A mediterrán salátaféle egészséges és finom, markáns íze miatt rengetegen kedvelik. A hazai éghajlaton vidáman megél, még csak kiskert sem kell hozzá, elegendő egy balkonláda. Különösebb igényei nincsenek, ezért a rukkola termesztése otthon pofonegyszerű, ráadásul egész nyáron – sőt, akár még ősszel is – szüretelhetjük a friss leveleket.

Miért szeretjük az rukkolát?

Az olasz konyha elmaradhatatlan alapanyaga, akárcsak a bazsalikom. Mustáros aromájától (nevezik egyébként borsmustárnak is) erős, domináns ízétől lesz igazán extra a vegyes saláta, de feldobhatjuk vele a köreteinket is. Az ízén kívül az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is érdemes fogyasztani: magas a vitamintartalma (A, B2, B5, C és K), ásványi anyagokban gazdag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium). Úgy tartják, gyógyír a savas gyomorra, és étvágygerjesztő, vértisztító hatása is lehet.

Nem sok gondoskodást igény, emellett tetszetős és dekoratív növény – ha bővítenénk a kiskertet, akkor a rukkola igazi jolly joker, nem hibázhatunk vele.

A rukkola termesztése otthon gyerekjáték

Kevés dologra lesz szükségünk. Rukkolamagot a nagyobb bevásárlóközpontokban, gazdaboltokban vehetünk, de ha ez nem opció, még mindig megrendelhetjük a netről. Egyáltalán nem drága, egy csomag csupán néhány száz forint. Mivel a talajra nem érzékeny, a magokat különösebb előkészület nélkül vethetjük a kiskertben, csupán egy gazolásra lehet szükség. Ha erkélyen nevelnék, válasszunk nagyobb cserepet, termetesebb virágládát. Az általános virágföld teljesen megfelel a termesztéséhez, de fűszernövényeknek valót is használhatunk.

Ha kertben neveljük…

A rukkolából nem kell sokat vetni, kis helyen is nagy mennyiséget terem. Szórjuk el a magjait, és miután betakartuk földdel, öntözzük be a talajt. Eleinte folyamatosan biztosítsuk a nedvességet, később már csak arra kell ügyelni, hogy ne száradjon ki. Nem kell sokat várnunk, a rukkola már 2-3 hét eltelte után szedhető. Friss leveleit folyamatosan csipegethetjük, nyár végéig, ősz elejéig hozza az új hajtásokat.

Fűszeres rukkola (Eruca sativa) virágzik a kertben

Ha lakásban, erkélyen…

Ahogy írtuk, a rukkola termesztése otthon cserépben, balkonládában is történhet. Ne használjunk fel mindent magot, egy cserépbe elegendő kb. egy csomag negyede, hiszen gazdagon terem. Szórjuk a magokat a balkonládába, majd simítsuk rá a földet, figyelve arra, hogy 1 cm-nél ne kerüljenek mélyebbre. Öntözzük meg és várjunk. A növények kikelése után már szórhatjuk is ugyanabba a balkonládába az eltett mag második negyedét. Ha így teszünk, és a hőmérséklettel is szerencsék lesz, ez a második vetés akkor fog leveleket hozni, amikor az első már elöregedett.

Nem árt tudni, hogy a leszedett levelek nagyon hamar fonnyadásnak indulnak. Éppen ezért mindig csak annyit csipegessünk a növényről, amennyit azonnal fel is használunk.

Rukkola termesztése otthon – mire figyeljünk, hogyan használjuk fel?

Bár különösebb igényei nincsenek, az öntözéséről azért ne feledkezzünk meg (de ne is locsoljuk túl). Szereti a napos helyeket, az árnyékot jól tűri, igazából bármihez alkalmazkodik. Ha túlságosan melege van, hajlamos hirtelen magszárat hozni, vagyis csak nagyon rövid ideig szüretelhető. A magot mindig érdemes begyűjteni, vagy legalább megzörgetni a kiszáradt hüvelyt, hogy magától szétszóródjon.

A rukkola kisebb leveleinek enyhébb, míg a nagyobbaknak csípősebb íze van. Más salátákkal keverve fogyasztjuk a leggyakrabban, de szendvicsbe is kiváló. Jól megy a csirkéhez, halhoz, burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz, isteni pesztó készíthető belőle.

Gyümölcssaláta körtével, rukkolával, dióval és Roquefort sajttal. Finom előétel.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...