy csinálják.

Borravaló – Most akkor kell adni, vagy sem?

A borravaló etikett kérdése sokakat megoszt: adjunk-e, vagy sem? A borravaló intézménye évek óta jelen van a vendéglátásban.

Milyen betegségekre jár leszázalékolás és mi a menete 2025-ben? Az összes tudnivaló egy helyen

Cikkünkben mutatjuk, hogy milyen betegségekre jár leszázalékolás, és mennyi támogatásra lehet számítani 2025-ben.

A végrehajtó ennél többet nem vihet el a számláról: a minimális összeg, amely felett jogsértő a levonás

A meghatározott összeg finoman szólva sem elég a megélhetéshez, akár a bért, akár a nyugdíjat nézzük.