Tartalmas levesek hús nélkül: ezeket főzd a két ünnep között

A karácsonyi nagy étkezések tele vannak csodás, különleges fogásokkal. Legtöbbjüknek nem csak az elkészítése nehéz, de a gyomrunknak is feladják a leckét. A sok fűszeres, telített étel után jól esik az embernek valami könnyebben emészthetőt enni, nem mellesleg az egészségünknek is jót tesz. Hoztunk pár receptet, amelyek jól bemutatják, hogy milyen finomak lehetnek a tartalmas levesek hús nélkül is.
Tartalmas levesek hús nélkül
Hagymaleves
Hozzávalók: 5 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 ek liszt, só, bors, 1 db zöldségleveskocka, 1 dl tejföl, zsemlekocka, reszelt sajt
A hagymát meghámozzuk, felszeleteljük. A fokhagymát is megpucoljuk, összetörjük és ezeket olajon megdinszteljük. Ha megpuhult a hagyma, szórjuk rá a lisztet, fűszerezzük meg és öntsük fel vízzel. Végül hozzáadjuk a leveskockát és a tejfölt.
Pirított zsemlekockával, levesgyönggyel, reszelt sajttal egyaránt lehet tálalni.
Minestrone leves
Hozzávalók: 2 répa, 1 zeller, 2 fej vöröshagyma, 200 g fehérbab (amit éjszakára beáztatunk), 2 kisebb krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 100 g zöldborsó, 1 cukkini, 300 g fehér káposzta, 1 kisebb póréhagyma, 3 érett paradicsom vagy sűrítmény, 1 dl olívaolaj, só, bors, optimális parmezán
Elkészítés: A fehérbabot előre beáztatjuk. Másnap pedig 20 perc alatt előfőzzük, a vizet is megtartjuk. A zöldségeket felaprítjuk. Egy fazékba mehet az oliva olaj, a hagymát és a répát megpirítjuk rajta. Utána hozzáadjuk a krumplit, majd kicsit később a póréhagymát és a fokhagymát. Felöntjük a bab vizével. Hozzáadjuk a káposztát, cukkinit és paradicsomot és még 20 percig főzzük. Ezután a babot adjuk hozzá plusz még vizet, hogy ellepje. Még 20 percig főzzük. A borsót az utolsó 5 percben adjuk hozzá. A leves ¼ részét kivesszük, összeturmixoljuk majd visszaöntjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Magyaros karfiolleves
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 60 dkg karfiol, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3 ek olaj, ételízesítő, só, bors, 1 csokor petrezselyem, 1 ek finomliszt, 1 kk pirospaprika, 1 mokkáskanál csípős paprikakrém
Elkészítés: A zöldségeket felaprítjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Egy lábasban olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a karfiolt és a répát. Ízesítjük az ételízesítővel, sóval, petrezselyemmel, majd megszórjuk liszttel és paprikával. Összekeverjük, felöntjük 1,5 liter vízzel és addig főzzük amíg megpuhulnak a zöldségek. Utoljára csípős paprikával ízesítjük.
Hamis gulyás leves
Hozzávalók: 5 krumpli, 3 babérlevél, 2 szál zellerzöld, 1 zellergumó, 2 répa, 1 fehérrépa, 1 vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, pirospaprika, 1 tk köménymag, bors, só, olaj
Elkészítés:A zöldségeket felaprítjuk, a hagymát olajon dinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről. Elkeverjük pirospaprikával, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, azután visszatesszük a tűzre. Lefedve pároljuk pár percig, aztán mehet bele a többi zöldség. Felöntjük vízzel, beletesszük a fűszereket, a zellerszárakat, a babérleveleket. Akkor van készen, ha megpuhult minden zöldség.
Amint láthatjuk, bőven akadnak olyan tartalmas levesek hús nélkül, amelyek nem bonyolultak, nem kell hozzájuk különleges hozzávaló, mégis finomak és büntetlenül repetázhatunk.